to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:22 | 06.10.2022

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου: Η Βουλή έγινε πλυντήριο ξεπλύματος προϊόντων αρχαιοκαπηλίας

Για το σκάνδαλο της νομιμοποίησης προϊόντων αρχαιοκαπηλίας μέσα από τη συμφωνία για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητας αλλά και για το θέμα των υποκλοπών και του παρακρατικού μηχανισμού που έχει στήσει η κυβέρνηση μίλησε η βουλεύτρια Πάτρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας»


Η βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας» για τις 161 κυκλαδίτικες αρχαιότητες και για τη συμφωνία που «διαπραγματευόταν» επί δύο χρόνια η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον δισεκατομμυριούχο «συλλέκτη» Λέοναρντ Στερν, που φέρεται να είχε στην κατοχή του αυτές τις κυκλαδικές αρχαιότητες, που δεν μπορούν να υπάρχουν πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Ελλάδα. Άρα το να έχουν βγει από την Ελλάδα και κάποιος τις έχει στην κατοχή του, σημαίνει ότι είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας.

Η κ. Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι η χώρα μας θα έπρεπε -για τις 161 κυκλαδίτικες αρχαιότητες, που έχουν τεράστια οικονομική αξία και είναι περιουσία του ελληνικού λαού βάση του Συντάγματος- να προσφύγει αμέσως στα νόμιμα δίκτυα δικαιοσύνης, όπως η Εισαγγελία κατά της Αρχαιοκαπηλίας, και ωστόσο δεν έγινε καμία ενέργεια, δεν ενημερώθηκε πότε το ίδιο το Υπ. Πολιτισμού, ενώ η κ. Μενδώνη «κρυφά» διαπραγματευόταν με τον Λ. Στερν και το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, που τελευταία υποχρεώθηκε να καταβάλλει εκατομμύρια δολάρια, να επιστρέψει αρχαιότητες που βρίσκονταν στο μουσείο και ήταν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Φθάνει σε μια συμφωνία στις 21/7 με ιδιώτες, με το Ινστιτούτο Ντελαγουέρ, που φτιάχτηκε ένα μήνα πριν την συμφωνία από τον γιό του κ. Στερν, με αποτέλεσμα η κ. Μενδώνη να τους παραχωρεί το δικαίωμα κατοχής των αρχαιοτήτων, οι οποίες θα εκτίθενται για 50 χρόνια.

Στη συνέχεια, οι εν λόγω συμφωνίες επικυρώθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την Σ. Αναγνωστοπούλου να επισημαίνει ότι βάζει τους βουλευτές της η ΝΔ, που φέρουν και οι ίδιοι ευθύνη, διότι τα έμαθαν μέσα στην Βουλή -όλη η αντιπολίτευση καταψήφισε- και ψηφίζουν υπέρ της συμφωνίας, δηλαδή η Βουλή έγινε πλυντήριο ξεπλύματος προϊόντων αρχαιοκαπηλίας.

Το συγκεκριμένο θέμα το παρομοίασε με τα θέματα των υποκλοπών, των απευθείας αναθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κατάλυση του Κράτους Δικαίου και θεσμική παρακμή. Δεν μπορεί μια χώρα με τόσες αρχαιότητες, που έχει πρωτοστατήσει στο κυνήγι της αρχαιοκαπηλίας, να βάζει την ίδια την Βουλή να ξεπλένει προϊόντα αρχαιοκαπηλίας στο όνομα κάποιου δισεκατομμυριούχου και να χάνει το ελληνικό δημόσιο περιουσία ανεκτίμητη. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τον δημόσιο πλούτο, τον δίνει η ίδια υπογράφοντας κρυφά και παραβιάζοντας όλους τους νόμους. Πρόκειται για ένα δείγμα του πώς διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία αυτή η κυβέρνηση, πώς αντιμετωπίζει τους ίδιους τους νόμους και τους θεσμούς. Είναι σκάνδαλο για αυτό καταθέσαμε δύο Ερωτήσεις-Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων προς την υπουργό πολιτισμού και τον υπουργό Οικονομίας περιμένοντας απαντήσεις.

Όσον αφορά το θέμα των υποκλοπών και την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, που εξετάζει την δραστηριότητα κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης στην Ευρώπη (PEGA) και αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να έχει ακροάσεις με τους κ.κ. Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Λαβράνο και Μπίτζιο, που δεν εκλήθησαν στην εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχολίασε ότι βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο υπονόμευση το Κράτος Δικαίου, όχι μόνο έχει φτιάξει ένα παρακράτος μέσα στο κράτος, όχι μόνο έχει κάνει την χώρα διεθνώς ρεζίλι (Watergate αλά Ελληνικά), η ίδια η Ε.Ε. έρχεται στην χώρα για να υπερασπιστεί το Κράτος Δικαίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι εύκολο αυτοί που έχουν κληθεί να πουν ότι είναι απόρρητο και δεν μπορούν να μιλήσουν.

Ο παρακρατικός μηχανισμός, που στήνει δεν λογοδοτεί πουθενά, ούτε στην ελληνική Βουλή, εδώ έχουμε και υπονόμευση των ίδιων των θεσμών. Αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι πράκτορας κάποιας ξένης χώρας, είναι δυνατόν να μένει ο Ν. Ανδρουλάκης με την σκιά πάνω του ότι ήταν νόμιμη επισύνδεση, άρα σημαίνει ότι κάτι έκανε, κάτι που έθετε σε κίνδυνο την χώρα; Είναι δυνατόν σε μια τέτοια δημοκρατική χώρα να μένει τέτοια σκιά;.

Τέλος, με αφορμή την ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στέγασης, που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες προσχολικής αγωγής στην Πάτρα, που υπέβαλλαν οι βουλευτές Αχαΐας μαζί με 13 συναδέλφους τους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών η κ. Αναγνωστοπούλου διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν νήπια να μην έχουν να στεγαστούν, όταν φεύγουν τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά, βλέπε υπόθεση Μαραβέγια, 4,2 εκατομμύρια ευρώ με 5.000 ευρώ κεφάλαιο; Ξέρουμε τι θα ακούσουμε ακόμα μια φορά, αλλά εδώ θα πρέπει να αντισταθεί και η πατρινή κοινωνία. Δέχεται τα παιδιά της να είναι σε τέτοιες συνθήκες;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)