to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 31.07.2014

Διεθνή

Συνεχίζεται το μακελειό στη Γάζα – Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «τελείως απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων του ΟΗΕ από το Ισραήλ

Πάνω από 1400 Παλαιστίνιοι νεκροί, 8.220 τραυματίες καθώς μπαίνουμε στην 24η μέρα της ισραηλινής επίθεσης. 56 οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες, 3 άμαχοι νεκροί στο Ισραήλ από ρουκέτες. «Πηγή παγκόσμιας ντροπής» οι επιθέσεις του Ισραήλ στα καταφύγια της UNRWA, αναφέρει o επικεφαλής της στη Γάζα. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν «σκληρή γλώσσα» κατά του Ισραήλ - το οποίο ανεφοδίασαν με όπλα στις 23 Ιουλίου.


Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian, την ισραηλινή Haaretz και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

->Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Γάζα, Πέμπτη 31 Ιουλίου, 7μμ, Σύνταγμα 

Για τις ενημερώσεις της Τετάρτης 30 Ιουλίου, πατήστε εδώ

Συνεχής ενημέρωση

 

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

«Ο κόσμος στέκει ντροπιασμένος» - το πρωτοσέλιδο του Γκάρντιαν σήμερα, 31/7

Μια σύνοψη:

Θα αρκούσε ίσως να αφήσουμε μόνο αυτό το βίντεο ως «σύνοψη». Το Ισραήλ είχε κηρύξει χθες, Τετάρτη, μονομερώς, 4ωρη εκεχειρία. Την έσπασε το ίδιο, πλήττοντας την αγορά της ήδη ισοπεδωμένης συνοικίας Σετζαϊγια. Το βίντεο, που κατέγραψε κάμερα που βρισκόταν στο σημείο ακολουθώντας ασθενοφόρο, δείχνει τι ακολούθησε. Περισσότερα εδώ

Για 24η ημέρα συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ σε μια «ασυνήθιστη κίνηση» χρησιμοποίησαν «σκληρή γλώσσα» (κατά τα διεθνή τηλεγραφήματα) για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού. Ωστόσο, στις 23 Ιουλίου αποδέσμευσαν επιπλέον πυρομαχικά προς τον ισραηλινό στρατό από το απόθεμα που διατηρούν εντός του Ισραήλ, όπως αναφέρει ο Γκάρντιαν.

Η ανταπόκριση από το Αλ Τζαζίρα για την καταδίκη μεν από τις ΗΠΑ για τις απώλειες αμάχων, και ταυτόχρονα την παράδοση πυρομαχικών στο Ισραήλ.

13.000 επιπλέον εφέδρους καλεί στις τάξεις του ο ισραηλινός στρατός (IDF), για να αντικαταστήσουν μονάδες που έχει ήδη αναπτύξει. Πηγές του αναφέρουν πως «χρειάζονται μερικές μέρες ακόμα» για να ολοκληρώσουν την αποστολή καταστροφή των τούνελ της Χαμάς. 

Πάνω από νεκροί (315 παιδιά και 166 γυναίκες), 8.220 τραυματίες, ο τελευταίος απολογισμός από τις υπηρεσίες υγείας της Γάζας.

«Τίποτα πιο ντροπιαστικό από το να επιτίθεσαι σε παιδιά που κοιμούνται»: δήλωση του Μπαν Κι Μουν, γ.γ. του ΟΗΕ, από την Κόστα Ρίκα, για την επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στη Γάζα. Ακολουθούν δηλώσεις σοκαρισμένων υψηλόβαθμων εκπροσώπων του ΟΗΕ

10:42 μ.μ. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι είναι παντελώς απράδεκτος ο βομβαρδισμός εγκατάστάσεων του ΟΗΕ από το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest είπε σε δημοσιογράφους ότι «ο βομβαρδισμός κτιρίου του ΟΗΕ που φιλοξενούσε αθώους αμάχους οι οποίοι είχαν καταφύγει εκεί για να αποφύγουν τη βία, είναι εντελώς απαράδεκτος κι εντελώς μη υπερασπίσιμος.»

10.00 μ.μ   Νεκροί εννέα δημοσιογράφοι στις επιχειρήσεις στη Γάζα

7.36 μ.μ  Ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τρεις εβδομάδες και πλέον αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, ξεπέρασε τους 1.400, δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, ο Άσραφ αλ Κούντρα.

Άλλοι τουλάχιστον 8.220 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

6.40 μ.μ  Ο ισραηλινός στρατός «θα τελειώσει τη δουλειά», διαμηνύει ο Μπ. Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχόταν σε καμιά περίπτωση μια εκεχειρία η οποία "θα εμπόδιζε την καταστροφή των υπόγειων στοών που χρησιμοποιούν παλαιστίνιοι μαχητές για να διεισδύουν στο έδαφος της χώρας", συνεχίζοντας ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος, παρά τον εφιαλτικό αριθμό των νεκρών αμάχων της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός εκτίμησε χθες ότι η ολοκλήρωση της αποστολής του, παρά το γεγονός πως οι επιχειρήσεις του συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, θα χρειαστεί αρκετές ημέρες ακόμη. «Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή, με ή χωρίς εκεχειρία», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην πλήρη του σύνθεση στο Τελ Αβίβ. «Δεν θα συμφωνήσω σε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να τελειώσει αυτή τη σημαντική δουλειά, για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ», υπογράμμισε.

5.00 μ.μ.

