to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 30.12.2021

Πολιτισμός

Σία Αναγνωστοπούλου: Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι εργαζόμενοι του θεάματος - ακροάματος και της εστίασης

«Οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος ακροάματος, οι ερμηνευτές, οι δημιουργοί, ο χώρος της εστίασης, για άλλη μια φορά θα αναγκαστούν να ‘’κατεβάσουν αυλαία’, αναγκαστικά αυτή τη φορά, πράγμα που θα σημάνει την ηθική και κυρίως οικονομική καταστροφή για όλους όσους βιοπορίζονται σε κάθε τομέα αντίστοιχης δραστηριότητας», σημειώνει η τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Όπως τονίζει η Σία Αναγνωστοπούλου:

Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι εργαζόμενοι του θεάματος- ακροάματος και της εστίασης, λόγω των καινούργιων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει για αντίμετρα στήριξης
Οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος ακροάματος, οι  ερμηνευτές οι δημιουργοί, ο χώρος της εστίασης , για άλλη μια φορά θα αναγκαστούν να ‘’κατεβάσουν αυλαία’’ ,αναγκαστικά αυτή τη φορά,  πράγμα που θα σημάνει την ηθική και κυρίως οικονομική καταστροφή για όλους όσους βιοπορίζονται σε κάθε τομέα αντίστοιχης δραστηριότητας.

Και ας έχουν πληγεί σοβαρά από την υγειονομική κρίση ήδη από το 2020 και ας δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία ότι ο τομέας των τεχνών ,του πολιτισμού και του θεάματος είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση και το εισόδημα. H εγκληματική αδυναμία της κυβέρνησης να δράσει με ορθολογισμό, τους οδηγεί για άλλη μια φορά σε οικονομική ασφυξία. Χωρίς μουσική και μέχρι τις 12.00, και έως 6 καθήμενοι σε κάθε τραπέζι, όπως επιτάσσει η ανεξέλεγκτη έκταση της πανδημίας, αλλά χωρίς πρόσθετη οικονομική στήριξη, χωρίς ενισχύσεις και αποζημίωση για τον προγραμματισμό και την τροφοδοσία που έγιναν από τις επιχειρήσεις εστίασης, θεάματος-ακροάματος, για την περίοδο των εορταστικών ημερών. Δεν χρειάζεται να τους κλείσει με αυστηρό λοκντάουν, τους αναγκάζει να βάλουν λουκέτο μόνοι τους, τους οδηγεί σε έναν δεύτερο ‘’θάνατο’’.

Κι όμως μέχρι πρότινος στα διαγγέλματα του, μιλούσε ο ανέμελος πρωθυπουργός για το τελευταίο μίλι της πανδημίας που τιθάσευσε και μετά φυσικά έφευγε για διακοπές. Εν τω μεταξύ άπειρες παλινωδίες στην διαχείριση, μπρος πίσω στις εξαγγελίες σχετικά  με την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron και  εν χορώ οι  υπουργοί της κυβέρνησης  να τονίζουν πως δεν θα λάβουν περιοριστικά μέτρα. Ενδιάμεσα, στα πεταχτά, έκαναν και μια σύσκεψη κατόπιν εορτής, για να ανατρέψουν το ένα μετά το άλλο τα ημίμετρα που είχαν λάβει, έτσι ώστε να μην ισχύει τίποτα στο τέλος και να οδηγούνται οι πολίτες σε μια σχιζοειδή πραγματικότητα. Στην ψήφιση μάλιστα του προϋπολογισμού του 2022, περιέκοψαν δραστικά και με κυνισμό, το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Βεβαίως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων απαιτεί υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα και μάλιστα εγκαίρως, απαιτεί όμως και την ενίσχυση των ανθρώπων που πλήττονται άμεσα από την υλοποίηση τους. Μην ξεχνάμε ότι ο ευρύτερος χώρος του πολιτισμού έχει σταματήσει να λαμβάνει ενίσχυση από τον Ιούλιο του 2021.

Αν μπορεί ο δήμαρχος Αθηναίων, ο δήμαρχος «της καρδιάς σας»’, να διαθέτει στον αγαπημένο του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, 215.000 ευρώ για 17 λεπτά άρτου και θεάματος, γιατί  η κυβέρνηση δεν πράττει αναλόγως και για τους συναδέλφους του καλλιτέχνες; Όταν μάλιστα η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ εργαζομένων, οδηγεί πολλά μουσικά σχήματα και θιάσους σε αναστολή παραστάσεων, όπως και το μέτρο της ακύρωσης όλων των δημοσίων παραστάσεων μέχρι και τα Θεοφάνεια,  δημιουργώντας ανασφάλεια στο σύνολο των παραγωγών. Εδώ, γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη  δεν δείχνει την αντίστοιχη γαλαντομία, ως προς την αποζημίωση των καλλιτεχνών και των άλλων εργαζομένων του χώρου που πλήττονται;

Αυτό  είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα μιας νοσηρής παθολογίας που κουβαλά εγγενώς  αυτό το κυβερνητικό σχήμα και που οδηγεί στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.  Είναι τραγικά ανεύθυνοι και επικίνδυνοι! Πρέπει να φύγουν!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)