to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 28.05.2013

Κοινωνία

Σχέδιο καταστολής των «μικρών» διαδηλώσεων έχει έτοιμο ο υπ. Δημόσιας Τάξης

Ομοβροντία δημοσιεύσεων σήμερα, ενόψει της συνάντησης του Ν. Δένδια με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με θέμα την καταστολή των «μικρών» διαδηλώσεων στην Αθήνα - για τις οποίες, σύμφωνα με τις εφημερίδες, θα αποφασίζει βάσει «κριτηρίων» η... Αστυνομία. Αν λάβουμε υπ' όψιν πώς μετρά τους διαδηλωτές η ΕΛΑΣ μοιάζει σίγουρο πώς στήνονται νέα κατασταλτικά προσχήματα


Το δημοσίευμα της Καθημερινής...

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το «σχέδιο Δένδια» προβλέπει τη θέσπιση 15 κριτηρίων βάσει των οποίων θα αποφασίζεται εάν οι διαδηλωτές θα επιτρέπεται ή όχι να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Νομοθετική ρύθμιση για τις διαδηλώσεις προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Συνάντηση για το θέμα αναμένεται να έχουν σήμερα ο υπουργός Νίκος Δένδιας με τα προεδρεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τον Οκτώβριο να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σχέδιο που θα προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες στις λεγόμενες «μικρές» διαδηλώσεις δεν θα μπορούν να κλείνουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας στους κεντρικούς οδικούς άξονες των μεγάλων πόλεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για το θέμα έχει ήδη συνταχθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και πλέον, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να κατατεθεί και να εφαρμοστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται ενδεικτικά παράμετροι όπως η οικονομική δραστηριότητα και η συχνότητα των κινητοποιήσεων σε συγκεκριμένους οδικούς άξονες. Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διευκρινιζόταν χθες ότι οι όποιοι περιορισμοί δεν θα αφορούν τις κινητοποιήσεις τριτοβάθμιων σωματείων (π.χ. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) ούτε τις κινητοποιήσεις πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Την ευθύνη να αποφασίσει εάν μια κινητοποίηση είναι «μικρή» ή «μεγάλη» θα έχει ο επικεφαλής αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που θα έχει την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων τάξης.

προστίθενται ακόμα «στοιχεία» για τις διαδηλώσεις όπως τις βλέπει, βεβαίως, η ΕΛ.ΑΣ.:

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 5.600 διαδηλώσεις εκ των οποίων 661 στο κέντρο της Αθήνας. Από αυτές, υπολογίζεται ότι 400 είχαν συμμετοχή μικρότερη των 100 ατόμων. «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε πιλοτική εφαρμογή του μέτρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον τουρισμό στην πρωτεύουσα» δήλωσε στην «Κ» ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ως «μικρές» διαδηλώσεις θεωρούνται αυτές με συμμετοχή 100 - 150 περίπου ατόμων. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος συντάχθηκε στη βάση παλαιότερου σχεδίου νόμου που είχε καταρτιστεί (Απρίλιος 2012) με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηνών Γιώργου Καμίνη. Στην επιστημονική ομάδα που είχε, τότε, συντάξει το νομοσχέδιο συμμετείχε και ο νυν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Και σχετικό δημοσίευμα έχει σήμερα και το Έθνος:

Τις διαδηλώσεις θα βάλει στο στόχαστρο o Δένδιας στη συνάντηση με ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)