to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

12:09 | 13.07.2013

Πολιτική

Σχέδιο Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία.


ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, της αγροτιάς, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, όλων εκείνων που υφίστανται την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική προκοπή και απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό.

Υπερασπίζεται τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας, ενάντια στον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, τον ρατσισμό, την πατριαρχία και τον φασισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη ανταγωνιστική προς τις καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης, καταπίεσης και αποξένωσης, οργανώνει την κοινωνική και πολιτική δράση του με βάση τις κοινωνικές αντιθέσεις και παλεύει για την ανατροπή τους και την κοινωνική χειραφέτηση

Επιμένει στην ανάγκη για κοινή δράση και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, που θα εμπνεύσουν, θα κινητοποιήσουν και θα συμβάλουν καθοριστικά στην οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων, αποσκοπώντας στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώρας μας, σε μια, ριζικά αναμορφωμένη από τους λαούς της, Ευρώπη, σε έναν κόσμο δημοκρατικό και ειρηνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο βαθειάς κρίσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, σε μια περίοδο φυσικής απαξίωσης των ιστορικών κομμάτων, ακόμα και της ίδιας της έννοιας του κόμματος, της συλλογικής δράσης και της πολιτικής, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πραγματικά νέο κόμμα. Νέο σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας, ικανό να συντονίσει τις λαϊκές δυνάμεις της κοινωνίας στον κοινό αγώνα για την ανάσχεση της καταστροφής που συντελείται στη χώρα και στην κοινή, χειροπιαστή ελπίδα για την ανατροπή των κυρίαρχων καπιταλιστικών σχέσεων, την οργάνωση του κοινωνικού μετασχηματισμού και τη ριζική αναμόρφωση των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων. Ο αγώνας για την ανατροπή της κοινωνικής καταστροφής που συντελείται στην πατρίδα μας, για την αναστροφή της πορείας σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση με την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και τη συγκρότηση κοινωνικής σωτηρίας και αριστερής διεξόδου, συνδέεται με την προοπτική του σοσιαλισμού, που αποτελεί το στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για εμάς ο σοσιαλισμός είναι μορφή οργάνωσης της κοινωνίας που βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και διαχείριση των παραγωγικών μέσων. Απαιτεί τη δημοκρατία σε όλα τα κύτταρα της δημόσιας ζωής, όπου η συλλογικότητα αναδεικνύει έμπρακτα την υπεροχή της έναντι της ατομικότητας και η αλληλεγγύη την ισχύ της έναντι του ανταγωνισμού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να σχεδιάζουν, να διευθύνουν, να ελέγχουν και να προστατεύουν, με τα εκλεγμένα όργανά τους, την παραγωγή, κατευθύνοντάς την στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Γνωρίζουμε ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι υπόθεση ενός πολιτικού φορέα, αλλά των εργαζόμενων τάξεων και της κοινωνικής συμμαχίας της μεγάλης πλειοψηφίας ενός λαού. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να απελευθερωθεί η ίδια, αν δεν απελευθερώσει και την κοινωνία ολόκληρη. Για εμάς ο σοσιαλισμός είναι απόλυτα συνυφασμένος με την ενεργό συμμετοχή όλων στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές υποθέσεις και κατοχυρώνει την αντίστοιχη διάχυση της εξουσίας.

Οι καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ ανιχνεύονται στο εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα του τέλους του 19ου αιώνα, με το άνοιγμα των οριζόντων των υποτελών τάξεων, στη βάση της μαρξικής σκέψης και των αρχών του 20ουαπ΄ την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ και την ΕΔΑ, τη νεολαία Λαμπράκη, τον αγώνα ενάντια στη δικτατορία, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους μεταδικτατορικούς αγώνες των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, τη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς, του κινήματος ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και του Κοινωνικού Φόρουμ.

Η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, στους αγώνες για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική προκοπή και απελευθέρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ενεργά στο εργατικό και στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα, στις ποικίλες εκλογικές και πολιτικές αναμετρήσεις, και στο διεθνές κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Έτσι, αγωνιστές και αγωνίστριες από διάφορα ρεύματα και οργανώσεις της κομμουνιστικής, της σοσιαλιστικής, της διεθνιστικής, της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, το χώρο του δημοκρατικού πατριωτικού κέντρου, αλλά και τον επαναστατικό και τον ελευθεριακό, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του εργατικού και του αγροτικού κινήματος, των κοινωνικών κινημάτων, του ριζοσπαστικού φεμινισμού και της οικολογίας, νέες και νέοι, άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων και της διανόησης, συναντηθήκαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο τη μετάβαση προς τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και παρεμβαίνει παντού, μέσα στους θεσμούς αλλά και έξω από αυτούς, στους δρόμους και στα κινήματα των πλατειών, στις πόλεις και τα χωριά, στους χώρους εργασίας και τις γειτονιές, στους κοινωνικούς φορείς και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στις πολιτιστικές δράσεις και την πάλη των ιδεών, στη δημόσια σφαίρα και το διαδίκτυο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κοινοβουλευτικά τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ παράλληλα επιδιώκει να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στη συγκρότηση και την ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού, μαζικού και ενωτικού κινήματος, ενός κινήματος αντίστασης και ανυπακοής στον εντεινόμενο κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό, ενός κινήματος γνήσιας και αποτελεσματικής αλληλεγγύης προς τα θύματα της κρίσης, ενός κινήματος εν τέλει πολιτικής ανατροπής.

Το έργο του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας. Με κινητήριο μοχλό το διεθνιστικό πρόταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρώπης (δια του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), και σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να συμβάλλει στην κοινή πάλη των λαών ενάντια στο ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο, στον έμπρακτο συντονισμό των αντίστοιχων αγώνων και στην ανάδειξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε βασικό παράγοντα των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα αγώνα, που αρνείται τη μοιρολατρία και τον δήθεν ρεαλισμό της υποταγής και απαντά πειστικά στο τι μπορούμε να κάνουμε κάθε στιγμή. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί πρώτα από όλα στο να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή και να αναστραφεί η πορεία προς την κοινωνική διάλυση, είναι πρόγραμμα που θέτει τις βάσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την οικονομική ανόρθωση και την πολιτιστική αναγέννηση της χώρας, είναι πρόγραμμα που ανοίγει το δρόμο προς τον σοσιαλισμό.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε όσους και όσες ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νέα γενιά που μπροστά της ανοίγεται το φάσμα της μετανάστευσης, τις γυναίκες που παλεύουν για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία, όσους και όσες είναι άνεργοι, όσους και όσες ανήκουν στον ελληνισμό της διασποράς, όσους και όσες συμφωνούν κατ’ αρχήν με τα παραπάνω, να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τους στόχους, τις θέσεις και τη φυσιογνωμία του, τους τρόπους δράσης και τη λειτουργία του, τις παρεμβάσεις, τις πρωτοβουλίες, την πολιτική του.

Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία.ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Άρθρο 1

Τίτλος – Έμβλημα – Έδρα του Κόμματος

 1. Ο τίτλος του κόμματος είναι «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και συγκεκομμένα ΣΥΡΙΖΑ
 2. Έμβλημα του κόμματος είναι τρεις σημαίες που επικάθεται η μία πάνω στην άλλη, η κόκκινη, η πράσινη και η μωβ με την προσθήκη ενός κίτρινου αστεριού από πάνω.
 3. Έδρα του κόμματος είναι η Αθήνα, αλλά ασκεί τη δραστηριότητά του σε όλη την Ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό.ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Βασικές αρχές λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑΆρθρο 2 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται για να λειτουργήσει ως κόμμα των μελών του, τα οποία απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες ευθύνες και υποχρεώσεις.
 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, δρα σύμφωνα με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, σέβεται και κατοχυρώνει την διαφορετική άποψη.
 3. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίος και πολυτασικός, πλουραλιστικός, ανοιχτός στην ύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών, ιστορικών και αξιακών ευαισθησιών και ρευμάτων σκέψης στο χώρο της Αριστεράς. Είναι ταξικά αγκυρωμένος στο εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, με ρητές φεμινιστικές και οικολογικές στοχεύσεις. Σέβεται και θεωρεί πλούτο του διαφορετικές καταβολές σαν τις παραπάνω, αναγνωρίζει τη δυνατότητα ύπαρξης τάσεων και παρέχει έδαφος για να καλλιεργούνται απρόσκοπτα και να εκπροσωπούνται στην εσωτερική δημοκρατία όλες οι απόψεις, αποσκοπώντας όμως πάντοτε σε προωθητικές συνθέσεις.
 4. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε ολόκληρο το δημιουργικό και αγωνιστικό δυναμικό της κοινωνίας που επιθυμεί την ανατροπή, ανεξάρτητα από πολιτική καταγωγή ή προηγούμενες ιδεολογικές δεσμεύσεις. Συμμετέχει σε κάθε κοινωνική κίνηση, προβάλλει και επεξεργάζεται διαρκώς τις προτάσεις του, χωρίς να προσπαθεί να τις επιβάλει εκ των άνω. Είναι φορέας που, με σταθερό γνώμονα τις αξίες και τις χειραφετητικές ιδέες της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αυτοδιαμόρφωσης, ανάλογα με όσα κατακτά, μαθαίνει και συνειδητοποιεί.
 5. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεριμνά συστηματικά για τη θεωρητική κατανόηση του κοινωνικού και ιστορικού γίγνεσθαι και για τη θεωρητική μόρφωση των μελών του, αξιοποιώντας τα εργαλεία ανάλυσης της εξελισσόμενης μαρξικής θεωρίας.
 6. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμα ανοιχτός στην κριτική της κοινωνίας απέναντί του και στη δική του αυτοκριτική, με την ικανότητα να αλλάζει όσα κάθε φορά δεν λειτουργούν ικανοποιητικά.
 7. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τόσο στην άσκηση των δικαιωμάτων όσο και στην κατανομή των υποχρεώσεων την αμφισβήτηση των στερεότυπων ρόλων των φύλων καθώς και την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες του κόμματος
 8. Η δομή και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αντανακλά τις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας για την οποία αγωνίζεται.ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑΆρθρο 3

