to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 29.01.2022

Πολιτισμός

Σία Αναγνωστοπούλου: Τσιμεντώσατε μία Ακρόπολη χωρίς καμία διαβούλευση, ταπεινώσατε τους καλλιτέχνες

Ιδιαίτερη αναφορά στα «έργα» της Λίνας Μενδώνη έκανε η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης


«Το ήθος, το ύφος, η κουλτούρα αυτής της κυβέρνησης και της Νέας Δεξιάς ξεδιπλώνονται από χθες, εδώ μέσα στην Ολομέλεια από τους βουλευτές και τους υπουργούς της ΝΔ. Ένα ύφος και ένα ήθος που επιβεβαιώνει ότι αυτό το συγνώμη του πρωθυπουργού δε είχε κανένα βάθος, κανένα αντίκρισμα και ήταν προσχηματικό, λειψό και επικοινωνιακό», επισήμανε εισαγωγικά η Σία Αναγνωτστοπούλου και επισήμανε στη συνέχεια:

«Και το λέω αυτό γιατί έχουμε ακόμα μία φορά μικροκομματισμό και τυμβωρυχία. Τυμβωρυχία για κρίσιμες, απρόβλεπτες στιγμές που έχουν ξανασυμβεί στη χώρα, που συνέβησαν και το 2007 αλλά κανένας δεν προβαίνει σε τέτοιες τυμβωρυχίες εκτός από αυτή την Νέα Δεξιά που βλέπουμε εδώ.


Γιατί όμως γίνεται αυτό συστηματικά; Απέναντι σε φαινόμενα, σε αστοχίες λένε, τα οποία όχι μόνο είχαν προβλεφθεί με μαθηματική ακρίβεια και το καλοκαίρι οι πυρκαγιές και τώρα ο χιονιάς. Γιατί το κάνουν αυτό υπουργοί, βουλευτές και τα πετσοταϊσμένα κανάλια; Για ένα και μόνο λόγο και εδώ είναι τα πιο παλιά εργαλεία της Δεξιάς: ενοχοποίηση της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου.

Το έχετε ξανακάνει, το έχουμε ξαναζήσει στην Ιστορία μας αλλά δεν θα σας το ξαναεπιτρέψουμε. Εδώ πρέπει να λογοδοτήσετε. Πρέπει να λογοδοτήσετε γιατί κατέρρευσε το επιτελικό κράτος, γιατί κατέρρευσε το καλοκαίρι, γιατί τώρα και για απολύτως προβλεπτά καιρικά φαινόμενα.


Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι μόνο γι αυτό όμως. Είναι εφ΄ όλης της ύλης και αυτό γιατί έχουμε μία Νέα Δεξιά, σκληρά νεοφιλελεύθερη Δεξιά η οποία προσπαθεί απέναντι στην υγειονομική, κλιματική και οικονομική-ενεργειακή κρίση, αντί να βάλει στο επίκεντρο δημόσιες πολιτικές, δημόσιους θεσμούς, δημόσιες υποδομές που θα δώσουν ασφάλεια στην κοινωνία και θα πολεμήσουν τις ανισότητες, που θα δώσουν ανθεκτικότητα για το μέλλον, να επιβάλλει άλλο πρόγραμμα. Και βάσει αυτού του προγράμματος θέλει να επιβάλλει ηγεμονία για να νομιμοποιεί ακριβώς αυτό το πρόγραμμα εναντίον των δημόσιων πολιτικών, των δημόσιων θεσμών. Τι είδους ηγεμονία είναι αυτή; Και εδώ απευθύνομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όλα τα προοδευτικά κόμματα και τον προοδευτικό κόσμο. Πριν τρία χρόνια μέσα σε αυτή τη Βουλή, ζήσαμε την έξαρση του πατριωτισμού της ΝΔ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μία πατριδοκαπηλία άνευ προηγουμένου, όπως έχει μάθει η Δεξιά από τα πολύ παλιά χρόνια από όπου παίρνει και τα εργαλεία της. Για εμάς πατριωτισμός όμως είναι αυτό που γίνεται σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο εσείς δεν το θέλετε και το απαξιώνετε συστηματικά. Και εκεί είναι οι διαφορετικές μας ιδεολογίες. Πατριωτισμός είναι αυτή η αλυσίδα αλληλεγγύης ανάμεσα στο σύστημα υγείας και την κοινωνία. Πατριωτισμός είναι να κινητοποιείς και τον ιδιωτικό τομέα για να βάλει πλάτη, όχι να τον προστατεύεις, να τον αφήνεις απέξω και να κάνεις κρυφές διαβουλεύσεις για το πως θα ιδιωτικοποιήσεις και να συγχωνεύσεις αυτό το σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ είναι το μεγάλο ανάχωμα της δημοκρατικής κουλτούρας αυτού του τόπου και δεν πρόκειται να το ξηλώσετε, όπως θέλετε. Γι αυτό σας θεωρούμε επικίνδυνους. Απέναντι στους νεκρούς της πανδημίας που θα έπρεπε να λογοδοτείτε γι αυτό - γιατί ο κόσμος πεθαίνει εκτός ΜΕΘ και δεν προλαβαίνει να φτάσει στα νοσοκομεία, γιατί δεν υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία και δεν προλαβαίνει να έχει τη στοιχειώδη φροντίδα- ποιο είναι το μέτρο; Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός: «ναι έχουμε νεκρούς αλλά ο τουρισμός πήγε καλά». Αυτό είναι το μέτρο  και ο κανόνας αυτού που έλεγα, τι θέλετε να επιβάλλετε σε αυτή την κοινωνία.

