to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σχεδιάζουν το «επουράνιο» Ίντερνετ

Δορυφόρους και drones σχεδιάζουν στο Facebook για την παροχή Internet παντού


Στην προσπάθειά της να παράσχει σε κάθε περιοχή του πλανήτη Internet, η Google εξετάζει τη λύση των αερόστατων, στο Facebook όμως εξετάζουν την ανάπτυξη δορυφόρων και drones.

Από την εταιρεία ανακοίνωσαν τη δημιουργία του Connectivity Lab, το οποίο εντάσσεται ως μέρος της πρωτοβουλίας Internet.org.

Σε ένα σύντομο βίντεο που ετοίμασαν, αναφέρουν τα κόστη και τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος διανομής συνδέσεων Internet και κατόπιν παρουσίασαν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη τροχιακών και γεωσύγχρονων δορυφορικών συστημάτων.

Για να υπάρξει επαρκής κάλυψη, χρειάζονται αρκετοί δορυφόροι σε τροχιά, και για το λόγο αυτό, σκοπεύουν να αναπτύξουν ένα σύστημα laser για τη διασύνδεση των δορυφόρων, το οποίο θα επιτρέπει υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, αντίστοιχη με αυτή των οπτικών ινών.

Επίσης, το Connectivity Lab σχεδιάζει έναν νέο τύπο ηλιακών αεροσκαφών τα οποία θα ίπτανται επάνω από αστικές περιοχές όταν υπάρχει ανάγκη κάλυψης. Θεωρητικά, τα drones αυτά θα παράσχουν καλύτερη πρόσβαση στο Internet από τους δορυφόρους, αφού θα βρίσκονται σε ύψος "μόλις" 20 χιλιομέτρων, δηλαδή πολύ πιο κοντά στο έδαφος.

Επιπλέον, σε Δελτίο Τύπου του Internet.org αναφέρεται πως έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Βρετανική εταιρεία Ascenta, η οποία ειδικεύεται σε αεροσκάφη μεγάλων υψομέτρων, ενώ ρεπορτάζ κάνουν λόγο και για την πρόθεση εξαγοράς από το Facebook της εταιρείας Titan Aerospace, ενός κατασκευαστή ηλιακών αεροσκαφών που μπορούν να πετούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να απαιτείται να προσγειωθούν.

Ο Mark Zuckerberg δήλωσε πως θα συνεχίσουν την προσπάθεια να συνδέσουν στο Internet όλο τον πλανήτη, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, κάτι που έχει αναλάβει το Connectivity Lab.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)