to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 28.06.2022

Πολιτική

Σφυροκόπημα της κυβέρνησης από τη ΡΑΕ - Έκθετος ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις κυβερνητικές επιλογές για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, τα στοιχεία για τα υπερκέρδη αλλά και τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής


Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις επιλογές της στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που έχει γονατίσει τους πολίτες προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής επέλεξε να δώσει συνέντευξη Τύπου κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τη νόθευση του ανταγωνισμού, τις αναδρομικές επιδοτήσεις στη ΔΕΗ αλλά και στο ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η Αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Έχουμε κοινοποιήσει το σύνολο στοιχείων για τα τιμολόγια ανά τάση, με δικαστικό επιμελητή, την περασμένη Παρασκευή», είπε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει τις εναρμονισμένες πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Αναφερόμενος δε στη νομοθετική ρύθμιση για την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, είπε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της. Όπως σημείωσε, πάντως, η πρόταση της ΡΑΕ ήταν διαφορετική: αντί της κατάργησης να αποτυπώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή.

«Ρωτήστε το υπουργείο...»

Ο Θανάσης Δαγούμας επέκρινε σφόδρα την τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία η κυβέρνηση παρουσίασε ως πανάκεια για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, επισημαίνοντας ότι η ΡΑΕ είχε προτείνει ένα πιο σαφές πλαίσιο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, το σύστημα θα κριθεί στην πράξη, όμως, η ΡΑΕ θα ελέγχει εκ των υστέρων εάν οι χρεώσεις των προμηθευτών ακολουθούν το πραγματικό κόστος της ενέργειας. Αναφερόμενος στους λογαριασμούς ρεύματος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε σε χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας προ κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ επέκρινε την κυβέρνηση και για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, σημειώνοντας ότι αν και η αρχή κατέθεσε το πόρισμά της η κυβέρνηση ακόμα καθυστερεί ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν τελικά θα υπολογιστούν οι εκπτώσεις που δίνουν οι πάροχοι ενέργειας.

Όσον αφορά στον ανταγωνισμό ο πρόεδρος της ΡΑΕ επεσήμανε ότι σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές τύπου καρτέλ και έχουν ζητηθεί από τις εταιρείες ενέργειας τα στοιχεία των τιμολογίων.

Ο Θανάσης Δαγούμας αποκάλυψε ακόμα ότι έχουν δοθεί αναδρομικές επιδοτήσεις στη ΔΕΗ και μάλιστα από το 2004 για τη διατήρηση μονάδων θερμικής εφεδρείας που παράγουν ρεύμα καίγοντας μαζούτ. Εάν ισχύσει η επιδότηση αναδρομικά από το 2004 το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και για ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής καθώς και για κατάργηση αποφάσεών της με νόμο, θέμα για το οποίο θα ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άμεσο ήταν το σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Ανάπτυξης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter επεσήμανε πως: «Μετά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο Καταναλωτή, χθες ήταν η σειρά του προέδρου της ΡΑΕ. Οι διορισμένοι από ΝΔ επικεφαλής των αρμόδιων αρχών δημοσιοποιούν πλέον ανοιχτά τις διαφωνίες τους με κυβερνητική πολιτική. Πρόκειται ξεκάθαρα για ακρίβεια Μητσοτάκη».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα προβλέπει τη μη εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής που συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, στα κυμαινόμενα τιμολόγια, από 1η Αυγούστου 2022 έως 1η Ιουλίου 2022, που μπορεί να πάψει να ισχύει νωρίτερα, ή να παραταθεί, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει ο νέος μηχανισμός επιστροφής εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας στη χονδρεμπορική που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα.

Στην τροπολογία δεν αναφέρεται πώς ακριβώς θα διαμορφώνεται η χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε και πως ακριβώς θα εμφανίζεται στο λογαριασμό η χρέωση αυτή με την έναρξη ισχύος της προσωρινής... οπτικής εξαφάνισης της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Επιπλέον με βάση το πρότυπο που έχει εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τους λογαριασμούς (με προθεσμία για τους προμηθευτές έως 31 Ιουλίου), στα κυμαινόμενα τιμολόγια χρέωσης (στα οποία είχε επιβληθεί και η ρήτρα) θα υπάρχουν δύο υποκατηγορίες: με όριο διακύμανσης και χωρίς όριο διακύμανσης της τιμής. Και στις δύο περιπτώσεις η χρέωση προμήθειας παρακολουθεί τη διακύμανση των τιμών στις ενεργειακές αγορές, με ή χωρίς ανώτατο ποσό ή ποσοστό (όριο).

Πηγές: Αυγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)