to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 06.12.2021

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου: Με το πρόστιμο των 100€, η κυβέρνηση ποινικοποιεί τη φτώχεια

«Η απομόνωση μιας συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας, η στοχοποίησή της ως υπεύθυνης για τη δραματική αύξηση των θανάτων στη χώρα και η τιμωρητική αντιμετώπισή της, δείχνει μια κυβέρνηση που αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, για την κατάρρευση του ΕΣΥ, για τη μη συστηματική εμβολιαστική καμπάνια», σημειώνει μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στην KontraNews


Αναλυτικά η συνέντευξη της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Κυριακάτικη KontraNews (5/12) και τον Χρήστο Κυμπιζή:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα στην απόφαση του πρωθυπουργού για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60…

​ Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας -ο οποίος ελάχιστες μέρες πριν ξόρκιζε την υποχρεωτικότητα ως αναποτελεσματική και αντιδημοκρατική, ενώ ο υπουργός του για την Υγεία την κατακεραύνωνε ως αντισυνταγματική- καταφεύγει σε ένα τόσο ακραίο μέτρο, αυτό συνιστά  ομολογία παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής του. Πρόκειται για μέτρο μισανθρωπισμού,  ανηθικότητας, ταξικότητας  και κοινωνικής τοξικότητας. Η απομόνωση μιας συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας, η στοχοποίησή της ως υπεύθυνης για τη δραματική αύξηση των θανάτων στη χώρα και η τιμωρητική αντιμετώπισή της, δείχνει μια κυβέρνηση που αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, για την κατάρρευση του ΕΣΥ, για τη μη συστηματική εμβολιαστική καμπάνια. Μεταθέτει το πρόβλημα στην κοινωνία (κοινωνικός αυτοματισμός: «οι ηλικιωμένοι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία», «υπεύθυνοι για τον θάνατο»). Ποινικοποιεί τη φτώχεια (όποιος είναι ηλικιωμένος, ανεμβολίαστος  αλλά εύπορος εξαγοράζει την «ελευθερία του»). Κυρίως όμως διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και ενότητα, απαραίτητη για έναν «πόλεμο», όπως είναι η πανδημία.

Είναι μέτρο αναποτελεσματικό. Για παράδειγμα, υπάρχουν νομοί στη χώρα με ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και νομοί με εξαιρετικά χαμηλή σε όλο τον πληθυσμό. Αντί η κυβέρνηση να εστιάσει στους δεύτερους, να αναζητήσει τις αιτίες και να ενισχύσει τις προσπάθειες της, καταφεύγει στην τιμωρία των ηλικιωμένων γενικώς. Αυτό, επί της ουσίας δεν λύνει κανένα πρόβλημα ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για τους κατακόκκινους νομούς ούτε για τη θνησιμότητα σε αυτούς. Απλώς, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να εξασφαλίσει μια κάποια επικοινωνιακή σωτηρία, αν ο αριθμός εμβολιασμού ηλικιωμένων παρουσιάσει μια αύξηση.

Δεν αποκαθιστά το σημαντικότερο έλλειμμα που υπάρχει για να δοθεί ο «πόλεμος» κατά της πανδημίας αποτελεσματικά. Τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες, τη σχέση  αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας κράτους-πολιτών-κοινωνίας. Και η σχέση αυτή οικοδομείται όταν η κυβέρνηση γίνεται ο «μπροστάρης» της υπόθεσης «δημόσια Υγεία». Η κυβέρνηση όμως θεωρεί πολυτέλεια την ενίσχυση του ΕΣΥ, την ενίσχυση του στόλου των ΜΜΜ, τη μείωση των μαθητών στις τάξεις. Κλείνει τα μάτια για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας σε χώρους (Εκκλησίες) ή σε επαγγελματικές ομάδες όπου εγκυμονεί ο κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού -και στους ηλικιωμένους. 