Δημόσιο σύστημα Παιδείας, το άλλο ανάχωμα της δημοκρατικής κουλτούρας αυτού του τόπου. Το απαξιώσατε. Απαξιώσατε τον πανεπιστημιακό κόσμο, προσβάλλατε τη νεολαία μας λέγοντας επανειλημμένα ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα παρανομίας χωρίς καμία ντροπή. Βάλατε αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Προσπαθείτε να ξεθεμελιώσετε τις μεγάλες αντιστάσεις αυτής της κοινωνίας. Δηλαδή ένα σύστημα Παιδείας το οποίο έχει προσφέρει πολλά σε αυτό τον τόπο. Γιατί το επιτελικό κράτος αποτυγχάνει; Η μάλλον δεν αποτυγχάνει αλλά αυτή είναι η δουλειά του: λογοδοτεί στους ολιγάρχες, στους χρηματοδότες του και σε ένα σκληρό πελατειακό σύστημα που θέλει να επιβάλλει πάλι η Δεξιά.


Το κάνατε σε όλους τους τομείς. Γιατί δημοκρατική κουλτούρα είναι οι συλλογικές συμβάσεις. Είναι στους αγώνες αυτού του λαού που προσπαθείτε να ξεθεμελιώσετε. Δημοκρατική κουλτούρα είναι η απεργία, οι διαδηλώσεις. Αυτά προσπαθείτε να ξεθεμελιώσετε. Δημοκρατική κουλτούρα είναι η αλληλεγγύη, η συμπερίληψη του διαφορετικού και του ξένου. Αυτά προσπαθείτε ν ξεθεμελιώσετε γιατί δεν θα μπορείτε να φτιάξετε αυτό το στενό, ολιγαρχικό σύστημα που προσπαθείτε να κάνετε. Γι΄ αυτά όλα λοιπόν η πρόταση δυσπιστίας.


Πρόταση δυσπιστίας για αυτό που συμβολικά και υλικά έγινε στον Πολιτισμό. Τσιμεντώσατε μία Ακρόπολη χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν. Ταπεινώσατε το Εθνικό Θέατρο στο όνομα ενός «Άριστου», τον οποίο προσπαθήσατε να συγκαλύψετε. Ταπεινώσατε τους καλλιτέχνες. Και όμως αυτός ο Πολιτισμός και αυτή η κουλτούρα δημοκρατίας αντιστέκεται. Οι  επιζήσαντες του Πολιτισμού βγήκαν στο δρόμο. Οι νέοι και οι νέες στα πανεπιστήμια αντιστέκονται. Παντού αντιστέκονται. Καλώ λοιπόν, αυτή τη Βουλή και όλο τον κόσμο που μας ακούει, απέναντι σε αυτή την ηγεμονία που θέλει να φτιάξει η ΝΔ και εδώ είναι το σοβαρό: όπου θα δικαιώνονται οι μιντιάρχες, θα χαρίζονται τα δάνεια κομμάτων και μιντιαρχών, τραπεζίτες οι όποιοι θα έχουν ασυλία, δημοσιογράφοι που θα διώκονται, απέναντι σε όλη αυτή την προσπάθεια ξεθεμελιώματος μίας κουλτούρας δημοκρατίας, ο αριστερός προοδευτικός κόσμος αυτής της χώρας, είναι η στιγμή να αντισταθεί. Αυτό παίζεται σήμερα στη Βουλή και όχι οι τυμβωρυχίες και οι μικροκομματισμοί.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)