Ορισμός μέλους

 1. Μέλος μπορεί να είναι κάθε άνδρας και γυναίκα που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος, ζει στην Ελλάδα, αποδέχεται το καταστατικό, την ιδρυτική διακήρυξη και τους γενικούς πολιτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ.
 2. Οι ελληνίδες-ες της Διασποράς μπορούν να συγκροτήσουν οργανώσεις του Συριζα στις χώρες διαμονής τους.
 3. Όλα τα μέλη του Σύριζα ανήκουν υποχρεωτικά σε μια από τις οργανώσεις μελών του.Πρόταση προσθήκης

Τα μέλη του Σύριζα δεν μπορούν να ανήκουν σε άλλο κόμμα στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικόΆρθρο 4

Εγγραφή μέλους

 1. Η ένταξη στο Σύριζα είναι ατομική και γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου προς την οργάνωση μελών.
 2. Η εγγραφή μέλους γίνεται αφού συζητηθεί και γίνει δεκτή η αίτηση στην πρώτη Γενική Συνέλευση της οργάνωσης μελών μετά την υποβολή της αίτησης και την παρουσία του νέου μέλους.
 3. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές και επιχειρηματολογημένες αντιρρήσεις για να γίνει δεκτή η αίτηση, η Γενική Συνέλευση με απαρτία 50%+1 μπορεί να μην κάνει δεκτή την αίτηση ή να την παραπέμψει στην Νομαρχιακή Επιτροπή.
 4. Η Νομαρχιακή Επιτροπή επιλαμβάνεται επίσης αν υπάρξει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην λήψη απόφασης ή αν υπάρχει ένσταση στην απόφαση της Συνέλευσης.
 5. Αν το θέμα δεν επιλυθεί στο πλαίσιο της νομαρχιακής επιτροπής ο ενδιαφερόμενος μπορεί να θέσει το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία αποφασίζει αφού λάβει υπόψη της την αιτιολογημένη απόφαση της οργάνωσης μελών και του ενδιάμεσου οργάνου.
 6. Για ειδικές περιπτώσεις εντάξεων (όπως είναι συνδικαλιστικά, αυτοδιοικητικά στελέχη, βουλευτές κλπ που προέρχονται από άλλους χώρους, το ζήτημα παραπέμπεται στην ΚΕ η οποία αποφασίζει αφού λάβει υπόψη της την αιτιολογημένη άποψη των τοπικών συνελεύσεων.
 7. Δύο μήνες πριν από όλες τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες οι οργανώσεις του κόμματος ενημερώνουν τις καταστάσεις μελών τα οποία έχουν πλήρη δικαιώματα να εκλέγουν και να εκλέγονται και τις αποστέλλουν στην αρμόδια οργανωτική επιτροπή.

Άρθρο 5

Δικαιώματα μέλουςΚάθε μέλος του κόμματος έχει δικαίωμα:

 1. Να συμμετέχει στην διαμόρφωση της πολιτικής άποψης, των θέσεων, της στρατηγικής και της τακτικής του Σύριζα.
 2. Να μετέχει σε μια Οργάνωση Μελών και να παίρνει μέρος στις δραστηριότητές της. Μπορεί να παρακολουθεί με δικαίωμα λόγου τις συνεδριάσεις άλλων Οργανώσεων μελών. Έχει δικαίωμα εκλέγειν, εκλέγεσθαι και ψήφου μόνο στην Οργάνωση Μελών στην οποία ανήκει.
 3. Να εκλέγει και να εκλέγεται σε όλα τα όργανα και τα αντιπροσωπευτικά σώματα σε όλα τα επίπεδα του κόμματος, μόνο δια μέσου της οργάνωσης μελών στην οποία ανήκει.
 4. Να απολαμβάνει πλήρη πληροφόρηση για την δράση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το εύρος των οργανώσεων μελών του κόμματος ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στις αποφάσεις, στον έλεγχο και στην δράση του κόμματος.
 5. Να εκφράζει δημόσια την προσωπική του άποψη σε περιπτώσεις που διαφωνεί, λέγοντας ταυτόχρονα τη συλλογική απόφαση.
 6. Όσοι μειοψήφησαν, έχουν δικαίωμα να μην συμμετέχουν στην εφαρμογή της απόφασης με την οποία διαφώνησαν με δεδομένο ότι δεν υλοποιούν στην πράξη την άποψη που μειοψήφησε.
 7. Να συμμετέχει μαζί με άλλα μέλη του κόμματος σε ανοιχτές ομάδες προβληματισμού και σε τάσεις που λειτουργούν δημόσια, στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.
 8. Να παρεμβαίνει σε όλες τις διεργασίες, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες της βάσης γύρω από σημαντικά θέματα, όπως είναι η απαίτηση – το δικαίωμα να ζητήσει η βάση του κόμματος συνολικές διαβουλεύσεις – δημοψηφίσματα ή άλλες από το καταστατικό προβλεπόμενες διαδικασίες.Άρθρο 6

IV. Υποχρεώσεις μέλους

 1. Να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του σε όλες τις διαδικασίες του κόμματος.
 2. Να υποστηρίζει τις θέσεις του κόμματος.
 3. Να εφαρμόζει την πολιτική γραμμή και τις αποφάσεις του Σύριζα, να τις διαδίδει.
 4. Να συμμετέχει στα κινήματα αντίστασης, στις συνδικαλιστικές ή κοινωνικές οργανώσεις στο χώρο ευθύνης του.
 5. Να συμβάλλει στην διαμορφώση της πολιτικής του χώρου αναφοράς του, της οργάνωσης μελών που μετέχει, ή των τμημάτων – επιτροπών ή σωμάτων του Σύριζα.
 6. Να καταβάλει τακτικά την οικονομική συνδρομή του.
 7. Αν λειτουργεί ως εκπρόσωπος του κόμματος να υπερασπίζεται και να προωθεί τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος.Άρθρο 7

Αναστολή, απώλεια ιδιότητας μέλους 1. Μπορεί να γίνει αναστολή της ιδιότητας του μέλος όταν αυτό: δεν συμμετέχει, αναιτιολόγητα, στην ζωή του κόμματος ή/και δεν πληρώνει τις συνδρομές του για περισσότερο από ένα χρόνο (αν δεν είναι άνεργος ή άπορος). Στην περίπτωση αυτή καλείται και του ζητείται από την συνέλευση ή την συντονιστική επιτροπή να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αν είναι δυνατό προς όφελος της κοινής υπόθεσης, διατηρώντας σχέσεις που θα ορίσουν από κοινού τα δύο μέρη.
 2. Αναστολή ιδιότητας μέλους του κόμματος έχουμε επίσης όταν
 • αποδέχεται δημόσιο αξίωμα μέσω του οποίου ασκείται κυβερνητική πολιτική, χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
 • συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς φορείς που αντιστρατεύονται τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ
 • στηρίζει ενεργά ή συμμετέχει σε άλλο ψηφοδέλτιο από αυτό που έχει αποφασίσει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές 1. Η αναστολή της ιδιότητας του μέλους επανεξετάζεται μετά από νέα αίτηση εγγραφής του ή με πρωτοβουλία της οργάνωσης, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από τη εν λόγω απόφαση και αφού έχουν εκλείψει οι λόγοι της αναστολής.
 2. Ένα μέλος παύει να έχει την ιδιότητα του μέλους, όταν υποβάλλει ρητά παραίτηση – αποχώρηση του ή όταν εγγραφεί ή συμμετέχει ενεργά σε άλλον πολιτικό φορέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεται η συνέλευση της τοπικής που ανήκε το μέλος.
 3. Από ένα μέλος αφαιρείται η ιδιότητα του μέλους του Σύριζα όταν δρα αντίθετα και παραβιάζει το καταστατικό και τις αρχές του. H απόφαση λαμβάνεται από την συνέλευση της οργάνωσης μελών στην οποία ανήκει το μέλος, αφού διαπιστωθεί απαρτία και με πλειοψηφία ¾ και αφού κληθεί γραπτώς να εξηγήσει τη στάση του/της. H απόφαση της οργάνωσης μελών, πρέπει να εγκριθεί από το αμέσως ανώτερο όργανο για να ισχύσει. Για περίπτωση μέλους της ΚΕ απαιτείται έγκριση των μελών της ΚΕ με αυξημένη πλειοψηφία 3/5.Πρόταση προσθήκης :

