to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:06 | 28.05.2013

Κοινωνία

Σχέδιο Β με απολύσεις στους δήμους

Η κυβέρνηση στρέφεται στα νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης για 4.000 αποχωρήσεις εντός του 2013


Επιχείρηση εφησυχασμού των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στήνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαμηνύοντας πως θα μετακινηθούν στο σύνολό τους. Στην κόκκινη γραμμή των απολύσεων παραμένουν, αντιθέτως, οι εργαζόμενοι σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου με την κατάρτιση της λίστας των προς κατάργηση φορέων να μπαίνει στην τελική ευθεία.
Στην ολοκλήρωση της λίστας με τους «μικρούς» φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν προχωράει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αυτήν αναμένεται να ενταχθούν περίπου 70 φορείς, από τους οποίους όμως δεν θα προέλθει σημαντικός αριθμός κατάργησης θέσεων και απομάκρυνσης υπαλλήλων.
 
Για τον λόγο αυτόν εξάλλου η κυβέρνηση στρέφεται στα νομικά πρόσωπα των δήμων για να καλύψει τον αριθμό των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους. Ενδεικτικό είναι πως σε χθεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) παραδέχεται πως η απογραφή εξπρές των υπαλλήλων στα νομικά πρόσωπα αποτελεί στόχο ώστε «ένα μεγάλο ποσοστό από τον συνολικό αριθμό των απολύσεων και της διαθεσιμότητας να προέλθει από το λεγόμενο πλεονάζον προσωπικό στους ΟΤΑ».
 
Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραπέμπουν σε κεντρική πολιτική επιλογή για τους μεγάλους φορείς του Δημοσίου, μέρος των οποίων θα καταργηθεί ή και στο σύνολό τους, με την ΕΡΤ να συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για πιθανή αναδιάρθρωση των μονάδων της.
 
Σε διαβεβαιώσεις προχώρησαν πάντως χθες στελέχη του υπουργείου για την τύχη των 25.000 υπαλλήλων που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Επικαλούμενα το μεγάλο κύμα φυγής μέσω συνταξιοδότησης και τη δημιουργία σημαντικών κενών σε διάφορες υπηρεσίες, ανέφεραν πως είναι διασφαλισμένη η μετακίνησή τους σε άλλους φορείς.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνταξιοδοτήσεων προκύπτει πως το διάστημα 2010-2012 έχουν αποχωρήσει 128.000 υπάλληλοι ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άλλες 96.000 συνταξιοδοτήσεις μέχρι το 2015. «Είχαν καταγραφεί ήδη 11.000 κενές θέσεις όταν ζητήθηκαν οι ανάγκες των υπηρεσιών για το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας του 2012» σχολίαζαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως αυτά θα υπερδιπλασιαστούν.
Σύμφωνα εξάλλου με κύκλους του υπουργείου θα είναι έτοιμοι για το επόμενο ραντεβού με την τρόικα, όταν θα πρέπει να παρουσιαστεί ο σχεδιασμός για τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν οι 12.500 πρώτοι υπάλληλοι προς διαθεσιμότητα εντός του Ιουνίου.
 
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται επίσης να είναι έτοιμο το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Επιδίωξη του υπουργείου είναι να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν βάσει και των σχολίων της διαβούλευσης αναμένεται να τροποποιηθεί ή ακόμη και διαγραφεί η διάταξη για κατάργηση ή τροποποίηση νομικών προσώπων του Δημοσίου με προεδρικά διατάγματα και η διαδικασία να παραμείνει με την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων.


Αξιολόγηση παντού

Ενόψει του νέου ραντεβού με την τρόικα προχωρά η αξιολόγηση σε όλες τις δομές του Δημοσίου, ώστε να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό με τα λιγότερα προσόντα.
 
 
Πηγή: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)