to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:42 | 20.05.2019

Διεθνή

Σφοδρή επίθεση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας εναντίον των ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Στιβ Μπάνον για τις ευρωεκλογές


Μία εβδομάδα πριν διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ εξαπέλυσε χθες Κυριακή σφοδρή επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον προσπαθεί να διχάσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

   Η τοποθέτησή του ακολούθησε τη δημοσίευση συνέντευξης του Στιβ Μπάνον, στην οποία ο άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξύμνησε τη Μαρίν Λεπέν, την επικεφαλής του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού γαλλικού κόμματος του Εθνικού Συναγερμού [του πρώην Εθνικού Μετώπου], χαρακτηρίζοντάς την ηρωίδα και προβλέποντας τη νίκη της στις ευρωεκλογές στη Γαλλία.

   «Σήμερα, για πρώτη φορά μετά το 1945, οι ΗΠΑ θέλουν το ευρωπαϊκό σχέδιο να αποδυναμωθεί, να εξαφανιστεί», έκρινε ο Λεμέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο BFMTV. «Οι ΗΠΑ θέλουν μια αδύναμη και διαιρεμένη Ευρώπη», επέμεινε.

   Στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche, ο Μπάνον προέβλεψε ότι το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα της Λεπέν θα επικρατήσει στις ευρωεκλογές. Ο Εθνικός Συναγερμός προηγείται οριακά στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνώντος LREM (La République en Marche, «Η δημοκρατία μπροστά»), του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

   Στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία πριν από δύο χρόνια, η Λεπέν ηττήθηκε καθαρά από τον Μακρόν, που διεξήγαγε εκστρατεία άκρως φιλοευρωπαϊκή, κι η ακροδεξιά πολιτικός επιδιώκει να πάρει μια ρεβάνς.

   Ο Μπάνον επισήμανε στη συνέντευξή του στη JDD ότι ο Μακρόν μετέτρεψε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την προεδρία του, θέτοντας τη Γαλλία στο επίκεντρο των ευρωεκλογών.

   Ο Τραμπ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Μακρόν την 6η Ιουνίου, στις εκδηλώσεις στη Νορμανδία για την 75η επέτειο της απόβασης των συμμάχων, εξέλιξης αποφασιστικής σημασίας στην κορύφωση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)