Η έννοια του μέλους είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή και δημόσια υποστήριξη σε ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμός) άλλο από αυτό που έχει αποφασίσει να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ θεμέλιο του ΣΥΡΙΖΑΤο κόμμα των μελών συγκροτείται στη βάση του συλλογικού τρόπου άσκησης της πολιτικής από τα μέλη, τα όργανα και τις οργανώσεις του, αναπτύσσοντας οργανικούς δεσμούς με τις λαϊκές τάξεις και τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλει να εκφράσει και μετέχοντας στα κινήματα και τις συλλογικές οργανώσεις, με σεβασμό στην αυτονομία τους.Άρθρο 8

Η Οργάνωση Μελών

 1. Θεμέλιο του κόμματος μέσα στην κοινωνία είναι η Οργάνωση Μελών (ΟΜ).
 2. Γενική κατεύθυνση του κόμματος είναι οι ΟΜ να συγκροτούνται σε συνελεύσεις με βάση τον φυσικό χώρο δράσης τους (χώρο κατοικίας, ή χώρο εργασίας).Πρόταση προσθήκης:

(χώρο κατοικίας, εργασίας/κλάδο ή εκπαίδευσης)Πρόταση προσθήκης

Οι οργανώσεις μελών συγκροτούνται με βάση το χώρο κατοικίας, εργασίας, συνδικαλιστικής δράσης, άλλων κοινωνικών αντιθέσεων (φεμινιστικό, σεξουαλικός προσανατολισμός, οικολογικό, περιβαλλοντικό, μιλιταριστικό-αντιεθνικιστικό, με βάση τις πολλαπλές κοινωνικές αντιθέσεις. 1. Οι οργανώσεις μελών (ΟΜ) λειτουργούν ανοιχτά στην κοινωνία και μπολιάζονται, αλλά και μπολιάζουν μέσω των ανοιχτών τους διαδικασιών όλο και περισσότερους ανθρώπους που μας στηρίζουν. Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές και δημόσιες εκτός από τις φορές που ορίζονται διαφορετικά.Πρόταση προσθήκης

Δικαίωμα συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις των ΟΜ με πλήρη δικαιώματα, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν τα οργανωμένα μέλη. Κατά περίπτωση και θεματολογία καλούνται φίλοι του κόμματος με δικαίωμα λόγου. 1. Για την ίδρυση ΟΜ αποφασίζουν οι αρμόδιες Νομαρχιακές Επιτροπές. Αν δεν υπάρχουν συγκροτημένα ενδιάμεσα όργανα για την ίδρυση τους αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή. Η Κεντρική Επιτροπή μπορεί επίσης κατ’ εξαίρεση να συγκροτεί αιτιολογημένα και άλλες οργανώσεις μελών.
 2. Οργάνωση Μελών σε χώρους όπου δεν υπάρχει ήδη, συγκροτείται με πρωτοβουλία των ίδιων των μελών (8 τουλάχιστον) και η ίδρυσή της αναγνωρίζεται από το ενδιάμεσο όργανο και όπου δεν υφίσταται τέτοιο από τν ΚΕ.
 3. Οι οργανώσεις μελών αποτελούν το κόμμα στο χώρο τους. Παίρνουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για το σύνολο των κεντρικών και τοπικών ζητημάτων, αναπτύσσονται και συντονίζονται με βάση την εξωστρεφή τους παρέμβαση. Οι οργανώσεις μελών επιδιώκουν την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων.
 4. Οι οργανώσεις μελών παροτρύνουν τα μέλη τους να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα, τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης, τις τοπικές κινήσεις, τους συλλόγους και κάθε συλλογικότητα που λειτουργεί δημοκρατικά στο χώρο αναφοράς τους.
 5. Θεσμοθετούμε τον θεσμό των ανοιχτών συνελεύσεων όπου γίνεται δημόσιος απολογισμός, προγραμματισμός και κάλεσμα σε συμμετοχή. Οι οργανώσεις μελών διοργανώνουν με δημόσια καμπάνια τουλάχιστον δύο ανοιχτές συνελεύσεις τον χρόνο.
 6. Στο εσωτερικό των οργανώσεων μελών συγκροτούνται ομάδες δουλειάς σε θεματικό και γεωγραφικό επίπεδο (αν μιλάμε για τοπική) ή όποιες άλλες ομάδες εκτιμά η κάθε οργάνωση μελών. Στην ανοιχτή συνέλευση οι ομάδες δουλειάς κάνουν επίσης απολογισμό, προγραμματισμό και κάλεσμα σε συμμετοχή. Οι ομάδες δουλειάς συντονίζονται οριζόντια με άλλες αντίστοιχες ομάδες τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδικά με την συνδρομή μελών της ΚΕ.
 7. Αν ο αριθμός των μελών μιας οργάνωσης υπερβαίνει τα 150 μέλη συνιστάται να σχεδιαστεί ο διαχωρισμός σε περισσότερες της μίας Οργάνωσης Μελών. Η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από την Νομαρχιακή Επιτροπή.
 8. Κάθε Συνέλευση εκλέγει ή ορίζει με συναίνεση Συντονιστική Επιτροπή, στην βάση της ισότιμης συμμετοχής των μελών της και του σεβασμού στην ιδιαίτερες απόψεις και η Συντονιστική Επιτροπή εκλέγει Συντονιστή/στρια και αναπληρωτή/τρια.
 9. Η θητεία των οργάνων είναι ετήσια.
 10. Οι Οργανώσεις μελών συμμετέχουν ως σώμα στις Συνεδριακές διαδικασίες του κόμματος και εκλέγουν αντιπροσώπους για το Συνέδριο και για κάθε άλλο σώμα αντιπροσώπων.
 11. Οι συνελεύσεις συγκαλούνται τακτικά μια φορά κάθε μήνα και έκτακτα με απόφαση της Συντονιστικής επιτροπής ή όταν το ζητήσει το 20% των μελών. Αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα παίρνονται από συνελεύσεις που έχουν απαρτία 50%+1 των μελών της ΟΜ.
 12. Αν σε ένα καλλικρατικό Δήμο υπάρχουν πάνω από μία οργανώσεις μελών οφείλουν να συνεργάζονται και να συντονίζουν την δράση τους για τα κοινά τους θέματα.Άρθρο 9

Υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη συνεχή και μόνιμη επαφή, διάλογο και συνεργασία του με όσους και όσες στηρίζουν τις θέσεις και τις δραστηριότητές του, τους οποίους ενθαρρύνει να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες και τη δράση των οργανώσεών του. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάθε ΟΜ παίρνει συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες.
 2. Υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να προσκαλούνται στις συνελεύσεις των οργανώσεών του, να πληροφορούνται για τη δραστηριότητά τους και να εκφράζουν την άποψή τους, ενώ επίσης μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικές ομάδες μελετών, καθώς και στα τμήματα του κόμματος, εφ’ όσον προσκληθούν.Πρόταση προσθήκης

Οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να ονομαστούν «φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ».Κεφάλαιο πέμπτο

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑΆρθρο 10

Ι. Η δομή του κόμματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ δομείται σε τρία επίπεδα: Η Οργάνωση Μελών, η Νομαρχιακή Οργάνωση και το Συνέδριο του κόμματος.

 1. Σε πρώτο επίπεδο συγκροτείται και λειτουργεί η Οργάνωση Μελών που εκλέγει τη Συντονιστική Επιτροπή της.
 2. Σε δεύτερο επίπεδο συγκροτείται συνδιάσκεψη αντιπροσώπων από τις οργανώσεις μελών σε νομαρχιακό επίπεδο και εκλέγει Νομαρχιακή Επιτροπή.
 3. Σε Πανελλαδικό επίπεδο συγκαλείται το τακτικό Συνέδριο του κόμματος που εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή.
 4. Η οργανωτική δομή στις μεγάλες πόλεις ή νομαρχιακές περιοχές (Αθήνα-Πειραιά-Θεσσαλονίκη) και στα νησιά και ειδικότερα η συγκρότηση δευτεροβάθμιων οργάνων αντιμετωπίζεται συγκεκριμένα από την Κεντρική Επιτροπή.
 5. Η οργανωτική δομή σε αυτό το μεταβατικό διάστημα συγκρότησής μας μπορεί να επαναδιαμορφωθεί από την ΚΕ με αυξημένη πλειοψηφία 70%.ΙΙ. ΟΡΓΑΝΑ του ΣΥΡΙΖΑΆρθρο 11

Α. Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη

 1. Κάθε 2 χρόνια από Συνδιάσκεψη των εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις Οργανώσεις Μελών του Νομού εκλέγεται Νομαρχιακή Επιτροπή. Η Νομαρχιακή Επιτροπή εκλέγει Γραμματεία. Εκλέγει επίσης Συντονιστή/στρια, και αναπληρωτή συντονιστή/στρια.
 2. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ευθύνεται για την υλοποίηση των αποφάσεων της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης, παρακολουθεί, βοηθάει και συντονίζει τη δράση των Οργανώσεων μελών του Νομού. Επιδιώκει τη συγκρότηση νέων Οργανώσεων Μελών και εξειδικεύει τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής στο χώρο της. Συνέρχεται σε τακτά διαστήματα (τουλάχιστον μια φορά στους 2 μήνες) με ευθύνη της Γραμματείας της ή όταν το ζητήσει το ¼ των μελών της.
 3. Η αδικαιολόγητη απουσία μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής από τις συνεδριάσεις και τις λειτουργίες της για 6 μήνες θεωρείται παραίτηση από την ιδιότητα αυτή.Άρθρο 12

