to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 07.01.2020

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου: Πλέον η ειρήνη απαιτεί να πάμε σε πολυμερείς συμφωνίες

«Υποτίθεται ότι οι ΗΠΑ θα έφευγαν από την Μέση Ανατολή, έτσι φαινόταν και έκαναν σε έναν βαθμό … παρότι βοήθησαν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία … όποια εξήγηση και να δώσουμε, είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτό τον τυχοδιωκτικό που έχει ονοματεπώνυμο: Ντόναλντ Τραμπ»


Η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε συστηματικά να χτίζει «πλέγματα ειρήνης» με τις τριμερείς και τετραμερείς συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο, τώρα όμως είναι πλέον η ώρα των πολυμερών συμφωνιών με όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη υπέρ της ειρήνης, αλλιώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Η κ. Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε «τυχοδιωκτική» την πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, στον απόηχο της εκτέλεσης του Ιρανού Κασέμ Σολεϊμανί, αλλά και των επικοινωνιακών παλινωδιών για την παρουσία ή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. «Υποτίθεται ότι οι ΗΠΑ θα έφευγαν από την Μέση Ανατολή, έτσι φαινόταν και έκαναν σε έναν βαθμό … παρότι βοήθησαν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία … όποια εξήγηση και να δώσουμε, είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτό τον τυχοδιωκτικό που έχει ονοματεπώνυμο: Ντόναλντ Τραμπ», όπως υπογράμμισε.

Κάποιοι λένε ότι τα κάνει αυτά για εσωτερικούς λόγους, τις δικαστικές υποθέσεις του και τις εκλογές, αλλά «είναι “λίγος” αυτός ο λόγος … είναι περισσότερο μία αντίληψη. Η πράξη που έγινε, η δολοφονία προσώπων σε ξένο έδαφος είναι παράνομη εντελώς, καταδικασμένη από τον ΟΗΕ». Οι εύκολες εξηγήσεις, συνέχισε η ίδια, δεν ανταποκρίνονται «στις συνέπειες που έχει αυτό που έγινε, σε μία ήδη ταραγμένη περιοχή, ήδη αποσταθεροποιημένη, προστίθεται κάτι ακόμη μεγαλύτερο, που δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα έχει».

Σχολιάζοντας επίσης τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας στη Λιβύη, η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι γενικά στην ανατολική Μεσόγειο «έχουν φανεί όλα τα προβλήματα … έχουν εκραγεί … αυτά που εδώ και καιρό δεν είχαν λύση ή κουκουλώνονταν. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία επειδή έχουν επικαλύψεις συμφερόντων τα άφηναν … και τώρα όλα έχουν εμφανιστεί στην επιφάνεια … στη Λιβύη έχουμε πλέον ανθρωπιστική κρίση, πέρα από όλα τα άλλα … 2.200 νεκρούς στις συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες … καταστρέφονται οι υποδομές μίας χώρας … τεράστια προβλήματα προς αντιμετώπιση».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «τα ίδια τα προβλήματα από μόνα τους δείχνουν και ποιες λύσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν … είναι η στιγμή τα κράτη της περιοχής να κάνουν συνεργασίες και συμφωνίες που θα σταματήσουν αυτό που για πολλούς φαίνεται μοιραίο, μία ανάφλεξη στην περιοχή … δεν είναι δυνατόν μετά από τόση εμπειρία πολέμων, από το 1991 και μετά … να μην υπάρχει σοφία, να γίνουν μερικές κινήσεις που θα αποτρέψουν αυτό που μοιάζει αναπότρεπτο τώρα».

Η Ελλάδα κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε πάρα πολύ συστηματικά να κάνει διακρατικές συμφωνίες με κράτη της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, θέτοντας σταθερές … τώρα, χρειάζονται πολυμερείς συμφωνίες με όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη. Οι διακρατικές, τριμερείς, τετραμερείς, ήταν πάρα πολύ σημαντικές για να αρχίσουν να δημιουργούνται πλέγματα ειρήνης. Αλλά πλέον χρειάζονται πολυμερείς συμφωνίες, να εμπλακούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στην υπόθεση της ειρήνης. Διαφορετικά, δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση», όπως προειδοποίησε η κ. Αναγνωστοπούλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)