to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 30.09.2016

Πολιτική

Το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών παρουσίασε στη Βουλή ο Γ. Μουζάλας (βίντεο)

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μια επιχείρηση βίαιης απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ - «Αυτό που άλλαξε είναι ότι ο πληθυσμός εγκλωβίζεται, τελειώνουν τα λεφτά και δεν μπορεί να περάσει στην Ευρώπη και είναι θυμωμένος, ενώ επίσης τώρα είναι περισσότεροι οι μετανάστες που έρχονται», σημείωσε μεταξύ άλλων


Το σχέδιο σταδιακής αποσυμφόρησης των νησιών από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες «χωρίς να καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας», ανέπτυξε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε ερώτηση της ΝΔ.

«Θέλετε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσετε το οτιδήποτε. Επικρίνετε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έπεισε τα 7/10 των ηγεσιών της Ευρώπης που ανήκουν στο ίδιο κόμμα με τη ΝΔ», υπογράμμισε.

Το σχέδιο προβλέπει:

-μεταφορά όσων δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία

-μεταφορά των ασυνόδευτων ανήλικων

-διεύρυνση της συμφωνίας σε συνεργασία με εταίρους και Τουρκία για μεταφορά μεταναστών σε κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Η λύση είναι αποσυμφόρηση των νησιών. Μπορούμε να πάρουμε αυτούς που κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά γιατί θα προκληθούν αντιδράσεις και μέσα στους καταυλισμούς, αλλά διακριτικά, σιγά σιγά και με βάση τον νόμο. Θα μεταφέρουμε και τα ασυνόδευτα ανήλικα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός αναγνωρίζοντας ότι «οι κάτοικοι των νησιών έχουν δίκιο».

Ακόμη ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι «κάνουμε μία τεράστια διπλωματική προσπάθεια να αποσυμφορήσουμε πληθυσμό που με βάση τη συμφωνία πρέπει να μείνει στα νησιά. Προσπαθούμε να διευρυνθεί η συμφωνία ώστε ένας αριθμός μεταναστών να μεταφερθεί σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Έχουμε δει 13 υπουργούς, το συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Ερντογάν και χθες στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τσαβούσογλου. Δεν είναι ευμενώς αποδεκτό το αίτημά μας, έχουμε δυσκολίες από τους πολιτικούς σας φίλους».

Αναφερόμενος στο άσυλο ο αναπληρωτής υπουργός προειδοποίησε ότι «κινδυνεύει να καταπέσει όλο. Πήραμε μία Υπηρεσία Ασύλου με 200 άτομα, κρατήσαμε την ίδια διευθύντρια, έχουν γίνει 600 και θέλουμε να τους διπλασιάσουμε. Ακόμη θέλουμε τα 80 άτομα από τον EASO να έρθουν άμεσα. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε το Νοέμβριο επιστροφή 250 άτομα κάθε εβδομάδα που θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα».

Ο κ. Μουζάλας έδωσε τα στοιχεία για τους μετανάστες που πέρναγαν τα προηγούμενα χρόνια: «Οι παράνομοι μετανάστες ήταν το 1995 254.000, το 2000 ήταν 299.000, το 2014 77.000. Οι θέσεις στα κέντρα κράτησης ήταν περίπου 5.000. Πού είναι οι υπόλοιποι; Πέρασαν 4 εκατ. μετανάστες από τη χώρα επί των ημερών σας, που βρίσκονται σήμερα; Ήταν αφύλακτα τα σύνορα και δεν κάνατε τίποτα».

«Η κατάσταση στην ενδοχώρα είναι άσχημη και υπό έλεγχο. Στα νησιά έχουμε πρόβλημα και ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται από υπερπληθυσμό», είπε ο κ. Μουζάλας και επεσήμανε ότι «αυτό που άλλαξε είναι ότι ο πληθυσμός εγκλωβίζεται, τελειώνουν τα λεφτά και δεν μπορεί να περάσει στην Ευρώπη και είναι θυμωμένος, ενώ επίσης τώρα είναι περισσότεροι οι μετανάστες που έρχονται. Η λύση είναι να φύγουν από τα νησιά και να πέσει η συμφωνία; Ούτε εσείς δεν το θέλετε, παρά το ότι κάποιοι από τη ΝΔ το λένε. Αυτό θα σώσει τα νησιά; Όχι θα δημιουργήσει χειρότερο πρόβλημα. Θα δώσει μία επίφαση ανακούφισης και θα δημιουργήσει χειρότερο πρόβλημα» (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ναυτεμπορική).