Β. Η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή

 1. Συγκροτείται σε κάθε διοικητική Περιφέρεια της χώρας, Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν :
  • Δύο μέλη που εκλέγονται από κάθε Νομαρχιακή Οργάνωση της Περιφέρειας, κατά τη Συνδιάσκεψη στην οποία εκλέγεται και η Νομαρχιακή Επιτροπή,
  • οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών της Περιφέρειας,
  • τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπή που ανήκουν σε οργανώσεις της οικείας περιφέρειας,
  • οι Βουλευτές των νομών της Περιφέρειας και
  • οι αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ στην οικεία Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
 2. Η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή έχει συντονιστικό και συμβουλευτικό ρόλο και η αρμοδιότητές της είναι :Η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή όποτε παραστεί ανάγκη κατόπιν πρότασης οποιουδήποτε από τα μέλη της. Οι συνεδριάσεις της πραγματοποιούνται περιοδικά σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας και οι αποφάσεις της εντάσσονται στη θεματολογία των συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Στις συνεδριάσεις της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής, ανάλογα με τη θεματολογία, μπορούν να προσκαλούνται και άλλα μέλη ή φίλοι του κόμματος, καθώς και ειδικοί επιστήμονες για τα θέματα της Περιφέρειας ή στελέχη τοπικών οικολογικών κινήσεων και κινήσεων πολιτών.
  • Η παρακολούθηση των θεμάτων περιφερειακής πολιτικής,
  • ο συντονισμός της δράσης των Νομαρχιακών Επιτροπών που ανήκουν στη συγκεκριμένη περιφέρεια, γύρω από τα θέματα αυτά,
  • η κατάρτιση του περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο κατατίθεται στις επιμέρους Νομαρχιακές Οργανώσεις προς έγκριση,
  • η υποστήριξη της δράσης της περιφερειακής παράταξης και των αιρετών στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην περιοχή,
  • η διατύπωση γνώμης προς την Κεντρική Επιτροπή σχετικά με την εκλογική τακτική του κόμματος στις Περιφερειακές Εκλογές στην περιοχή.
  • Για την καλύτερη προετοιμασία η Π.Σ.Ε. μπορεί να διοργανώνει θεματικά συνέδρια στο επίπεδο της περιφέρειας.
 3. Κατά την πρώτη συνεδρίασή της μετά τη σύγκλησή της, η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να εκλέγει ή να ορίζει με συναίνεση ένα από τα μέλη της, ως Συντονιστή/-τρια.

Άρθρο 13

Γ. Κεντρική Επιτροπή

 1. Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου και έχει την ευθύνη της διεύθυνσης του κόμματος. Εκλέγειτην Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος. Όλες οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής συζητούνται στις Οργανώσεις Μελών και τα συμπεράσματα τίθενται υπόψη της Κ.Ε.

Πρόταση προσθήκης

Εκλέγειτην Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τον/την αναπληρωτή /τρια γραμματέα…

 1. Ο/Η Γραμματέας έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής και των τμημάτων της.
 2. Η Πολιτική Γραμματεία, ως εκτελεστικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής, έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των αποφάσεων της, αντιμετωπίζει τα τρέχοντα θέματα μεταξύ των συνόδων της Κεντρικής Επιτροπής και εισηγείται σ΄αυτήν. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να εκλέγονται στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι 2 συνεχόμενες θητείες και μετά από μια διακοπή μπορούν να επανεκλέγονται με τον ίδιο τρόπο για άλλες 2.
 3. Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει από όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τους συνέδρους για το Συνέδριο του κόμματος της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει από τα μέλη της την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
 4. Με απόφασή της Κεντρικής Επιτροπής συγκροτούνται τα τμήματα και οι επιτροπές της.
 5. Η Κεντρική Επιτροπή σε συνεργασία με το οργανωτικό γραφείο και τα τμήματα οφείλει να οργανώνει ομοιοεπαγγελματικά και ομοεπιστημονικά, θεματικά δίκτυα μελών και ανένταχτων υποστηρικτών και ομάδες δουλειάς για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης μας, την ενίσχυση των τμημάτων μας καιτων αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων στις οποίες μετέχουν τα μέλη μας καθώς και την παρέμβασή μας σε επιστημονικούς φορείς και επιμελητήρια.
 6. Η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται τακτικά κάθε 3 μήνες με ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας και εντός 15 ημερών όταν το ζητήσει το ¼ των μελών της.
 7. Στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για σοβαρά πολιτικά ζητήματα παίρνουν μέρος με δικαίωμα λόγου οι Γραμματείς των Περιφερειακών Επιτροπών.
 8. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα, συμμετέχουν στις Οργανώσεις Μελών που ανήκουν και αναλαμβάνουν ευθύνες στο πλαίσιο των αποφάσεών της.
 9. Η αδικαιολόγητη απουσία μέλους της Κεντρικής Επιτροπής για 6 μήνες από τις συνεδριάσεις και τις λειτουργίες της θεωρείται παραίτηση από την ιδιότητα αυτή.
 10. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από Συνέδριο σε Συνέδριο ανανεώνονται τουλάχιστον κατά 30%.
 11. Η Κεντρική Επιτροπή κάνει τον απολογισμό της στο τέλος της θητείας της, ο οποίος συζητείται προσυνεδριακά στις Οργανώσεις Μελών.
 12. Πριν την Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζουν ανοιχτά Τμήματα ή ομάδες τμημάτων για συναφή αντικείμενα, ομοιοεπαγγελματικά δίκτυα μελών και ομάδες δουλειάς με βάση και την συγκυρία και πάντα το οργανωτικό γραφείο. Σκοπός αυτών των συνεδριάσεων πέρα από την παρουσίαση του απολογισμού και του προγραμματισμού τους οφείλουν να συνδράμμουν στην διαμόρφωση των εισηγήσεων και τελικά των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής.
 13. Ακόμα το κάθε τμήμα ή ομάδες συναφών τμημάτων φροντίζουν σε συνεργασία με τον γραμματέα της ΚΕ να προετοιμάζουν θεματικές συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.ΙΙΙ. ΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑΆρθρο 14

Α. Τακτικό Συνέδριο

 1. Το τακτικό Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται κάθε 3 χρόνια. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν για όλο το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μέχρι το επόμενο Συνέδριο.
 2. Το τακτικό Συνέδριο εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.
 3. Το τακτικό συνέδριο αποφασίζει το αντιπροσωπευτικό σώμα που εκλέγει τον/την Πρόεδρο του κόμματος

Πρόταση προσθήκης

Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει τον/την Πρόεδρο του Κόμματος

Πρόταση Προσθήκης

Θέση προέδρου του κόμματος δεν προβλέπεται. Μόνο εκπρόσωπος της ΚΕ, εκλεγμένος από την ΚΕ και όχι από το συνέδριο. Στην ίδια θέση να υπάρχει συνεκπρόσωπος ή αναπληρωτής εκπρόσωπος, με βάση τη δημοκρατία φύλου, ώστε η ηγεσία να συμβολίζει και τα δύο φύλα. Θέση προέδρου να υπάρχει μόνο στην κοινοβουλευτική ομάδα, διακριτή, με βάση τον κανονισμό της Βουλής.

 1. Ο/Η Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η Πρόεδρος του Κόμματος δεν είναι Βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την Πρόεδρό της. Η απόφαση της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η Πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον Πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο Συνέδριο.
 2. Η προκήρυξη του Συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.Άρθρο 15

Β. Έκτακτο Συνέδριο

 1. Ανάμεσα στα τακτικά Συνέδρια του Κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο Συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.
 2. Τη σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Ο.Μ. που αντιπροσωπεύουν το ¼ των μελών του. Ακόμη όταν το ζητήσει το 15% των μελών του.
 3. Η σύγκληση του εκτάκτου Συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα.Άρθρο 16

Γ. Διαρκές Συνέδριο

 1. Σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων συγκαλείται το Διαρκές Συνέδριο από τους αντιπροσώπους του προηγούμενου τακτικού Συνεδρίου. Η θεματολογία του Διαρκούς Συνεδρίου είναι απολύτως περιορισμένη στο θέμα για το οποίο συγκαλείται.
 2. Τη σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Ο.Μ. που αντιπροσωπεύουν το ¼ των μελών του. Ακόμη όταν το ζητήσει το 15% των μελών του.Άρθρο 17

Δ. Δημοψηφίσματα

 1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με τον θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων.
 2. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητηθεί από το 15% των μελών που έχουν
 3. εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ
 4. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των μελών σε αυτό.Όροι διενέργειας

