to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 16.12.2020

Πολιτική

Σχεδιάζουν μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ - Επιμονή στα σχέδια για την «Πανεπιστημιακή Αστυνομία»

Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων στις εξετάσεις θα αποτελεί τη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια - Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μείωση εισακτέων στα Πανεπιστήμια από το ερχόμενο έτος, μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου των Πρυτάνεων και της υπ. Παιδείας - Στο παρά πέντε θα μαθαίνουν οι μαθητές αν εισέρχονται σε ΑΕΙ - Η κυβέρνηση επιμένει ότι να εντάσσεται στην υπ. ΠροΠο η «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» , παρά την αντίθεση των πρυτάνεων


Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μείωση εισακτέων στα Πανεπιστήμια από το ερχόμενο έτος, μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου των Πρυτάνεων και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και του υφυπουργού, Βασίλη Διγαλάκη, ενόψει της συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρότεινε η βάση εισαγωγής να ορίζεται ανά επιστημονικό πεδίο, από το Μέσο Όρο της βαθμολογίας που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι του κάθε πεδίου πανελλαδικά.

Παράδειγμα: Αν για παράδειγμα στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών ο Μέσος Όρος όλων των υποψηφίων της χώρας είναι τα 14.000 μόρια, αυτή θα είναι και η βάση εισαγωγής για τις σχολές του εν λόγω πεδίου.

Ταυτόχρονα, κάθε σχολή ή τμήμα θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει την αύξηση ή τη μείωση της βάσης εισαγωγής για τους εισακτέους σε αυτήν.

Το ποσοστό όμως του κατά πόσο ένα τμήμα θα μπορεί να επηρεάζει τη βάση εισαγωγής δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και φαίνεται πως θα είναι αυξημένο, καθώς οι σχολές θα μπορούν να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των εισακτέων, ιδιαίτερα εκείνες με μεγάλη ζήτηση, ασχέτως βαθμολογίας.

Στο παρά πέντε θα μαθαίνουν οι μαθητές αν εισέρχονται σε ΑΕΙ


Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια θα μαθαίνουν μόλις τον Ιούλιο το εάν θα μπαίνουν ή όχι στη σχολή που επιθυμούν.

Με άλλα λόγια, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, θα ακολουθεί ένα διάστημα κατά το οποίο οι σχολές και τα τμήματα θα καθορίζουν την τελική βάση εισαγωγής. Έπειτα θα μαθαίνουν οι υποψήφιοι την τελική βάση εισαγωγής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του alfavita.gr, οι πρυτάνεις εμφανίζονται θετικοί στη συνδιαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής του κάθε τμήματος.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, το νέο σύστημα εισαγωγής να εφαρμοστεί άμεσα, από τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου επανέφερε το 2005 τη «βάση του δέκα» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, την επόμενη τριετία χάθηκαν περίπου 50.000 θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία


Ααναφορικά με το φλέγον ζήτημα της ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, παραμένουν οι διαφωνίες για το ζήτημα της εποπτείας του νέου σώματος.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει ότι το νέο σώμα θα πρέπει να εντάσσεται στην Ελληνική Αστυνομία και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ η πλευρά των Πρυτάνεων ζητά την εποπτεία να έχει κάθε Πανεπιστήμιο.

Τράπεζα Θεμάτων και συντελεστές βαρύτητας


Όπως είχε αναδειχθεί και άλλο ρεπορτάζ σήμερα υπάρχουν και άλλα ερωτήματα για το εξεταστικό που θα πρέπει να απαντηθούν, όπως το αν θα ξεκινήσει από του χρόνου η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων (από Α Λυκείου γι αρχή) η θα δοθεί παράταση λόγω του κορονοϊού και κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε στα τηλεμαθήματα, αν θα περικοπεί η όχι η ύλη για τα μαθήματα των πανελληνίων, αν θα θεσπιστεί συντελεστής βαρύτητας σε κάποια μαθήματα από τα ίδια τα ΑΕΙ (διαφορετικός ανάλογα με τη σχολή) κλπ ερωτήματα, αν θα ξεκινήσει τελικά η διδασκαλία, στα δημόσια σχολεία, ειδικών μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, κα, που αναμένεται να τεθούν από τους πρυτάνεις αλλά και να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)