to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 19.02.2014

πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία

Το σχέδιο Σόιμπλε για το νέο μνημόνιο - «Φορολογήστε τους Έλληνες ολιγάρχες» επιμένει η γερμανική Αριστερά

Για πρώτη φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει (απαντώντας σε ερώτηση του κόμματος Die Linke) την ύπαρξη ενός εσωτερικού εγγράφου όπου παρουσιάζονται πιθανά σενάρια αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος - Στην πρόταση για «κεφαλαιακό φόρο για τους Έλληνες ολιγάρχες» επανέρχεται η Ζάρα Βάγκενκνεχτ


Η επιβεβαίωση έρχεται μέσα από απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς  (Die Linke). Σε αυτή ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, ότι στο υπουργείο του κ. Σόιμπλε υπάρχει όντως ένα κείμενο θέσεων στο οποίο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα» για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης αλλά και ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους.

Σύμφωνα με το κείμενο, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δις ευρώ ενώ το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Κάμπετερ, πρόκειται για ένα κείμενο εργασίας, το οποίο συνέταξε το υπουργείο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης εντός της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου, που είχε διαρρεύσει ως το «σχέδιο Σόιμπλε», είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στις αρχές Φεβρουαρίου το περιοδικό Spiegel. Επισήμως η ύπαρξη του κειμένου δεν επιβεβαιώθηκε. Το υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει απλώς να διαψεύσει τα σενάρια περί νέου κουρέματος. Η Handelsblatt σχολιάζει σήμερα ότι ενώ το θέμα του κουρέματος ήταν μέχρι σήμερα ταμπού για τη γερμανική κυβέρνηση, πλέον «ο κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι υπάρχουν όντως σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Z. Βάγκενκνεχτ (Die Linke): «Φορολογήστε τους πλούσιους»

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπ. Οικονομικών, η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ επισημαίνει ότι «και πάλι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να λέει ψέματα στους πολίτες μέχρι το καλοκαίρι, πιθανότατα μέχρι μετά τις ευρωεκλογές». Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, σύμφωνα με την ίδια, «φαίνεται πως εξετάζει και το ενδεχόμενο ενός κουρέματος».

Όπως επισημαίνει η Ζάρα Βάγκενκνεχτ «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς έναν κεφαλαιακό φόρο για τους έλληνες ολιγάρχες». Θυμίζουμε ότι η γερμανική Αριστερά τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου, που είναι απαραίτητος όχι μόνο «σε περίπτωση χρεοκοπίας, όπως αναφέρει η Bundesbank, αλλά και για την αποφυγή της χρεοκοπίας, όπως υποστηρίζει και το ΔΝΤ (αναλυτικά η πρόταση και οι αντιδράσεις που προκάλεσε).

DIW: Απαιτείται συνδυασμός λύσεων

Υπέρ ενός συνδυασμού λύσεων που θα περιλαμβάνει ένα νέο κούρεμα αλλά και μείωση των επιτοκίων τάσσεται την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). Σε συνέντευξή του προς την Saarbrücker Zeitung, ο Μαρσέλ Φράτσερ επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της».

Ο ίδιος θεωρεί αδικαιολόγητους του φόβους ότι με τις προτεινόμενες λύσεις θα μπορούσαν να χαθούν χρήματα γερμανών φορολογουμένων. Αντιθέτως, όπως τονίζει, θα πρέπει να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα για να αποτραπεί ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι η ΕΕ θα μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει τα βήματα προόδου της Ελλάδας και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο κόστος για τη Γερμανία, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ένα τρίτο πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι δίνουμε λεφτά και κάντε τα ό,τι θέλετε. Χρήματα θα δοθούν μόνον εάν η Ελλάδα υλοποιήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)