 1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι η ενημέρωση των μελών επί των κρινόμενων θέσεων και ο δημόσιος διάλογος.
 2. Την πολιτική ευθύνη της διενέργειας του δημοψηφίσματος έχει η ΚΕ, η οποία καθορίζει κάθε φορά τους όρους και τη διαδικασία.
 3. Την ευθύνη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει Εφορευτική Επιτροπή που
 4. ορίζεται από την ΚΕ. Η Εφορευτική Επιτροπή οφείλει, μαζί με τα δελτία
 5. ψηφοφορίας, να αποστείλει στα μέλη και κείμενα με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για το υπό κρίση θέμα.
 6. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προϋποθέτει συζήτηση στις Ο.Μ. μετά από επαρκή και ισότιμη ενημέρωση για τα ζητήματα.Άρθρο 18

Διαβούλευση μελών

 1. Υπάρχουν θέματα που παρόλη την δυνατότητα απόφασης από την ΚΕ ή την πολιτική διεύθυνση του κόμματος είναι απαραίτητη μια ευρύτερη διαβούλευση και στάθμιση της άποψης των μελών του κόμματος.
 2. Η διαβούλευση είναι η οργανωμένη συζήτηση μιας εισήγησης ή εναλλακτικών κειμένων της ΚΕ ή της γραμματείας, επί σημαντικού θέματος κατά την οποία ζητιέται η γνώμη των συνελεύσεων του κόμματος.
 3. Η διαβούλευση οργανώνεται από τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και διεξάγεται σε συγκεκριμένο σύντομο χρονοδιάγραμμα (15 ημερών) εντός του οποίου συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις των ΟΜ.
 4. Η επαρκής ενημέρωση των μελών με ισότιμη πρόσβαση όλων των κατατεθειμένων απόψεων επί των προς συζήτηση θεμάτων, η συζήτηση και η οργανωμένη καταγραφή των απόψεων των μελών στις ΓΣ αποτελούν προϋπόθεση της διαβούλευσης.
 5. Η διαδικασία της διαβούλευσης οργανώνεται με πρωτοβουλία των κομματικών οργάνων ή αν το ζητήσουν ΟΜ που αντιπροσωπεύουν το ¼ των μελών του κόμματος. Ακόμη όταν το ζητήσει το 15% των μελών του κόμματος.
 6. Τις τελικές αποφάσεις επί των συγκεκριμένων πολιτικών ζητημάτων παίρνουν τα κομματικά όργανα συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης των μελών.Άρθρο 19

Ε. Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη

 1. Συγκροτείται από τους αντιπροσώπους της τελευταίας Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης για να συζητήσει ζητήματα που απασχολούν το συγκεκριμένο χώρο.
 2. Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη συγκαλείται με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής ή αν το ζητήσει το 1/4 των Οργανώσεων Μελών του νομού. Ακόμα όταν το ζητήσει το 15% των μελών στο νομό.

Άρθρο 20

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

 1. Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής συγκροτούνται τμήματα για τη θεματική επεξεργασία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ως βοηθητικές επιτροπές της Κ.Ε. Συγκροτούνται με δημόσιο κάλεσμα όπου και αναδεικνύεται η γραμματεία του τμήματος και ο συντονιστής/στρια. Επίσης είναι δυνατόν, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ή της Πολιτικής Γραμματείας, να συγκροτούνται επιτροπές για την επεξεργασία ορισμένων προγραμματικών θέσεων.
 2. Κάθε μέλος της ΚΕ μπορεί να συμμετέχει σε μία μόνο γραμματεία τμήματος και όχι σε περισσότερες. Ο συντονιστής της γραμματείας μπορεί και να μην είναι μέλος της ΚΕ.
 3. Οι επεξεργασίες των Τμημάτων και των Επιτροπών καθίστανται πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έγκρισή τους από την Κεντρική Επιτροπή ή από την Πολιτική Γραμματεία αν πρόκειται για ανάγκη άμεσης τοποθέτησης του κόμματος.
 4. Η Κεντρική Επιτροπή έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει την αλληλοενημέρωση και το συντονισμό των τμημάτων, καθώς και το συντονισμό των τμημάτων με τις αντίστοιχες κλαδικές οργανώσεις του κόμματος και τις Επιτροπές Ελέγχου Κοινοβουλευτικού έργου. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ή όταν προκύπτουν θέματα κοινής επεξεργασίας, συγκαλούνται σε σύσκεψη οι υπεύθυνοι των Τμημάτων.
 5. Τα Τμήματα λειτουργούν στη βάση ενιαίου κανονισμού και η θητεία τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τη θητεία της Κεντρικής Επιτροπής.
 6. Θεματικές Επιτροπές συγκροτούνται και σε νομαρχιακό επίπεδο και περιφερειακό επίπεδο.
 7. Στα Τμήματα μπορούν να συμμετέχουν μετά από πρόσκληση του τμήματος για το ειδικό αντικείμενο ή θέμα και μη μέλη του κόμματος που απασχολούνται με συναφές αντικείμενο, έχουν γνώσεις ή ειδικό ενδιαφέρον για θέματα που απασχολούν το Τμήμα. Αυτοί/ες δεν πρέπει να είναι μέλη άλλου κόμματος και δεν μπορούν να αναλάβουν τη θέση του Υπεύθυνου του Τμήματος ή να συμμετέχουν στη Γραμματεία του.
 8. Κάθε τμήμα (ή ομάδες τμημάτων) οφείλει, σε συνεννόηση με την ΠΓ, να προετοιμάσει θεματική συνεδρίαση της ΚΕ, για ζητήματα της αρμοδιότητάς του, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.Άρθρο 21

ΤΑΣΕΙΣ

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα πολιτικά και οργανωτικά ενιαίο. Δεν αποτελεί άθροισμα ιδιαίτερων πολιτικών ομάδων. Στα πλαίσιά του αναγνωρίζεται η δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας τάσεων και ρευμάτων ιδεών. Τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν και να προβάλλουν συλλογικά τις απόψεις και προτάσεις τους μέσα στο κόμμα και δημόσια. Για τη δυνατότητα δημοσιοποίησης των απόψεων της τάσης ισχύει ότι και για τις προσωπικές απόψεις των μελών του κόμματος. Η δημοσιοποίηση πρέπει να διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για την επίσημη θέση του κόμματος.
 2. Οι τάσεις δεν είναι μόνιμο σχήμα, δεν νοούνται ως μικρογραφία κόμματος με κάθετη οργανωτική δομή και διοικητικά όργανα και πολύ περισσότερο με δική τους πειθαρχία. Οι τάσεις διαμορφώνονται στη βάση πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων (συνολικών ή επιμέρους) που δημοσιοποιούνται σε κείμενο, καθιστώντας τες διακριτό ιδεολογικό/πολιτικό ρεύμα. Τα κείμενα – πλατφόρμες των τάσεων δημοσιεύονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του κόμματος.
 3. Οι τάσεις συνιστούν ανοιχτές συσπειρώσεις μελών του κόμματος με αντικείμενο τη διατύπωση πολιτικών θέσεων για βασικά θέματα. Μετέχουν πλήρως στη συλλογική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν τις βασικές του θέσεις και δημοσιοποιούν τις δικές τους στα κομματικά όργανα και έντυπα.
 4. Τα ρεύματα ιδεών διαμορφώνονται σε επαφή με τις ιστορικές και σύγχρονες θεωρητικές και πολιτικές προσεγγίσεις και δεν μεταφράζονται μονοσήμαντα σε πολιτικές θέσεις και πρακτικές. Συμβάλλουν στη συγκρότηση της ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, προσδίδοντας θεωρητικό και στρατηγικό βάθος στην κοινωνική και πολιτική δράση, προσεγγίζοντας τον σοσιαλισμό και το σοσιαλιστικό σχέδιο για τον 21ο αιώνα. Ρεύματα σκέψης μπορεί να δημιουργούνται και για επιμέρους ζητήματα, όπως το εθνικό ζήτημα, η δημοκρατία κ.λπ.

Κεφάλαιο έκτο

ΑΙΡΕΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑΆρθρο 22

Βουλευτές/τίνες και Ευρωβουλευτές/τίνες

Για τις υποψηφιότητες για το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτάσεις κατατίθενται από τα μέλη και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση υποψηφιότητας μη μέλους του ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται πρώτα η έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.Άρθρο 23

Επιλογή υποψηφίων Βουλευτών

 1. Η επιλογή των υποψήφιων Βουλευτών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών ή των Νομαρχιακών Συνελεύσεων ή προκριματική εκλογή σε νομαρχιακό επίπεδο. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών ή των Νομαρχιακών Συνελεύσεων ή των προκριματικών εκλογών με την αυξημένη πλειοψηφία του 70% αφού συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων Βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.Δεύτερη πρόταση

Η επιλογή των υποψηφίων Βουλευτών, ανά εκλογική περιφέρεια, γίνεται με προκριματική επιλογή που διεξάγεται σε κάθε αντίστοιχη νομαρχιακή οργάνωση. Στην προκριματική εκλογή συμμετέχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που κατοικούν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο χώρο ευθύνης της νομαρχιακής οργάνωσης. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών ή των Νομαρχιακών Συνελεύσεων ή των προκριματικών εκλογών με την αυξημένη πλειοψηφία του 70% αφού συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές.Τρίτη πρόταση

Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις Οργανώσεις Μελών. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με την αυξημένη πλειοψηφία του 70% αφού συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων Βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 1. Η επιλογή των υποψήφιων Βουλευτών Επικρατείας γίνεται με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Πρόταση προσθήκη «διασφαλίζοντας την εναλλαγή των φύλων σε κάθε θέση της λίστας».

