to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 30.03.2017

Οικονομία

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

«Το ΣΕΠΕ θα συνεχίσει να είναι το βασικό εργαλείο για την προστασία των δικαιωμάτων στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση της λειτουργίας του», δηλώνει ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος


Δέσμη μέτρων θα θέσει σε εφαρμογή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος

Το μεγάλο σχέδιο του ΣΕΠΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει στοχευμένες κινήσεις, με βασική επιδίωξη να σφίξει ο κλοιός γύρω από τους στρατηγικούς θιασώτες της αδήλωτης και να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στον ΕΦΚΑ. Στο στόχαστρο του... σαφάρι που ξεκινά και με ηλεκτρονικά μέσα μπαίνουν κυρίως όσοι υποτροπιάζουν και «συλλαμβάνονται» πάνω από μια φορά να απασχολούν αδήλωτους, αλλά και όσοι πέφτουν στην τσιμπίδα με σοβαρές παραβάσεις. Ο υπέρ πάντων αγών δίνεται για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που κινείται στα επίπεδα του 20% και σαρώνει σε κλάδους όπως ο επισιτισμός, ο τουρισμός και τα «φασονάδικα». Ήδη 50 νέοι επιθεωρητές προστέθηκαν στο Σώμα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των «ράμπο» στους 700. Όπου «συλλαμβάνουν» αδήλωτους θα επιστρέφουν υποχρεωτικά για επανέλεγχο εντός ενός έτους.

«Το ΣΕΠΕ θα συνεχίσει να είναι το βασικό εργαλείο για την προστασία των δικαιωμάτων στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση της λειτουργίας του», δηλώνει ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος. Το σχέδιο, σύμφωνα με το Έθνος, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1. Γενική ρήτρα που θα προβλέπει πως όσοι υποπίπτουν σε σοβαρές και πολύ σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας θα αποκλείονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαικά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιο χρήμα (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κλπ). Το μέτρο προβλέπει διεύρυνση του μητρώου παραβατικότητας που ισχύει σήμερα για εργολαβικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης έτσι ώστε να συμπεριλάβει το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. Αυτό σημαίνει πως επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να υποτροπιάζουν στην αδήλωτη εργασία ή πιάνονται στα πράσα για πολύ σοβαρές παραβάσεις θα βλέπουν την στρόφιγγα των ευρωπαικών και δημόσιων κονδυλίων να κλείνει ερμητικά, θα αποκλείονται από προγράμματα του ΟΑΕΔ, από διαγωνισμούς του Δημοσίου κλπ. Τέτοιου τύπου κανόνες εφαρμόζονται ήδη σε κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ. 

2. Ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής των προστίμων, ώστε να έχει κίνητρο ο εργαζόμενος να προσφεύγει στο ΣΕΠΕ. Τα νέα πρόστιμα θα κλιμακώνονται αναλογικά με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη (π.χ. μπορεί να 2πλάσιο το πρόστιμο αν συλληφθεί δεύτερη φορά σε ένα έτος ο ίδιος εργοδότης ή 3πλάσιο αν συλληφθεί 3 φορές), ενσωματώνοντας στο τελικό στάδιο και θεσμικές κυρώσεις, όπως για παράδειγμα αφαίρεση της άδειας. Ο παραβάτης εργοδότης θα μπορεί την πρώτη φορά να έχει έκπτωση στο πρόστιμο αν μπαίνει σε «ρύθμιση» και προσλάβει νόμιμα τον εργαζόμενο. Η έκπτωση θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο για τον οποίο θα προσληφθεί ο αδήλωτος. Για όλο το χρονικό διάστημα της «ρύθμισης» ο εργοδότης θα δεσμεύεται να διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας. Αν δηλαδή είχε 20 εργαζόμενους και 2 ανασφάλιστους, θα πρέπει για όσο διάστημα διαρκεί η «ρύθμιση» να έχει 22 εργαζόμενους. Θα προστατεύονται δηλαδή οι θέσεις εργασίας και ο ανασφάλιστος θα μπορεί να προσληφθεί κανονικά, χωρίς όμως να απολυθεί κάποιος άλλος συνάδελφός του. 

Σε πρόσφατη συνένετυξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε τόνίσει ότι χρειάζονται κίνητρα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τις παραβάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στη βάση ενός απολογισμού της μέχρι τώρα εμπειρίας προκύπτει η ανάγκη η αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία να παρέχει κίνητρα στον εργαζόμενο, για να προβεί στην καταγγελία, όπως π.χ. δυνατότητα σύνδεσης του προστίμου με πρόσληψη». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται η αυστηροποίηση των ποινών για τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση υποτροπής.

Ερωτηθείς για την πρόθεση να μην δαπανάται ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ σημείωσε ότι «η μέριμνα, ώστε ο σεβασμός της εργατικής νομοθεσίας να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα, εντάσσεται σε μία λογική κινήτρων και αντικινήτρων, για να επιτευχθεί η συμμόρφωση των εργοδοτών. Ταυτόχρονα, είναι και ζήτημα ηθικής τάξης. Δεν μπορεί να είναι ανεκτό να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο επιχειρηματίες οι οποίοι είτε στερούν πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα με την πρακτική τους είτε δεν σέβονται το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)