to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 10.10.2017

Διεθνή

Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Ρούτε στην Ολλανδία, με δύσκολη συνύπαρξη

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τερματίζοντας μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ τεσσάρων κομμάτων και σηματοδοτώντας μια δεξιά στροφή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.


Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ήταν οι μακρότερες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 208 ημερών το 1977, καθώς τα κόμματα προσπάθησαν να ξεπεράσουν μεγάλες διαφωνίες.

Τα θέματα που ήταν προς διαπραγμάτευση ποίκιλαν από τη μετανάστευση, ένα θέμα που κυριάρχησε και στις εκλογές του Μαρτίου, ως τη φορολογία και την ευθανασία.

«Όλα τα κόμματα είχαν επιθυμίες της τελευταίας στιγμής», δήλωσε ο Ρούτε πριν την τελική συνάντηση των διαπραγματευτών σήμερα. «Όμως τώρα η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι σίγουρα έτοιμη», τόνισε.

Ο Ρούτε, επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος VVD, θα ηγηθεί για τρίτη φορά από το 2006 μιας κυβέρνησης.

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο γάμος αυτός προμηνύεται δύσκολος. Το D66 θα συγκυβερνά με το VVD, που ήρθε πρώτο στις εκλογές του Μαρτίου, και με δύο χριστιανικά κόμματα: το πραγματιστικό CDA και την, πιο συντηρητική, Χριστιανική Ένωση (CU).

To D66, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960, τάσσεται υπέρ της άμβλωσης, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και πρεσβεύει πως το δικαίωμα στην ευθανασία πρέπει να επεκταθεί ώστε ο καθένας –και όχι μόνο οι ασθενείς σε τελικό στάδιο- να μπορεί να αποφασίσει αν θα θέσει τέρμα στη ζωή του.

Αυτή η πολιτική γραμμή είναι στους αντίποδες εκείνης της CU, που εδράζεται στη Βίβλο, και τάσσεται κατά της άμβλωσης, του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου και της ευθανασίας.

Ο συνασπισμός αυτός δίνει στον Μαρκ Ρούτε και στους εταίρους του πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, 76 έδρες σε σύνολο 150, στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)