 1. Οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές που έχουν αθροιστικά θητεία δέκα χρόνια ή περισσότερο δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι. Βουλευτές και Ευρωβουλευτές που έχουν αθροιστικά θητεία πάνω από εννέα και λιγότερο από δέκα χρόνια μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο με απόφαση της ΚΠΕ. Η παράγραφος αυτή δεν ισχύει για τον εκάστοτε επικεφαλής του κόμματος.
 2. Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές καταβάλλουν στο κεντρικό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για δράσεις αλληλεγγύης ποσοστό από την αποζημίωσή τους, που καθορίζεται με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής πριν την εκλογή τους.Δεύτερη πρόταση

Με ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής καταρτίζεται αναλυτικό μισθολόγιο για όσους έχουν επαγγελματική σχέση με την πολιτική (κομματικά στελέχη, επιστημονικοί συνεργάτες, μετακλητοί, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές, διορισμένοι σε πολιτικές θέσεις του κράτους ή εποπτευόμενων φορέων κ.λπ.).

Τα παραπάνω πρόσωπα αποδίδουν στο ταμείο του κόμματος το σύνολο των αποδοχών τους από τις εν λόγω θέσεις και λαμβάνουν από το κόμμα τον προβλεπόμενο μισθό. Ειδική μέριμνα υπάρχει για την κάλυψη τυχόν υπέρογκων φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και για το ενδεχόμενο συνταξιοδοτικό δικαίωμα που στοιχειοθετούν τα πρόσωπα αυτά μετά τη λήξη της θητείας τους.

Με ειδική ρύθμιση καθορίζεται η οικονομική εισφορά αποσπασμένων από το δημόσιο στελεχών, η οποία πάντως δεν μπορεί να τα οδηγεί να λαμβάνουν μικρότερο μισθό από αυτόν που έπαιρναν στην κανονική τους θέση.Τρίτη πρόταση

Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές καταβάλλουν στο κεντρικό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό από την αποζημίωσή τους που καθορίζεται στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΠΕ μετά την εκλογή τους. Σε κάθε περίπτωση οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους θα πρέπει να αντιστοιχούν στο ύψος του μέσου μικτού μισθού Δημοσίου υπαλλήλου Π.Ε πλέον των αναγκαίων και αιτιολογημένων εξόδων για τις ανάγκες του κοινοβουλευτικού τους έργου. 1. Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει ολιγομελή επιτροπή, αρμόδια να επιλύει ασάφειες στον παραπάνω κανονισμό και να διευθετεί, αιτιολογημένα, απρόβλεπτα ζητήματα και ειδικές περιπτώσεις.
 2. Η Κοινοβουλευτική και Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα συντάσσουν τον κανονισμό λειτουργίας τους και αναπτύσσουν τη δράση τους στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων της ΚΕ. Ο κανονισμός λειτουργίας της κάθε ομάδας είναι συμβατός με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Για θέματα κυρώσεων η κοινοβουλευτική ομάδα εισηγείται και η αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει στην κεντρική επιτροπή.
 3. Η διατήρηση ταυτόχρονα 2 αιρετών θέσεων Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Περιφερειάρχη/ισσας και Αντιπεριφερειάρχη/ισσας δεν επιτρέπεται. Με αιτιολογημένη απόφαση της ΚΠΕ επιτρέπεται η διατήρηση αιρετών που εμπεριέχουν θέσεις απλών μέλών Περιφερειακών ή Δημοτικών Συμβουλίων.
 4. Η πολιτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ από μέλος του σε κρατικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις του δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται σε συνεννόηση με τα όργανα του Κόμματος.Κεφάλαιο έβδομο

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΙΝΗΜΑΤΑ – ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ – ΚΡΑΤΟΣ / ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΣΜΟΙ ΘΕΩΡΙΑΣ – ΜΜΕ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΆρθρο 24

Α. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση διαλόγου με τα κοινωνικά κινήματα, ενσωματώνει στοιχεία από την προβληματική τους και εμπλουτίζει τις επεξεργασίες του από τη δράση τους. Η αυτονομία των κοινωνικών κινημάτων από την Κυβέρνηση, την εργοδοσία και τα κόμματα, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να υποκαταστήσει τα κινήματα των πολιτών, αποτελούν απαράβατες αρχές της πολιτικής του.
 2. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ως ενεργοί πολίτες, μετέχουν στις συνδικαλιστικές και άλλες ενώσεις, στα κοινωνικά κινήματα, σύμφωνα με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και δρουν με γνώμονα τις αρχές και τους σκοπούς αυτών των κινημάτων. Όλα τα όργανα και οι οργανώσεις του κόμματος εργάζονται για την ανάπτυξή και μαζικοποίηση πολύμορφες κινημάτων και ενθαρρύνουν και οργανώνουν τη συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται ιδιαίτερα για την αναζωογόνηση, τη μαζικοποίηση και τη ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού και του συνδικαλιστικού κινήματος και όλων των πολύμορφων κινημάτων αντίστασης και αλληλεγγύης.
 3. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην υποστήριξη των πολιτών και των κινημάτων, λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες τους, φροντίζει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε στενή συνεργασία με τους πολίτες και υπερασπίζεται τον κοινωνικό έλεγχο, τον εκδημοκρατισμό και τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή.
 4. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και στηρίζει διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά κινήματα και θεματικά fora διαλόγου που προάγουν τον προβληματισμό για ζητήματα που εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής του πρότασης.Άρθρο 25

Β. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για μία αυτοδιοίκηση που θα αποτελεί βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας και πυλώνα της κρατικής/διοικητικής λειτουργίας, ισότιμο με το κεντρικό κράτος. Ένα γνήσιο λαϊκό θεσμό που θα συναρθρώνεται με τα κοινωνικά κινήματα των πολιτών για τα ζητήματα της περιοχής και της καθημερινότητάς τους. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρέμβαση και δραστηριοποίηση των δυνάμεών του στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαμορφώνει και να στηρίζει αυτοδιοικητικά σχήματα αυτόνομα, αντιγραφειοκρατικά, που να λειτουργούν με διαφάνεια, συλλογικότητα, ισότητα και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή άλλου λόγου.
 2. Η στήριξη και δραστηριοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικά σχήματα της περιοχής τους αποφασίζεται :Από την Κεντρική Επιτροπή, κατόπιν πρότασηςτης Περιφερειακής Συντονιστική Επιτροπής της οικείας Περιφέρειας.
  1. για τις Δημοτικές Κινήσεις, από την ολομέλεια των Πολιτικών Κινήσεων του οικείου Δήμου, στην οποία επιπλέον μετέχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε κλαδικές ή θεματικές οργανώσεις και κατοικούν στον οικείο Δήμο, καθώς και τα μέλη της Νεολαίας του οικείου Δήμου και
  2. για τις Περιφερειακές Κινήσεις,
 3. Η Κεντρική Επιτροπή διαμορφώνει κάθε φορά τη γενική εκλογική τακτική του κόμματος στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, καθώς και το γενικό αυτοδιοικητικό του λόγο. Στο πλαίσιο αυτό, οι Οργανώσεις Μελών και τα ενδιάμεσα όργανα έχουν την ευθύνη να συγκεκριμενοποιήσουν τις κεντρικές κατευθύνσεις στο χώρο τους, να παρακολουθούν και να κατευθύνουν τη δράση των κομματικών δυνάμεών στην αυτοδιοίκηση και λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις με επιδίωξη να συγκεντρώσουν την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη. Σε περίπτωση αδυναμίας λήψης απόφασης, το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τα ανώτερα όργανα.
 4. Οι αποφάσεις για την εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους Δήμους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) επικυρώνονται από την Κεντρική Επιτροπή.Άρθρο 26

Γ. ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ/ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

 1. Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο εθνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποσκοπεί στην προαγωγή των πολιτικών και προγραμματικών στόχων του κόμματος και βρίσκεται σε άρρηκτη σύνδεση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του κόμματος σε πολιτικό, κοινωνικό και κινηματικό επίπεδο.
 2. Η Κοινοβουλευτική και Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα συντάσσουν τον κανονισμό λειτουργίας τους, ο οποίος εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή, και αναπτύσσουν τη δράση τους στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος.
 3. Για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Κόμματος, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής συγκροτείται ειδικό προς τούτο συντονιστικό όργανο, το οποίο συνεργάζεται αμοιβαία με τα όργανα της Κ.Ο.Πρόταση προσθήκης

Να φύγει όλο το σημείο 3 1. Αποφάσεις σχετικές με την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως σε σχέση με την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού του κόμματος, λαμβάνονται με συνεργασία των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος με την Κ.Ο.
 2. Σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, η Κεντρική Επιτροπή πραγματοποιεί ειδική συνεδρίαση σχετικά με την αποτίμηση της πορείας της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματος.Άρθρο 27

