to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:48 | 03.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Σχεδόν διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ - Πολωνίας

Ένα μικρό γλίστρημα της γλώσσας του προέδρου Ομπάμα στη διάρκεια επίσημης τελετής στη μνήμη του Γιαν Κάρσκι, του Πολωνού αντιστασιακού αξιωματικού που έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για την εκτέλεση των Εβραίων από τους ναζί και ο οποίος πέθανε πριν από 12 χρόνια στην Ουάσιγκτον, ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί... παρολίγον διπλωματικό επεισόδιο με τη Βαρσοβία.


Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για "πολωνικό στρατόπεδο" προκαλώντας την οργή της πολωνικής πλευράς.

Συγκεκριμένα ο Ομπάμα είπε: "Πριν από ένα ταξίδι μέσα από τις γραμμές του εχθρού, οι αντιστασιακοί τού είχαν διηγηθεί ότι οι Εβραίοι δολοφονούνταν μαζικά, τον είχαν βάλει μυστικά στο γκέτο της Βαρσοβίας και σε ένα πολωνικό στρατόπεδο θανάτου για να δει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση"...

Η φράση "πολωνικό στρατόπεδο" άναψε τη φωτιά. Και τούτο γιατί είναι γνωστό ότι η πολωνική κυβέρνηση είναι πάρα πολύ προσεκτική σε ό,τι λέγεται διεθνώς σχετικά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο έδαφος της χώρας: η έμφαση δίνεται στο να μην ονομάζονται "πολωνικά" αλλά στο έδαφος της Πολωνίας, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι η χώρα φέρει οιαδήποτε ευθύνη για τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Τόμι Βιέτορ έσπευσε να επανορθώσει λέγοντας ότι πρόεδρος "δεν εκφράστηκε καλά". "Αναφερόταν στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί στην Πολωνία" εξήγησε. "Λυπούμαστε για αυτό το εκφραστικό λάθος που δεν πρέπει να σκιάσει τη σαφή πρόθεσή μας να τιμήσουμε τον κ. Κάρσκι και τους γενναίους πολίτες που στάθηκαν στο πλευρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι στην τυραννία" προσέθεσε ο ίδιος.

Πάντως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. "Είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί φίλοι μας μπορούν να αντέξουν μια ισχυρότερη αντίδραση σήμερα, μια αντίδραση που μπορεί να εξαφανίσει μια και καλή τέτοιου είδους λάθη, πέρα από μια διόρθωση και την έκφραση της θλίψης του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου" δήλωσε στον Τύπο.

Αλλά και ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου "Αλληλεγγύη", Λεχ Βαλέσα, αναφέρθηκε στο λάθος του Ομπάμα. "Είναι μια χρυσή ευκαιρία για να τελειώνουμε μια και καλή. Ας την εκμεταλλευτούμε για να μην ξανασυμβεί αυτό ποτέ ξανά πουθενά στον κόσμο".

[Στην εικόνα είναι ο Γιάν Κάρσκι, μυστικός απεσταλμένος της πολωνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ενημέρωση τον πρόεδρο Ρούζβελτ για την εξόντωση των Εβραίων από τους ναζί στην Ευρώπη...]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)