to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 16.08.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σία Αναγνωστόπουλου: Η διπλωματία της Ελλάδας βασίστηκε στους διεθνείς κανόνες και στις αρχές της καλής γειτονίας

Για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.


Η κυρία Αναγνωστοπούλου εκτίμησε ότι το θετικό αυτό αποτέλεσμα ήταν προϊόν μιας διπλωματίας που βασίζεται στους διεθνείς νόμους, στους διεθνείς κανόνες και στις αρχές της καλής γειτονίας με την Τουρκία.

«Αυτή την γραμμή ακολούθησε η κυβέρνηση. Δηλαδή σεβασμός στην εθνική κυριαρχία της χώρας αλλά από την άλλη πλευρά στήριξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική και σε όλα. Μια διπλωματία καθαρή, διάφανη και διαυγή που δεν βασίζεται ούτε σε προσωπικές σχέσεις, ούτε σε ανταλλάγματα. Φαίνεται η διαφορά εξωτερικής πολιτικής, των διαφορετικών κομμάτων. Έχουμε μια κυβέρνηση που είπε ότι δεν μπαίνει σε καμία λογική ανταλλαγής.

Άλλο πράγμα είναι αιτούντες άσυλο στην χώρα, άλλοι διεθνείς κανόνες ακολουθούνται εκεί και άλλο θέμα συλλαμβάνω έτσι δύο στρατιωτικούς για ένα γεγονός που συμβαίνει συνέχεια στην παραμεθόριο, να περνάνε δηλαδή για ελάχιστα μέτρα τα σύνορα. Κανένα αντάλλαγμα, αυτό που μας φώναζαν «δώστε τους», και καμία διπλωματία που βασίζεται σε προσωπικές σχέσεις. Είδαμε μια σοβαρή διπλωματία που φάνηκε και στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας: «Τα λόγια μου θα είναι μετρημένα, αλλά βγαίνω λίγο πιο αισιόδοξος από ότι όταν μπήκα»», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Αναγνωστοπούλου.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

«Απαντάμε αυτό που απαντούσαμε από την αρχή: Ότι δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα αντάλλαγμα, ούτε κανένα παζάρεμα. Θα υποχρεώσουμε την Τουρκία να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αν ήθελε να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να μην φαίνεται ως ένα κράτος που παραβιάζει τα πάντα, έπρεπε να αποδείξουν τα δικαστήρια της Τουρκίας για ποιον λόγο κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί. Είδαμε ότι αυτό είχε ευτυχή κατάληξη. Ακούσαμε πάρα πολλά όλο αυτό το διάστημα και πρέπει κάποια στιγμή να αναλυθούν.

Ακούσαμε στελέχη της ΝΔ, και μέσα στη Βουλή, να κραυγάζουν ότι πιστεύουν τον κ. Ερντογάν και όχι τον κ. Τσίπρα. Αν είναι δυνατόν, από την άποψη ότι ο κάθε αρχηγός για το δικό του εθνικό συμφέρον μιλάει, δεν μιλάει για το εθνικό συμφέρον της άλλης χώρας. Δεν ήταν δυνατόν να απελευθερωθούν αμέσως γιατί η Τουρκία, δυστυχώς, περνάει αυτούς τους κραδασμούς που περνάει το πολύ τελευταίο διάστημα. Παρά την πίεση που υπέστη η Ελλάδα, δεν υπέκυψε και υποχρέωσε να ακολουθηθούν οι διεθνείς κανόνες και οι κανόνες καλή γειτονίας.

Η Τουρκία από την άλλη πλευρά δεν έχει και κανέναν άλλο που να την υποστηρίζει τόσο πολύ στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Εμείς αποδεικνύαμε ότι θέλουμε την καλή γειτονία με την Τουρκία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)