Ρεσιτάλ υποκρισίας και κινδυνολογία από τη ΝΔ

Ο Κώστας Κατσαφάδος(ΝΔ) κατήγγειλε ότι οι αβελτηρίες της πολιτικής της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο μεταναστευτικό και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν προσεγγίσει με μεγάλη υπευθυνότητα το μεταναστευτικό και δεν το είδαν ποτέ ως ευκαιρία για αλίευση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Ο βουλευτής αναφέρθηκε όχι μόνο στις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του προβλήματος, αλλά και στις προεκτάσεις εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση είπε, απέτυχε και στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τους καταυλισμούς που έχει κάνει και κατέθεσε και την πρόσφατη έκθεση της διεθνούς αμνηστίας που αναφέρει σοβαρές παραλείψεις από την κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις με τους ρυθμούς που διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις. «Τι κάνετε εσείς γι’ αυτό; Πώς απάντησε ο κ. Τσίπρας όταν η κ. Μέρκελ τον επέπληξε για το προσφυγικό;» είπε ο βουλευτής και ζήτησε να ενημερωθεί αν ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα αυτό στη διάσκεψη των Αθηνών και γιατί δεν το συμπεριέλαβε στην κοινή διακήρυξη.

Ο Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ) προειδοποίησε ότι οι νέες ροές θα είναι αμιγώς μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές. Μίλησε επίσης για την αποτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων. «Από την αρχή είχαμε τονίσει την ανάγκη διαχωρισμού των μεταναστών από τους πρόσφυγες για να κατηγορηθούμε για ιδεοληπτική εμμονή. Αντιτάσσατε τον ανθρωπισμό της αριστεράς, αλλά το κακό είναι ότι ο ανθρωπισμός αυτός δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες χώρες», είπε ο Στ. Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι τελικά σήμερα η Ελλάδα δέχεται επικρίσεις για την αδυναμία της να απορροφήσει κονδύλια για τη στήριξη των προσφύγων.

Ο Μανώλης Κόνσολας (ΝΔ) προειδοποίησε ότι το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με τραγικές και δραματικές επιπτώσεις για τα νησιά. Η κυβέρνηση με απόλυτη ανευθυνότητα δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου είπε, και αναρωτήθηκε ποιος έδωσε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να δημιουργήσουν hot spots στους τουριστικούς προορισμούς. Είστε ενταγμένοι στη λογική ξέφραγο αμπέλι, είπε ο κ. Κόνσολας και τόνισε ότι αυτά τα κέντρα είναι τελείως ανεξέλεγκτα.

Ο Νότης Μηταράκης (ΝΔ) αναφέρθηκε στην ασφυκτική κατάσταση στη Χίο και πρόσθεσε για την τελευταία κινητοποίηση στο νησί ότι κάποιοι προσπάθησαν να την αμαυρώσουν αλλά ο κόσμος της Χίου προειδοποιεί ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής του νησιού να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες με ασφάλεια. Η Χίος αγκάλιασε αυτούς τους ανθρώπους στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας hot spot και τώρα εσείς βάζετε ταμπέλα ότι πίσω από κάθε κινητοποίηση υπάρχει σκοπιμότητα, τόνισε ο Ν. Μηταράκης, ο οποίος πρόσφατα, «σπάζοντας» την κομματική γραμμή, συμμετείχε σε αντιπροσφυγική διαδήλωση στη Χίο

Ο Χ. Αθανασίου (ΝΔ) χαρακτήρισε μείζον εθνικό ζήτημα το μεταναστευτικό και μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της Λέσβου σημειώνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι κάτοικοι του νησιού έχουν βοηθήσει 400.000 εν δυνάμει πρόσφυγες. Προειδοποίησε ότι η διαιώνιση της κατάστασης έχει καταστροφικές συνέπειες για το νησί και προέτρεψε την κυβέρνηση να ρωτήσει τους κατοίκους των νησιών που έχουν αγγίξει τα όρια τους. «Τελικά αυτή η κυβέρνηση ποιον εκπροσωπεί; Οι τουριστικές αφίξεις στη Λέσβο μειώθηκαν 70% φέτος» είπε ο βουλευτής.

Η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προπαγανδιστικά προσπαθεί να εμφανίσει ότι έχει κάνει κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους, είτε στο μνημόνιο είτε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα γιατί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα γονατογράφημα και τώρα φτάνει η Ελλάδα να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της ΕΕ με την Τουρκία αντί να προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα. Η βουλευτής είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να πηγαίνει στον ΟΗΕ, στη Βιέννη, στην Μπρατισλάβα και λέει τι πρέπει να κάνει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας και αν τα βρίσκουν μεταξύ τους στο θέμα της βίζας (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)