to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 02.07.2017

Πολιτική

Το σχόλιο Βερναρδάκη για την «ύστατη προσπάθεια» Βενιζέλου να παραμείνει σημαντικός «παίκτης» στο πολιτικό σκηνικό

Τη χθεσινή ομιλία του Ευ.Βενιζέλου στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχολιάζει μέσω facebook o υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.


Το σχόλιο του υπουργού για την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου:

Η ομιλία του Ευ.Βενιζέλου χθες στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτέλεσε μια ύστατη προσπάθειά του να παραμείνει σημαντικός "παίκτης" στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Βενιζέλος χθες ομολόγησε (άθελά του, μέσα στη ρητορική πολυπραγμοσύνη του) ότι το πρόβλημά του δεν είναι απλώς η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ολόκληρη η Αριστερά στην Ευρώπη. Κατηγόρησε για λαϊκισμό (sic!!!) το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας, μίλησε χαιρέκακα για την συντριβή του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος την οποία απέδωσε στην αριστερή στροφή του (ναι, αυτός που ως Πρόεδρος οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο 4.5%!), αναφέρθηκε ειρωνικά στην ηγεσία των ευρωπαίων σοσιαλιστών που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την υποστήριξη στην Ελλάδα από την υποστήριξη στην Κυβέρνηση του Α.Τσίπρα. Δήλωσε ότι κάθε εξέλιξη στη χώρα περνάει μέσα από την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ (δίνοντας μήνυμα υποστήριξης στην ΝΔ των Μητσοτάκη-Βορίδη).

Περιέγραψε την πολιτική-ιδεολογική του ταυτότητα ως το χώρο "του προοδευτικού κέντρου" μέσα στον οποίον συνυπάρχουν σοσιαλδημοκράτες και κεντροαριστεροί, φιλελευθεροι, δημοκράτες, οικολόγοι, εκσυγχρονιστές, δηλαδή μια χοάνη όπου περισσεύουν οι αυτοπροσδιορισμοί, αλλά λείπουν επιδεικτικά τα κοινωνικά διακυβεύματα και οι λαϊκές τάξεις. 
Γιατί η βενιζέλεια μεθοδολογία για την πολιτική είναι ακριβώς αυτή του "αστικού Κέντρου", όπου παράγοντες και παραγοντίσκοι με τα πελατειακά τους δίκτυα συναθροίζονται και αναμοιράζονται συνεχώς, προκειμένου να διαπραγματεύονται με το βαθύ σύστημα του αστισμού. Ο,τι ακριβώς επιχειρηθήκε με την συγκρότηση της Ενωσης Κέντρου το 1961, πριν τα λαϊκά κινήματα της επιβάλλουν τα βαθιά πολιτικά και ταξικά διλήμματα. Ιδια προσέγγιση, ίδια φιλοσοφία, ίδια μεθοδολογία. Γι'αυτό και ο Ευ.Βενιζέλος είναι ίσως ο πιο αυθεντικός συνεχιστής της παράδοσης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο χώρο του "Κέντρου".

Λέγεται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωσε κάποτε γι'αυτόν τον ατομικά ευφυή κατά τα άλλα πολιτικό, ότι είναι ικανός να γίνει αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος. Δεν αποκλείεται η δήλωση αυτή πέρα από καθαρά αξιολογική να γίνει και προφητική. Παρακολουθώντας το μέλλον αυτού του πολιτικού ας βάλουμε και εμείς τα όριά μας: Κάθε συζήτηση με το χώρο της σημερινής "κεντροαριστεράς" περνά μέσα από τη συντριβή των κάθε λογής "εκσυγχρονιστών" και μεταμφιεσμένων νεοφιλελεύθερων...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)