to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 03.10.2022

Πολιτισμός

Σία Αναγνωστοπούλου: Δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα η κυβέρνηση για την αρχαιοκαπηλική προέλευση της "Συλλογής Στερν"

«Σκοπιμότητα ή ανικανότητα;»


Η δήλωση της βουλευτού Αχαίας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σίας Αναγνωστοπούλου:

Ενημερώνουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της παράνομης "Συλλογής Στερν" ΔΕΝ "βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και που διέπουν οι θεσμικές διατάξεις που υπάρχουν για την διαχείριση των συλλογών και των ευρημάτων" .

Η πρωτοφανής και παράνομη συμφωνία που υπέγραψε στα κρυφά η Λ. Μενδώνη και "διαπραγματευόταν" επί δύο χρόνια για το πως θα ικανοποιήσει τους όρους ενός παράνομου κατόχου ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ και "δεν βρίσκει εφαρμογή" ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στον αρχαιολογικό νόμο, ούτε στην υπερεθνική νομοθεσία, όπως οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας για την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.

Ενημερώνουμε τον αδιάβαστο κ. Οικονόμου ότι αυτά τα παραδέχεται ακόμα και η αιτιολογική έκθεση της σκοτεινής "συμφωνίας" που υπέγραψε τη υπουργός πολιτισμού και παρανόμως κυρώθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης  τον ενημερώνουμε ότι "το αντικείμενό της αφορά σε ζητήματα επιστροφής, έκθεσης και δανεισμού αρχαιοτήτων υπό συνθήκες διαφορετικές από τις γενικές και οριζόντιες συνθήκες που προβλέπονται στον αρχαιολογικό νόμο" όπως αυτολεξεί αναφέρει η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Επομένως ο κ. Οικονόμου έχει 2 επιλογές: ή να συνεχίσει να αυτοεξευτελίζεται ή να επανέλθει επιλέγοντας ως δικαιολογία την άγνοια και την εξαπάτηση από την κυρία Μενδώνη. Η κραυγαλέα άγνοια των νόμων δεν αποτελεί αξιοπρεπή επιλογή για τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το να συγκαλύπτει και να νομιμοποιεί ειδεχθή εγκλήματα που έχουν συμβεί κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, όπως η νομιμοποίηση δράσεων αρχαιοκαπηλίας και παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων, δεν θα έπρεπε να αποτελεί επιλογή για καμία ελληνική κυβέρνηση.

Επομένως καλούμε, για μια ακόμη φορά, τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει την άλλοτε εξαπατηθείσα και νυν εξαπατούσα υπουργό του και να ακυρώσει την παράνομη συμφωνία, διαφορετικά φέρει ο ίδιος ακέραια την ευθύνη που μετέτρεψε Ελληνικό Κοινοβούλιο σε πλυντήριο αρχαιοκαπηλίας και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)