to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:42 | 07.03.2022

Διεθνή

Το σχέδιο Μπάιντεν για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ο ρόλος του Μαδούρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, ώστε η χώρα να αρχίσει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και να το πουλά στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, που μίλησε στο CNN.


Η κίνηση θα αποσκοπούσε στη μείωση της παγκόσμιας εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην απομόνωση της Ρωσίας από έναν από τους βασικούς συμμάχους της στη Νότια Αμερική.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Δυτικό Ημισφαίριο, Χουάν Γκονζάλες και του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για υποθέσεις ομήρων, Ρότζερ Κάρστενς, στάλθηκαν στο Καράκας το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες σχετικά με το θέμα, είπε το πρόσωπο, καθώς και για να συζητήσουν την αμερικανική πολίτες που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά το ταξίδι των αξιωματούχων στη Βενεζουέλα.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας το 2019 και έκλεισε την πρεσβεία της στο Καράκας αφού θεώρησε απάτη την εκλογική νίκη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το 2018. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι διερευνούν ενεργά τρόπους για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, βλάπτοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία. Η Δύση ήταν απρόθυμη μέχρι στιγμής να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας λόγω του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά τώρα πλησιάζει να το κάνει καθώς η Ευρώπη εργάζεται για να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο έχει ήδη επικρίνει τις συζητήσεις,  γράφοντας  στο Twitter το Σαββατοκύριακο: "Αντί να παράγει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο", ο Μπάιντεν "θέλει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο που αγοράζουμε από έναν δολοφόνο δικτάτορα με πετρέλαιο από έναν άλλο δολοφόνο δικτάτορα".

Ωστόσο, η πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι η απλή αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου δεν θα αντισταθμίσει το ποσό που χάθηκε με την αποκοπή της Ρωσίας.

Πηγή: Capital.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)