to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 04.12.2019

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου: Παντελής έλλειψη στρατηγικής για τα εθνικά θέματα και για την Τουρκία. Τελικά ποια είναι η θέση της ΝΔ;

«Παντελής έλλειψη στρατηγικής για τα εθνικά θέματα και για την Τουρκία. Μία πολιτική αδράνειας που οδηγεί στο ερώτημα: ‘Τελικά ποια είναι η θέση της ΝΔ;’»


Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρώτρια Τομεάρχης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Σία Αναγνωστοπούλου, ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σήμερα Τετάρτη 4.12.

Ερωτηθείσα  για τη σημερινή επικείμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε: «Είναι μία κρίσιμη, σημαντική συνάντηση  όπου πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα, όπως δεν έχουν τεθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Θέματα που έπρεπε ήδη να έχουν τεθεί με ανοιχτά χαρτιά από το Σεπτέμβρη στη Σύνοδο του ΟΗΕ. Αυτό που βλέπω εγώ στη ΝΔ είναι μία παντελής έλλειψη στρατηγικής, κατ΄ εξοχήν με την Τουρκία αλλά και με όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είδαμε , από την ώρα που ανέλαβε η ΝΔ, να ξεδιπλώνεται μία στρατηγική , δεν τέθησαν προβλήματα τα οποία υπάρχουν με την Τουρκία στον κ. Ερντογάν. Δηλαδή, ούτε  η προκλητικότητα στο Αιγαίο, ούτε το θέμα των κυρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός έχει σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και χθες το βράδυ γίνεται ένα αλαλούμ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτό είναι έλλειψη στρατηγικής. Θέλω να τονίσω ότι η δική μας κυβέρνηση είχε στρατηγική. Όταν έλεγε ο κ. Κοτζιάς ο «νευρικός γείτονας», δεν ήταν μία επινόηση, ένα εφεύρημα, αλλά έδινε μία εικόνα για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έγινε επειδή ήταν ένα προδοτικό κόμμα στην κυβέρνηση, έγινε γιατί «διαβάζεις» μία ολόκληρη πραγματικότητα. Η ΝΔ δεν ήταν διαβασμένη σε αυτό το ζήτημα και ακολούθησε πολιτική αδράνειας. Η πολιτική είναι κυρίως πρόβλεψη, ανοίγω την εικόνα και διαβάζω προσεκτικά τι γίνεται. Πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία και να τίθενται συνεχώς τα προβλήματα, ανοιχτά».

Συνέχισε τονίζοντας: «Είμαι υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της παραγωγικής πολιτικής ειδικά της εξωτερικής πολιτικής. Είμαι κάθετα εναντίον, όπως και το κόμμα μου, της πατριδοκαπηλίας. Όταν έγινε η Συμφωνία των Πρεσπών, είχαμε διαβάσει την αστάθεια και την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο, με την Ευρώπη να μην έχει επί της ουσίας εξωτερική πολιτική, με τις ΗΠΑ να είναι έτσι όπως είναι με τον Τραμπ και με τον κ. Ερντογάν στην Τουρκία ο οποίος θέλει οπωσδήποτε να παίξει το ρόλο της περιφερειακής μεγάλης δύναμης. Ήταν λοιπόν πατριωτικό καθήκον να φτιάξεις σχέσεις καλής γειτονίας, να γίνεις πρωταγωνιστής της σταθερότητας. Αυτό είχε να κάνει και με την ενεργητική εξωτερική πολιτική που αναπτύξαμε σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, είπε: «Η Ελλάδα συζητάει με όλους τους γείτονές της με βάση το διεθνές δίκαιο και «πάνω στο τραπέζι». Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει για να μην ξαναπέσουν θύματα πατριδοκαπηλίας. Να μας απαντήσει η ΝΔ για τις θέσεις του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, όταν λέει να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Τελικά ποια είναι η θέση της ΝΔ;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)