-Τι παραπάνω θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, ευθύς εξαρχής ανέδειξε τη σημασία του εμβολιασμού, με την πρόταση Τσίπρα για άρση των πατεντών (ο κ. Μητσοτάκης είχε καγχάσει αλαζονικά). Επιμένει  για την ανάγκη συστηματικής καμπάνιας και εκστρατείας, πόρτα-πόρτα όπου χρειάζεται, προκειμένου να πεισθούν οι πολίτες. Ζητά σύμπραξη επιστημόνων (κυρίως του οικογενειακού γιατρού), τοπικών αρχών, ιερέων σε εκκλησίες, βουλευτών, καλλιτεχνών, για να πεισθούν οι πολίτες που διστάζουν  (συνεργεία εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές). Συστήνει την υποχρεωτικότητα με αναλογικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Η Πορτογαλία με τέτοιες πολιτικές πέτυχε πολύ ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη. Στη δική μας χώρα όμως τη Δεξιά πάντα την βόλευε -και τώρα την βολεύει εξαιρετικά- το στερεότυπο του απείθαρχου, ανορθολογιστή Έλληνα που δεν καταλαβαίνει από κανόνες, για αυτό χρειάζεται επιβολή, αυταρχισμό, τιμωρία και διχαστική πολιτική. Αυτό ωστόσο είναι ένα επικίνδυνο στερεότυπο για όλη την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστατικά εναντίον τέτοιων στερεοτύπων. Η μάχη δεν είναι ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, νέους και ηλικιωμένους, πειθαρχημένους και απειθάρχητους. Η μάχη είναι για τη ζωή όλων μας! Και αυτό προϋποθέτει πατριωτισμό αλληλεγγύης. Όχι δεξιό «πατριωτισμό του διχασμού», των «καλών» εναντίον κάποιων  κακών.


- Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για ελλείψεις στο ΕΣΥ. Πριν λίγες ημέρες καταθέσατε αναφορά για το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα… Για ποιον λόγο; Τι πρέπει να γίνει για να αντέξουν τα νοσοκομεία μας;


Σε αυτό το μείζον θέμα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατατεθειμένες και αναλυτικές. Τα νοσοκομεία για να αντέξουν χρειάζονται το σημαντικότερο που χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτα. Προσλήψεις και ενίσχυση των ΜΕΘ! Από την άλλη μεριά, χρειάζεται άμεσα στήριξη και των περιφερειακών νοσοκομείων. Όταν, για  παράδειγμα, καταρρέει το νοσοκομείο του Πύργου, ενώ το νοσοκομείο του Αιγίου είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, αυτό σημαίνει ότι σπάει η χωρική αλυσίδα αλληλεγγύης ανάμεσα στα νοσοκομεία μιας ευρύτερης περιοχής: «Ρίο» και «Άγιος Ανδρέας», που έχουν σε μεγάλο βαθμό κοβιντοποιηθεί, χάνουν σημαντική υποστήριξη, καλούνται να σηκώσουν το βάρος μιας μεγάλης περιοχής, ενώ οι ασθενείς με άλλες, σοβαρές ασθένειες μένουν απροστάτευτοι. Η ενίσχυση της ΠΦΥ, η συστηματική κατ’ οίκον παρακολούθηση των κρουσμάτων, η διεξαγωγή τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, είναι κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υποστήριξη του ΕΣΥ που πιέζεται δραματικά.

Όμως η κυβέρνηση δεν ακούει ούτε τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Ο πρωθυπουργός στη Βουλή αμφισβήτησε ευθέως («δεν υπάρχουν στατιστικές») τις κραυγές  των επιστημόνων  ότι οι περισσότεροι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ καταλήγουν μοιραία στον θάνατο.

- Σας ανησυχεί το γεγονός πως παρά τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει τους διαύλους επικοινωνίας του με την κοινωνία, με τα κινήματα, με τους μαζικούς χώρους και φορείς. Οι περιοδείες του Τσίπρα σε όλη την Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται.  Για μας, η σημαντικότερη δημοσκόπηση είναι αυτή που γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες. Δεν ανησυχούμε, ούτε εφησυχάζουμε. Γρηγορούμε!

- Τι να περιμένουμε από την επιτροπή που ερευνά τη λεγόμενη λίστα Πέτσα;

Οι έρευνες της επιτροπής υπονομεύτηκαν ευθύς εξαρχής από τις μεθοδεύσεις της ΝΔ. Το γεγονός και μόνο ότι προστατεύτηκαν δια του αποκλεισμού τους από τον κατάλογο των μαρτύρων τα πολιτικά πρόσωπα (κατεξοχήν ο κ. Πέτσας), αυτοί δηλαδή που παίρνουν αποφάσεις, βοά για τον πανικό του Μαξίμου  μπροστά στον κίνδυνο αποκαλύψεων. Η εξέταση μαρτύρων που δεν είχαν αποφασιστική ευθύνη και η μονότονη απάντηση («δεν γνωρίζω»)  κάποιων από αυτούς σε όλες τις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, δείχνει τον φόβο του επιτελικού κράτους μπροστά στη λογοδοσία. Παρά τις προσπάθειες ωστόσο υπονόμευσης των ερευνών της επιτροπής, αυτές οι ίδιες οι μεθοδεύσεις της ΝΔ καταμαρτυρούν αυτό που όλοι οι πολίτες γνωρίζουν πια: το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά την ενημέρωση, δηλαδή τη δημοκρατία.


-Πιστεύετε πως θα στηθούν κάλπες την Άνοιξη; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος;

Για τον χρόνο των εκλογών δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ  όμως είναι σε θέση μάχης για τη νίκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)