to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 27.03.2020

Διεθνή

Σχηματίστηκε η διαπραγματευτική ομάδα της αφγανικής κυβέρνησης για τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αντίπαλος του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι, ο Αμπντουλά Αμπντουλά, θα στηρίξει την ομάδα που επιλέχθηκε.


Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε αργά χθες Πέμπτη τον σχηματισμό μιας ομάδας που αποτελείται από 21 μέλη και η οποία θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, μία ένδειξη προόδου για την ειρηνευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με τους αντάρτες.
Της επιτροπής προεδρεύει ο Μάσουμ Στανεκζάι, πρώην επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Αφγανιστάν, και σε αυτή περιλαμβάνονται πολιτικοί, πρώην αξιωματούχοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Πέντε μέλη της ομάδας είναι γυναίκες.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αντίπαλος του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι, ο Αμπντουλά Αμπντουλά, θα στηρίξει την ομάδα που επιλέχθηκε, κάτι που διπλωμάτες θεωρούν ζωτικής σημασίας εξαιτίας της μεγάλης επιρροής που ασκεί στο βόρειο Αφγανιστάν.

Μετά την επιλογή της διαπραγματευτικής ομάδας, το επόμενο βήμα θα είναι να προγραμματιστούν συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει στόχο να τερματίσει ο μακροβιότερος πόλεμος των ΗΠΑ και να επιστρέψει η ειρήνη στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν στο τέλος Φεβρουαρίου συμφωνία με τους Ταλιμπάν για την απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν, όμως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Καμπούλ και ανταρτών έχουν καθυστερήσει εν μέρει εξαιτίας της πολιτικής αντιπαλότητας μεταξύ Γάνι και Αμπντουλά καθώς και οι δύο διεκδικούν την προεδρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν κατάφερε να μεσολαβήσει μεταξύ τους για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των πλευρών στη διάρκεια επίσκεψής του στην Καμπούλ τη Δευτέρα και ανακοίνωσε περικοπή κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια της αμερικανικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν, αν και εξήγησε ότι η απόφαση μπορεί να αντιστραφεί.

Από την πλευρά της η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει να απελευθερώνει κρατούμενους Ταλιμπάν στο τέλος του μήνα, αίροντας σιγά σιγά τα εμπόδια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι αντάρτες έχουν ζητήσει την άνευ όρων απελευθέρωση 5.000 μελών τους που κρατούνται σε αφγανικές φυλακές προτού ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Καμπούλ. Ο Γάνι πρότεινε αρχικά να αφήσει ελεύθερους 1.500 Ταλιμπάν και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι θα αφήσει ελεύθερους 100 στο τέλος Μαρτίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)