to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:58 | 08.06.2014

Πολιτική

Το Σχέδιο της Ρένας Δούρου για την Περιφέρεια: Ξεκινάμε από τις αποφάσεις που έμειναν στα χαρτιά

Στελέχη, συνεργάτες, εθελοντές, όλοι συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να είναι έτοιμος ο συνδυασμός να αναλάβει τις τύχες της Περιφέρειας Αττικής την 1η Σεπτεμβρίου


Το ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδημητρίου στην «Αυγή της Κυριακής»:

 

Στελέχη, συνεργάτες, εθελοντές, όλοι συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να είναι έτοιμος ο συνδυασμός να αναλάβει τις τύχες της Περιφέρειας Αττικής την 1ηΣεπτεμβρίου. Και μαζί τα οξυμμένα προβλήματα των κατοίκων της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Το σύνθημα «φέτος δεν πάμε διακοπές», μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά -εκεί- δεν είναι, καθώς εκτός από την προετοιμασία του συνδυασμού, υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που είναι στην ατζέντα της απερχόμενης διοίκησης και μέχρι να παραδώσει, σε τρεις μήνες από τώρα. Είναι όμως και η συγκυρία τέτοια που δεν επιτρέπει εφησυχασμό: αιγιαλός, ΧΥΤΑ Γραμματικού, μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τις ιχθυοκαλλιέργειες από την Περιφέρεια στην αποκεντρωμένη διοίκηση είναι μερικά από τα τρέχοντα θέματα της περιόδου.

Η πρώτη απόφαση

Όσες φορές έχει ρωτηθεί η νέα περιφερειάρχης Αττικής «από πού θα ξεκινήσει την 1ηΣεπτεμβρίου», η απάντηση είναι σταθερή: «Θα ξεκινήσουμε από τα... πεζά πράγματα», παραπέμποντας στις 100άδες αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου -οι περισσότερες ομόφωνες μάλιστα- για την οικονομική ενίσχυση τοπικών δράσεων. Αποφάσεις όμως που έμειναν στα... χαρτιά, εξηγώντας εν πολλοίς και το περίφημο «πλεόνασμα Σγουρού». Εδώ για τη Ρένα Δούρου, η απόλυτη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης για την εκταμίευση 350.000 ευρώ για το Πέραμα. Όπως και η ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή του νόμου χωρίς εξαιρέσεις.

Ήδη από το βράδυ των εκλογών, όπως θα θυμούνται πολλοί, η Ρ. Δούρου εξήγγειλε πόλεμο με τα συμφέροντα και το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Δύναμη Ζωής είναι σαφές: Εφαρμογή του νόμου παντού, χωρίς εξαιρέσεις. Φράση που συμπυκνώνει και τον τρόπο που θα αντιμετωπισθούν υποθέσεις από το παρελθόν.

Το επιτελείο

Στο πλευρό της Ρ. Δούρου βρίσκονται κάθε στιγμή οι έξι νέοι αντιπεριφερειάρχες, η Ερμίνα Κυπριανίδου (Κεντρικού Τομέα Αθηνών), ο Γιώργος Γαβρίλης (Πειραιώς), ο Σπύρος Τζόκας (Δυτικού Τομέα Αθηνών), ο Γιώργος Καραμέρος (Βόρειου Τομέα Αθηνών), ο Χρήστος Καπάταης (Νοτίου Τομέα Αθηνών), ο Πέτρος Φιλίππου (Ανατολικής Αττικής), ο Γιάννης Βασιλείου (Δυτικής Αττικής) και ο Παναγιώτης Χατζηπέρρος (Νήσων). Ενώ το παζλ της νέας διοίκησης θα ολοκληρωθεί με τον ορισμό των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι εξορισμού έχουν πολλές και σημαντικές ευθύνες, όπως για τα οικονομικά, τις υποδομές, τα θέματα διαφάνειας κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που από εδώ και πέρα θα παίρνει το περιφερειακό συμβούλιο, επιδίωξη της νέας διοίκησης είναι να αναζητήσει τη συναίνεση στους άλλους συνδυασμούς που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο. Ενώ στα πλάνα της Ρένας Δούρου είναι επίσης η πραγματοποίηση επίσκεψης στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τα κοινοτικά προγράμματα, αλλά και σε χώρες με παράδοση στην Τ.Α., όπως η Γαλλία, η Ιταλία κ.ά.

Συγκρότηση παράταξης

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Δύναμης Ζωής είναι η συγκρότηση περιφερειακής παράταξης, κάτι που στα κεντρικά γραφεία του συνδυασμού χαρακτηρίζεται ως «σπουδαίο στοίχημα». Την ερχόμενη Τετάρτη, λοιπόν, η Δύναμη Ζωής θα πραγματοποιήσει την ιδρυτική γενική συνέλευσή της. Ζητούμενο, η δημιουργία μιας περιφερειακής παράταξης που δεν θα αρχίζει και θα τελειώνει στην ενημέρωση των πεπραγμένων της διοίκησης στην Περιφέρεια, αλλά, μιας παράταξης που θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ διοίκησης και τοπικών κοινωνιών. Μιας παράταξης που θα ασκεί έλεγχο, και με ουσιαστικό γνωμοδοτικό ρόλο. «Είναι λαμπρή ευκαιρία η παράταξη να πάρει σάρκα και οστά, για την ακρίβεια είναι η τελευταία ευκαιρία», σημειώνουν στελέχη του συνδυασμού.

Μικρή... κυβέρνηση της Αριστεράς

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι τα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων προοδευτικών πολιτών ανά τη χώρα είναι στραμμένα στην Αττική και τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας: «Για την Αριστερά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέκαθεν ήταν κύτταρο δημοκρατίας και εμείς τώρα πρέπει να το αποδείξουμε» είναι το σύνθημα που ακούγεται στο επιτελείο της Ρ. Δούρου. Και από μια λογική ανάθεσης, οι πολίτες γίνονται περισσότερο ενεργοί, αναλαμβάνουν ευθύνες. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι εξάλλου που υποστήριξαν ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι μια μικρογραφία της επερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες της Ρένας Δούρου δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις όποιες τρικλοποδιές, που θα βάλουν προσκόμματα στο έργο της νέας διοίκησης της Περιφέρειας με απώτερο στόχο να υποστηρίξουν ότι δεν πέτυχε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)