to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 05.05.2016

πηγή: dw

Διεθνή

Σχεδόν 170.000 τα θύματα ένοπλων συγκρούσεων τo 2015

Σχεδόν 170.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2015 στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών του Λονδίνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Με αφορμή τη δημοσιεύση της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών του Λονδίνου (IISS) η επικεφαλής της έρευνας Armed Conflict Survey Αναστέζια Βορονκόβα δήλωσε σε συνέντευξή της στην DW: "Στην τελευταία έκδοση του Armed Conflict Survey καταγράψαμε μεν μια μείωση του αριθμού των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά μια αύξηση του αριθμού των θυμάτων. Φέτος διαπιστώνουμε ότι έχει ανακοπεί η αύξηση του τελευταίου στοιχείου. Από τις 180.000 το 2014 υποχώρησε πέρσι στις 167.000".

Στη Συρία το 1/3 των θυμάτων

Σημαντικό όμως, σύμφωνα με την ίδια είναι το εξής: "Οι μισοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική. Ο εμφύλιος στη Συρία ευθύνεται για το 1/3 των θυμάτων. Αύξηση του αριθμού των θυμάτων διαπιστώνουμε στην Τουρκία, την Υεμένη και την Αίγυπτο. Στην Εγγύς Ανατολή διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι απέχουμε πολύ ακόμη από τον τερματισμό των συγκρούσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι προοπτικές έχουν χειροτερέψει".

Όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος, το ινστιτούτο διαπιστώνει μια μετατόπιση δυνάμεων. Όπως σημειώνει η Αναστέζια Βορονκόβα, μπορεί το ISIS να έχει χάσει εδάφη σε Ιράκ και Συρία, εντούτοις την ίδια ώρα έχει ενισχύσει και εδραιώσει την παρουσία του στη Λιβύη. "Ένδειξη της αποφασιστικότητας και σταθερότητας του Ισλαμικού Κράτους", σχολιάζει η ειδικός.

Στα 60 εκατομ. πρόσφυγες και εκτοπισμένοι

Στην περσινή της έκδοση η έρευνα του ινστιτούτου IISS κατέγραφε 42 συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο ενώ φέτος 37. Έχει γίνει ο κόσμος πιο ειρηνικός; "Όχι ακριβώς, λέει η κ. Βορονκόβα. Στις συγκρούσεις σε βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε σχέση με το 2014. Η κατάσταση στην κεντρική Αμερική και το Μεξικό είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο αριθμός των θυμάτων εκεί έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2014. Αχτίδα φωτός αποτελεί η Κολομβία όπου υπάρχει αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών της FARC. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην επίλυση συγκρούσεων".

Εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα επόμενα χρόνια τις εστίες τους και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τι σημαίνει αυτό για τη διεθνή ασφάλεια; "Η εκδίωξη και ο εκτοπισμός ανθρώπων λόγω συγκρούσεων και κάθε λογής καταστροφών συνιστά μια πρόκληση παγκοσμίων διαστάσεων, απαντά η επικεφαλής της έρευνας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας ο αριθμός των προσφύγων και όλων εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους το 2015 λόγω καταστροφών, ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυξήθηκε και συνεχίζεται να αυξάνει δραματικά".

Ματίας φον Χάιν / Κώστας Συμεωνίδης 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)