Δ. ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, στηρίζεται στις κοινωνικές δυνάμεις και δεν εξαρτά την επιβίωσή του από κάθε είδους σχέση με τους κρατικούς μηχανισμούς.
 2. Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικά σχήματα υπακούει στις γενικές πολιτικές και προγραμματικές κατευθύνσεις που χαράσσουν τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος.
 3. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας, διατηρεί σε κάθε περίπτωση την οργανωτική και πολιτική του αυτονομία έναντι της κυβέρνησης και του κράτους.
 4. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καταλαμβάνουν οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, αιρετό ή μη, πάντοτε σε συνεννόηση με τα αρμόδια κομματικά όργανα, οφείλουν να το ασκούν με τον τρόπο και το ήθος που αρμόζει στην Αριστερά και με σεβασμό στις πολιτικές αρχές του κόμματος. Με ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής, συντάσσεται ειδικός κανονισμός δεοντολογίας για τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέχουν πάσης φύσεως δημόσια αξιώματα.Προσθήκη

Τα στελέχη που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα (μέλος Υπουργικού Συμβουλίου ή μέλος Δ.Σ. Δημόσιου Οργανισμού / Διεθνούς Οργανισμού ή Ανεξάρτητης Αρχής / ΔΕΚΟ / ΝΠΔΔ / Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Υφυπουργοί), δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 50% των μελών κάθε οργάνου του κόμματος.Άρθρο 28

Ε. ΘΕΣΜΟΙ ΘΕΩΡΙΑΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύνει και συμβάλλει στη δημιουργία ερευνητικών κέντρων ή ινστιτούτων, των οποίων ενισχύει τη λειτουργία και δράση, σεβόμενος την αυτονομία τους. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα του εξωτερικού, κυρίως στο πλαίσιο της συνεργασίας του με άλλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής και διεθνούς Αριστεράς.
 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύνει πρωτοβουλίες για πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες, θεματικές ομάδες και λέσχες προβληματισμού, πολιτικές δραστηριότητες, μορφές συσπείρωσης πολιτών.
 3. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και ενισχύει καθημερινές και περιοδικές εκδόσεις, καθώς και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προωθούν την ενημέρωση, τον πλουραλισμό, το γόνιμο διάλογο και κινούνται στο πλαίσιο των γενικών αρχών και θέσεων του κόμματος.Άρθρο 29

ΣΤ. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος είναι :

 1. Οι συνδρομές και οι ενισχύσεις των μελών και των φίλων του. Το ύψος της συνδρομής καθορίζεται με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι ταμειακά εντάξει δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή οργάνων και αντιπροσώπων.
 2. Οι εισφορές των βουλευτών, επαγγελματικών στελεχών, αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων και επιστημονικών συνεργατών του κόμματος, των οποίων το ύψος καθορίζεται με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.
 3. Οι οικονομικές εξορμήσεις και οι δραστηριότητες που γίνονται με πλήρη διαφάνεια.
 4. Οι κρατικές επιχορηγήσεις.
 5. Οι ανωτέρω αποφάσεις σχετικά με το ύψος της εισφοράς κάθε κατηγορίας μελών, στελεχών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, λαμβάνονται από την Κεντρική Επιτροπή πριν από κάθε είδους εκλογή/ανάδειξη σε δημόσιο αξίωμα ή ανάληψη θέσης και δεσμεύουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δέχονται να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής ή άλλης ανάδειξης. Ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογείται εν μέρει μη κάλυψη της εισφοράς, τίθενται υπόψη και αποφασίζονται από ειδική τριμελή επιτροπή, που ορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή.
 6. Η Κεντρική Επιτροπή έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος, ορίζει τον Υπεύθυνο και την Οικονομική Επιτροπή που καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και παρακολουθεί την πορεία των οικονομικών του κόμματος. Ο προϋπολογισμός εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή.
 7. Το Συνέδριο εκλέγει Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου που έχει την ευθύνη να ελέγχει τη διαχείριση των οικονομικών του Κόμματος.
 8. Για τα οικονομικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ενημερώνονται οι οργανώσεις και τα μέλη του κόμματος από την αρμόδια επιτροπή οικονομικού ελέγχου της ΚΕ.
 9. Στο συνέδριο γίνεται αναλυτικός οικονομικός απολογισμός.Άρθρο 30

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

 1. Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τα όργανα του κόμματος το έχουν όλοι όσοι συμμετέχουν σε Οργανώσεις Μελών οι οποίες υπάρχουν τουλάχιστον 3 μήνες πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου ή της Συνδιάσκεψης, είναι τακτοποιημένοι οικονομικά και έχουν γίνει μέλη του κόμματος το ελάχιστο 3 μήνες πριν από:
 • Τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, αν πρόκειται για εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο.
 • Τη διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Επιτροπής, αν πρόκειται για εκλογή αντιπροσώπων για Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη.
 • Τη διεξαγωγή της Συνέλευσης της Οργάνωσης Μελών, αν πρόκειται για την εκλογή Γραμματείας.
 1. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχουν:
 • Για την Κεντρική Επιτροπή όλα τα μέλη του κόμματος
 • Για την εκλογή αντιπροσώπου στο Συνέδριο ή στη Συνδιάσκεψη τα μέλη της αντίστοιχης Οργάνωσης Μελών.
 • Για την εκλογή της Νομαρχιακής Επιτροπής τα μέλη των Οργανώσεων Μελών που ανήκουν στη Νομαρχιακή Επιτροπή.
 • Για την εκλογή της Γραμματείας της Οργάνωσης Μελών τα μέλη της αντίστοιχης Οργάνωσης Μελών.
 1. Το δικαίωμα του εκλέγειν το έχουν:
 • Για την Κεντρική Επιτροπή όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο.
 • Για αντιπροσώπους στο Συνέδριο ή στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη τα μέλη της αντίστοιχης Οργάνωσης Μελών.
 • Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη.
 • Για Γραμματεία Νομαρχιακής Επιτροπής τα εκλεγμένα μέλη της.
 1. Οι εκλογές πραγματοποιούνται από Εφορευτική Επιτροπή η οποία εκλέγεται από το αντίστοιχο όργανο (Κεντρική Επιτροπή, Συνέδριο, Συνδιάσκεψη, Συνέλευση). Δικαίωμα συμμετοχής στην Εφορευτική Επιτροπή έχουν όλα τα μέλη του κόμματος με τους περιορισμούς του άρθρου 1 του κανονισμού. Μέλος Εφορευτικής Επιτροπής δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις αντίστοιχες εκλογές. Η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει πρακτικό εκλογής το οποίο παραδίδει μαζί με τα ψηφοδέλτια στα αμέσως παραπάνω όργανα. Αντίγραφο του πρακτικού εκλογής, παραδίδει και στον εκάστοτε πλειοψηφούντα ο οποίος έχει και την ευθύνη της σύγκλησης της πρώτης συνεδρίασης. Όλα τα μέλη του κόμματος έχουν το δικαίωμα της ένστασης, την οποία καταθέτουν στην Εφορευτική Επιτροπή το αργότερο 3 μέρες από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η Εφορευτική Επιτροπή πρέπει να απαντήσει στις τυχόν ενστάσεις εντός 7 ημερών.

 

 1. Ο αριθμός των μελών των οργάνων και το μέτρο αντιπροσώπευσης καθορίζεται ως εξής:

Το μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο καθορίζεται από την απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή.

Το μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπων στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη καθορίζεται από την απερχόμενη Νομαρχιακή Επιτροπή.

Ο αριθμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που πρόκειται να εκλεγεί αποφασίζεται από το Συνέδριο.

Ο αριθμός των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής καθορίζεται από τη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη.

Ο αριθμός των μελών της Γραμματείας της Οργάνωσης Μελών αποφασίζεται από τη συνέλευση της Οργάνωσης Μελών.

 1. Η εκλογή των οργάνων και των αντιπροσώπων στα Συνέδρια και στις Συνδιασκέψεις γίνεται με μυστική ψηφοφορία και με ενιαίο τρόπο.

 

 • Για την εκλογή όλων των βουλευόμενων οργάνων (Κεντρική

Επιτροπή, Νομαρχιακή Επιτροπή) καθώς και των αντιπροσώπων στα Συνέδρια ή στις Συνδιασκέψεις ισχύει η γυναικεία ποσόστωση του 1/3.

 

Πρόταση προσθήκης

Για την εκλογή όλων των οργάνων (εκτελεστικών και βουλευόμενων) καθώς και των αντιπροσώπων σε συνέδρια ή συνδιασκέψεις ισχύει ποσόστωση φύλου ίση με το 40%.

 

 • Το κόμμα ενθαρρύνει την ενιαία λίστα στις διαδικασίες εκλογής. Εάν υπάρχει μόνο ενιαίο ψηφοδέλτιο και δεν υπάρχουν ξεχωριστά (λίστες), το μέλος του κόμματος μπορεί να βάλει τόσους σταυρούς προτίμησης όσοι αντιστοιχούν στο 30% των εκάστοτε εκλεγομένων. Στην περίπτωση ύπαρξης κλάσματος αυτό στρογγυλοποιείται προς τα πάνω. Η κατανομή των εδρών γίνεται με βάση τους σταυρούς προτίμησης των υποψηφίων αφού εξασφαλιστούν οι καθορισμένες ποσοστώσεις. Σε περίπτωση ισοψηφιών γίνεται κλήρωση.

