to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 11.06.2019

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου: Όσο υπάρχουν προβλήματα με το μειονοτικό δεν μπορεί να διευθετηθεί η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, η κ. Αναγνωστοπούλου διαμήνυσε ότι όσο υπάρχει πολιτική αστάθεια στην Αλβανία και κυρίως όσο υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το μειονοτικό, το περιουσιακό τής μειονότητας, δεν μπορούν να διευθετηθούν άλλες εκκρεμείς υποθέσεις, όπως η ένταξή της στην ΕΕ.


Τη βούληση της Ελλάδας να έχει καλές φιλικές σχέσεις με την Αλβανία υπό την αίρεση ότι θέματα τέτοια όπως του σεβασμού της μειονότητας και των δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου. Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, η κ. Αναγνωστοπούλου διαμήνυσε ότι όσο υπάρχει πολιτική αστάθεια στην Αλβανία και κυρίως όσο υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το μειονοτικό, το περιουσιακό τής μειονότητας, δεν μπορούν να διευθετηθούν άλλες εκκρεμείς υποθέσεις, όπως η ένταξή της στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία της ΝΔ για χρήση του όρου «Μακεδονία» από ιστοσελίδα των Σκοπίων με τουριστικό περιεχόμενο, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τα διαβήματα που πρέπει να κάνει» και προσέθεσε: «Αυτό όμως που πραγματικά είναι γελοίο με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι μέχρι να έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όλα η Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποιούσε τον όρο Μακεδονία σκέτο. Τώρα, μπορούμε να κάνουμε και διάβημα. Έχει αλλάξει η γειτονική χώρα πάρα πολλά πράγματα, έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τη δημόσια πολιτική της, την κρατική πολιτική της και όπου διαπιστώνουμε παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών βεβαίως, αμέσως επεμβαίνουμε. Μας εγκαλεί για ποιο πράγμα η αξιωματική αντιπολίτευση; Μας λέει δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άρα έχουμε ένα κείμενο, μια συμφωνία η οποία προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας. Έστω και έμμεσα, η αξιωματική αντιπολίτευση τουλάχιστον το αναγνωρίζει. Και το έχει κάνει και σε άλλα θέματα, για παράδειγμα με τα εμπορικά σήματα. Δικαίως η χώρα προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία και δικαίως εκεί όπου διαπιστώνουμε παρατυπίες, ή να μη γίνεται σωστή εφαρμογή, βεβαίως παρεμβαίνουμε».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τις απόψεις που διατυπώνονται περί κινδύνου θερμού επεισοδίου, η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι «δεν φοβόμαστε, είμαστε σε εγρήγορση συνεχώς». «Όταν έχουμε μια αυξημένη και αυξανόμενη προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας και την έχουμε τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την κυπριακή ΑΟΖ, εκεί βεβαίως βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο είναι υπαρκτός και είναι εδώ και χρόνια με τις εντάσεις και τις παραβιάσεις που έχουμε» συμπλήρωσε.

Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στις συμμαχίες που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα. «Η χώρα όμως κατόρθωσε και αυτή η κυβέρνηση το κατόρθωσε να φτιάξει ένα πλέγμα γύρω της συμμαχιών, φιλικών σχέσεων, αλληλεξαρτήσεων που βοηθάνε πάρα πολύ τη χώρα. Διπλωματικά η χώρα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Πότε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, πήρε το μέρος της δικής μας χώρας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία έχει προκλητική συμπεριφορά, ότι αυτή η συμπεριφορά είναι καταδικαστέα και είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Πρώτη φορά η χώρα έχει τέτοιες συμμαχίες και φιλικές σχέσεις και τονίζω ότι είναι σχέσεις αλληλεξάρτησης γιατί είναι σημαντικό το ότι υπάρχει ένα πλέγμα, για παράδειγμα με τα ενεργειακά. Η χώρα δεν είναι απομονωμένη με εχθρούς γύρω της. Ίσα- ίσα έχει σταθερούς δεσμούς φιλίας και θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη. Η Τουρκία εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια χώρα η οποία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και δημιουργεί προκλητικές καταστάσεις και ενέργειες. Εμείς είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και εγρήγορση, κινητοποιώντας πάντα ένα διπλωματικό δίκτυο, πολύ ισχυρό για αυτή την περίπτωση» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)