to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 16.06.2021

Οικονομία

Σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει σε εργολάβους έργο της ΕΑΒ

«Εντελώς ξεδιάντροπα, η κυβέρνηση προωθεί την πρόσληψη εργολαβικών εργαζομένων, για ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα της εταιρείας που αφορά στο κατασκευαστικό έργο απαρτίων αεροσκαφών F-16, που ανοίγει το δρόμο στη βαθμιαία αποξένωση των μόνιμων εργαζομένων της ΕΑΒ από το έργο και το μοίρασμά του σε υπερ-εργολαβικές εταιρείες, το προσωπικό των οποίων θα εκπαιδευθεί από την ΕΑΒ»


«Κάτω τα χέρια από τη δημόσια Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τους εργαζόμενούς της» είναι το μήνυμα που στέλνουν σε κοινή τους δήλωση (16/6/21), οι Αλέξης Χαρίτσης Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Θοδωρής Δρίτσας Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και Γιώργος Τσίπρας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Όπως αναφέρουν αναλυτικά:

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν μερικούς μήνες, εξήγγειλε πανηγυρικά ότι αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και μάλιστα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Πρόκειται για πρόγραμμα που δρομολόγησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το βρήκε έτοιμο  η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι το έργο θα εκτελεστεί με την πλήρη ευθύνη της ΕΑΒ και του υψηλής τεχνογνωσίας προσωπικού της και γι’ αυτό εξήγγειλαν ότι προγραμματίζονται οι αναγκαίες προσλήψεις τεχνικών διαφόρων ειδικοτήτων, αναγκαίων για να προχωρήσει το έργο καθώς και άλλα σε εξέλιξη συμβασιοποιημένα προγράμματα.

Σήμερα, εντελώς ξεδιάντροπα, η Κυβέρνηση προωθεί την πρόσληψη εργολαβικών εργαζομένων, για ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα της εταιρείας που αφορά στο κατασκευαστικό έργο απαρτίων αεροσκαφών F-16, που ανοίγει το δρόμο στη βαθμιαία αποξένωση των μόνιμων εργαζομένων της ΕΑΒ από το έργο  και το μοίρασμά του σε υπερ-εργολαβικές εταιρείες, το προσωπικό των οποίων θα εκπαιδευθεί από την ΕΑΒ. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο στην ουσία μεταφέρεται τεχνολογία αιχμής του “core business” της ΕΑΒ σε τρίτους.

Μπροστά σε αυτήν την καταστροφική για την ελληνική Αμυντική Βιομηχανία επιλογή, με σαφή χαρακτηριστικά ιδιοτελούς εξυπηρέτησης ημετέρων και υπονόμευσης της αναπτυξιακής προοπτικής της ΕΑΒ,  έχει προκληθεί μια απίστευτη αναταραχή και η εταιρεία από τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης  έχει περιέλθει σε  «περιδίνηση».  Με αυτά τα δεδομένα και την κρίση που δημιούργησε η αδιαφορία της κυβέρνησης, ο θρασύτατος ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, προσφεύγουν στα δικαστήρια, με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης εξέδωσε ανακοίνωση με ανοίκειο ύφος και περιεχόμενο, υβρίζοντας και απειλώντας τους εργαζόμενους. Οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για την ΕΑΒ και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι ενδεικτικές της αντίληψης της Ν.Δ. Απαξίωση της Αμυντικής Βιομηχανίας και στο βάθος ιδιωτικοποίηση.

Καταγγέλλουμε τους δύο Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό γι’ αυτές τις απαράδεκτες επιλογές και συμπεριφορές, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την εκτέλεση του έργου και στρέφονται ευθέως εναντίον των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για χάρη της εξυπηρέτησης ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων.

Ζητάμε να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος των εργαζομένων και η καταστρατήγηση των όρων υλοποίησης των προγραμμάτων της ΕΑΒ, να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελθείσες προσλήψεις, να στηριχτεί η ΕΑΒ ως νευραλγικής σημασίας δημόσια, κρατική βιομηχανία και να μην διαταραχθεί η υλοποίηση των κρίσιμων για την Εθνική Άμυνα, προγραμμάτων. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και καλούμε την Κυβέρνηση να βρει λύση».

Εργαζόμενοι ΕΑΒ: «Πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων ο υπ. Ανάπτυξης»

Ανακοίνωση - κόλαφο εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, στην οποία καταγγέλλουν τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για «χωρίς προηγούμενο παρέμβαση υπέρ εργολαβικής εταιρείας». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο υπουργός Ανάπτυξης σε τηλεφωνική επικοινωνία, τους έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα ότι είτε η συγκεκριμένη εταιρεία θα αναλάβει μέρος της παραγωγικής διαδικασίας που αφορά τα F-16, είτε η ΕΑΒ θα κλείσει με κυβερνητική εντολή και «θα ψάχνουν για δουλειά».

«Τέτοιο πλασάρισμα από υπουργό υπέρ συμφερόντων ανταγωνιστικών για την ΕΑΒ εταιρειών δεν έχει ξαναγίνει», καταγγέλλουν και προειδοποιούν ότι δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς.

Ο υπουργός αντέδρασε μέσω του ΣΚΑΪ, ενημερώνοντας ότι έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην είσοδο εργολάβων της Lockheed Martin στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, και απαιτούν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ο υπουργός υποστηρίζει ότι αν αποχωρήσει η Lockheed Martin από πελάτης της ΕΑΒ, τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας της εταιρείας, η οποία θα καταστεί «υπερζημιογόνα».

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

Το σωματείο εργαζομένων Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, καταγγέλλει την χωρίς προηγούμενο παρέμβαση του υπουργού ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, υπέρ εργολαβικής εταιρείας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Δ.Σ του σωματείου χάνοντας κάθε λογική και ψυχραιμία που απορρέει από την θέση του.

Έθεσε ωμά το δίλημμα ότι η εργολαβική εταιρία θα αναλάβει έργο σε κρίσιμα υποσύνολα της παραγωγικής διαδικασίας που αφορά την κατασκευή κομματιών του F16 ή σε διαφορετική περίπτωση η εταιρία θα κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης και όλοι οι εργαζόμενοι θα ψάχνουν για δουλειά ...

Τέτοιο πλασάρισμα από υπουργό υπέρ των συμφερόντων ανταγωνιστικών για την ΕΑΒ εταιριών δεν έχει ξαναγίνει.
Τους λέμε σε όλους τους τόνους ότι ο εκβιασμός δεν θα περάσει !! Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας και να διασφαλίσουμε το μέλλον των εργαζομένων και των οικογενειών μας!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)