 

 • Υπάρχει δυνατότητα ξεχωριστών ψηφοδελτίων (λίστες). Η επιλογή του ξεχωριστού ψηφοδελτίου δεν καθιστά ως ξεχωριστή λίστα (ψηφοδέλτιο) όλους τους υπόλοιπους που δεν συμμετέχουν σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια και θέλουν να κατέβουν με ενιαία λίστα.

 

 • Η εκλογή γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν απαιτείται σταυρός σε όσους επιλέγουν να κατέβουν με ενιαία λίστα. Στην ενιαία λίστα προσμετρούνται τα ψηφοδέλτια που δεν έχουν βάλει σταυρό σε κάποια ξεχωριστή λίστα, ενώ στα ξεχωριστά ψηφοδέλτια οι σταυροί προτίμησης που πήρε κάθε ένα από αυτά.

 

 • Σε περίπτωση αδιάθετης έδρας και ύπαρξης ίδιου αδιάθετου αριθμού ψήφων γίνεται κλήρωση μεταξύ των ψηφοδελτίων. Η κατανομή των εδρών στο εσωτερικό της λίστας γίνεται με τη σειρά των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων αφού εξασφαλιστεί η γυναικεία ποσόστωση. Σε περίπτωση ισοψηφιών γίνεται κλήρωση. Εάν σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη γυναικεία ποσόστωση λόγω μη ύπαρξης υποψήφιας, η υποχρέωση της ποσόστωσης δεν μεταφέρεται στα άλλα ψηφοδέλτια. Το δικαίωμα ξεχωριστού ψηφοδελτίου (λίστα) ισχύει και για τα εκτελεστικά όργανα του κόμματος.

 

 • Το δικαίωμα ξεχωριστού ψηφοδελτίου ισχύει εφόσον έχει κατατεθεί κείμενο πολιτικών θέσεων (πλατφόρμα) τουλάχιστον έως την κήρυξη της έναρξης των προσυνεδριακών ή προσυνδιασκεψιακών διαδικασιών. Τα κείμενα αυτά συντάσσονται από τους ενδιαφερόμενους και κυκλοφορούν στις Οργανώσεις Μελών μαζί με όλα τα υλικά με ευθύνη των οργάνων. Η παρουσίαση του κειμένου αποτελεί προϋπόθεση για ξεχωριστή λίστα χωρίς να συνεπάγεται την υποχρεωτική κατάθεσή του για ψηφοφορία. Τα μέλη του κόμματος που το καταθέτουν έχουν τη δυνατότητα όλων των δυνατών επιλογών, είτε για τη διαμόρφωση ξεχωριστής λίστας είτε για την επιδίωξη ευρύτερων συνθέσεων.
 • Εάν υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια (λίστες), εξασφαλίζεται η παρουσίαση των βασικών τους θέσεων.
 • Εάν υπάρχουν ενιαία λίστα και ξεχωριστά ψηφοδέλτια (λίστες) ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει στους υποψήφιους της λίστας που έχει επιλέξει (ενιαίας ή ξεχωριστής) τόσους σταυρούς προτίμησης όσοι αντιστοιχούν στο 30% των εκάστοτε εκλεγομένων.

 

 • το μέλος του κόμματος έχει το δικαίωμα να ψηφίζει υποψήφιους από τις άλλες λίστες βάζοντας 10% των διαθέσιμων σταυρών του στα άλλα ψηφοδέλτια. Ο όρος αυτός δεν ισχύει για την εκλογή των εκτελεστικών οργάνων.

 

 1. Άκυρα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια:
 • Σε κάθε περίπτωση που παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας
 • όταν έχουν σταυρούς σε περισσότερες από μία ξεχωριστές λίστες. Στις περιπτώσεις αυτές το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο ως προς τους σταυρούς προτίμησης εφόσον τηρείται η προϋπόθεση του 30% επί των εκλεγομένων.
 • Ως προς τους σταυρούς προτίμησης εφόσον υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο 30% ή εφόσον υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο δικαίωμα επικοινωνίας. Στις περιπτώσεις αυτές το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο ως προς τη λίστα εφόσον έχει σταυρό σε μία μόνο λίστα ή ως προς το ενιαίο ψηφοδέλτιο εαν δεν έχει κανένα σταυρό.

 

8. Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Πολιτικής Κίνησης εκλέγονται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τη Γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης αντίστοιχα με απόλυτη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων.

9. Σε περίπτωση παραίτησης, απώλειας της κομματικής ιδιότητας ή θανάτου μέλους ενός οργάνου του κόμματος η αντικατάστασή του γίνεται στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου. Η αντικατάσταση γίνεται από τον πρώτο αναπληρωματικό του αντίστοιχου ψηφοδελτίου με το οποίο είχε εκλεγεί. Τα ισχύοντα για τη γυναικεία ποσόστωση ισχύουν και για τις περιπτώσεις αντικατάστασης.ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣΣυγκρότηση Ειδικής επιτροπής

Η Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συγκροτήσει, εντός εύλογου χρόνου, ειδική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να καταγράψει τις ανάγκες του κόμματος σε επαγγελματική υποστήριξη και το ήδη υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και να προτείνει προς την Κεντρική Επιτροπή ένα σχέδιο για την καλύτερη σύνθεση, διάρθρωση και λειτουργία του δικτύου επαγγελματικής υποστήριξης του κόμματος.

Πρόταση

Να φύγει το σημείο αυτό

 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

 1. Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολιτική οργάνωση νεολαίας που αναπτύσσει τη δράση της στο πλαίσιο των ιδεών και των γενικών στρατηγικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ φέρει την ευθύνη για την επεξεργασία της πολιτικής της σε σχέση με τα προβλήματα της νεολαίας.
 2. Λειτουργεί με βάση το δικό της καταστατικό κι διατηρεί πλήρη οργανωτική αυτονομία από το κόμμα.
 3. Μετά την ίδρυση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη κεντρικού οργάνου Νεολαίας, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κινούμενη στο πλαίσιο των συνεδριακών αποφάσεων της Νεολαίας τροποποιεί την καταστατική διάταξη για τις σχέσεις Νεολαίας-Κόμματος.Πρόταση Ποσόστωση 20%

Για την λειτουργία κατά τα πρώτα βήματα του ενιαίου κόμματος θεωρείται αναγκαία μια ειδική ποσόστωση γύρω στο 20% που αναφέρεται στην συμμετοχή νέων μελών, μελών που ήρθαν σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2012, σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, από τις συντονιστικές επιτροπές των ΟΜ μέχρι τα ανώτερα όργανα, στις συνδιασκέψεις και στα συνέδρια. Η μεταβατική διάταξη αυτή θα πάψει να ισχύει από το 2ο συνέδριο.

Πρόταση

Να μην περιληφθεί το παραπάνωΕσωτερικοί κανονισμοί ΚΕ, ΚΟ, κώδικα δεοντολογίας, Επιτροπή ΔεοντολογίαςΔιάταξη για τις συνιστώσεςΔιάταξη για τροποποίηση του καταστατικού

Το παρόν καταστατικό τροποποιείται με απόφαση συνεδρίου.Επιτροπή παρακολούθησης του καταστατικού

Συγκροτείται επιτροπή παρακολούθησης του καταστατικού και πιθανών δυσλειτουργιών ή απαραίτητων προσθηκών, τροποποιήσεων κλπ. η οποία θα φέρει εισήγηση εντός ενός χρόνου στην κεντρική επιτροπή.Με απόφαση του συνεδρίου η επιτροπή παρακολούθησης του καταστατικού θα επεξεργαστεί αναγκαίες βελτιώσεις ή διορθώσεις τις οποίες υποδεικνύει η ζωή των οργανώσεων και οι ανάγκες των μελών. Στην κατεύθυνση ενός πλαισίου διατάξεων που να ενισχύουν την διαφάνεια, την λογοδοσία, την ανακλητότητα, την συμμετοχή των μελών, της εναλλαγής και των θητειών στα όργανα κλπ.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από όλα τα μέλη για το σχέδιο καταστατικού να αναρτηθούν στο site ώστε να γίνουν γνωστές σε όλα τα μέλη.

Να δημιουργηθεί ιστότοπος με πρόσβαση μόνο σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την διευκόλυνση της συμμετοχής των μελών στη σχετική συζήτηση.

Η επιτροπή παρακολούθησης του καταστατικού θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα παραπάνω ζητήματα σε διάστημα ενός χρόνου και η ΚΕ θα αποφασίσει για τις περαιτέρω διαδικασίες.Απόφαση διάλυσης

Απόφαση διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ληφθεί σε συνεδριακή διαδικασία η οποία έχει και την ευθύνη για την διαχείριση της περιουσίας του.

Σειρά εφαρμογής ποσοστώσεων (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μία) :

 1. 30% Ανανέωση
 2. Χ% επαρχία
 3. Χ% γυναίκες 2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)