ΟΗΕ: Δεν έχουμε χρήματα, με δυσκολία ανταποκρινόμαστε 

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε μια πλημμύρα από σχεδόν 250.000 πρόσφυγες που συρρέουν στα καταφύγια του, τα οποία έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος των ισραηλινών επιθέσεων.

 

Χωρίς χρήματα πλέον, η UNRWA, το κύριο σώμα του ΟΗΕ στη Γάζα με τους 1,8 εκατομμύρια κατοίκους, δήλωσε την Πέμπτη ότι μπορεί με δυσκολία πλέον να χειριστεί την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από την ισραηλινή επίθεση και τις μάχες που κρατούν τώρα περισσότερες από τρεις εβδομάδες. 

Embedded image permalink

Τα σχολεία του ΟΗΕ που έχουν γίνει πλέον καταφύγια εκτοπισμένων αμάχων

Κληθείς να εξηγήσει την κατάσταση του άμαχου πληθυσμού, μιλώντας σε αραβικό δελτίο ειδήσεων, ένας εκπρόσωπος της UNRWA απλώς ξέσπασε σε δάκρυα. 

"Υπάρχουν φορές που τα δάκρυα μιλούν πιο εύγλωττα από τα λόγια. Τα δικά μου ωχριούν σε σύγκριση με όσα συμβάνουν στη Γάζα», δήλωσε ο Chris Gunness

Embedded image permalink

«Πώς θα τελειώσει αυτό;.. Η UNRWA έχει τώρα 225.178 εκτοπισμένους σε 86 καταφύγια. Όμως η Γάζα καταστρέφεται. Έτσι, όταν ο πόλεμος τελειώσει, πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι;" πρόσθεσε ο Chris Gunness. 

Οκτώ εργαζόμενοι του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στις 8 Ιουλίου.

Τα καταφύγια του ΟΗΕ έχουν βομβαρδιστεί από το Ισραήλ σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις. ανάμεσά τους και εκείνος της προηγούμενης εβδομάδα που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους. [πηγή: Reuters όπως δημοσιεύτηκε στο Αλ Τζαζίρα]

3.30 μ.μ.

Δημοσκόπηση: Η πλειονότητα των ισραηλινών δεν θέλει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

2.40 μ.μ.

 Η Σάρα Χουσέιν, ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου, έχει πάει σε πολλές εμπόλεμες ζώνες. «Δεν είναι ο πρώτος πόλεμος που καλύπτω, δεν είναι ο πρώτος πόλεμος στη Γάζα που καλύπτω. Έχω πάει στη Συρία και το Λίβανο, κι έχω δει μερικά από τα φρικτά πράγματα που είναι συνηθισμένα στις ζώνες του πολέμου, κι έχω δει νεκρά παιδιά κι άλλες φορές, αλλά πότε έτσι όπως σε αυτόν εδώ τον πόλεμο στη Γάζα. Πότε τόσα πολλά, ποτέ τόσο συχνά».

Η συνέχεια, στα αγγλικά, όσων γράφει η έμπειρη δημοσιογράφος, στη σελίδα του Γαλλικού Πρακτορείου. Ξανά, «μερικές εικόνες μπορεί να φανούν ενοχλητικές» στο ρεπορτάζ που θα δείτε.

Η Σάρα Χουσέιν διαλέγει κι αυτή τη φωτό, από πέρσι, στην παραλία της Γάζας:

 Palestinian school children play with on Gaza beach on October 24, 2013 in Deir al-Balah. (AFP Photo/Mohammed Abed)

Παιδιά παίζουν στην Ντέιρ Ελ Μπαλά, 24 Οκτωβρίου 2013 (AFP Photo/Mohammed Abed)

 

2.00 μ.μ.

Embedded image permalink

Διαμαρτυρία στο Λονδίνο. Το μπάνερ γράφει: «Βρετανία: Σταμάτα να εξοπλίζεις το Ισραήλ». 

1.30 μ.μ.

Νετανιάχου: «Συνεχίζουμε μεχρι να καταστραφεί και η τελευταία σήρραγα»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο συνεδρίαζε επί πέντε ώρες, αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον των «στόχων τρομοκρατών» της Χαμάς και τη συνέχιση των επιχειρήσεων για την «εξουδετέρωση» των υπογείων σηράγγων που έχει κατασκευάσει το παλαιστινιακό κίνημα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του ισραηλινού εδάφους, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου πραγματοποιείται την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση δεν θα σταματήσει έως ότου καταστραφεί και η τελευταία σήραγγα της Χαμάς. «Με ή χωρίς εκεχειρία» διευκρίνισε.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς της Τετάρτης στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε σε 119, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα Ασραφ αλ-Κούντρα. (In.gr)

11.45 π.μ.

Δυο σχετικές δημοσιεύσεις:

#GazaNames: Γιατί οι νεκροί στη Γάζα έχουν όνομα, ηλικία, ιστορία

Embedded image permalink

Η Βολιβία ανακηρύσσει το Ισραήλ κράτος-τρομοκράτη

10.20 π.μ.

«Σχετικά ήσυχο πρωινό» σήμερα στη Γάζα, αναφέρει δημοσιογράφος στο Αλ Τζαζίρα. «Και αφού το είπα αυτό, να προσθέσω ότι χτυπήθηκε πριν λίγο τζαμί στην περιοχή της Τζαμπαλίγια»

10.00 π.μ.

Η ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου, σήμερα 31/7/2014

 

Όταν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις κάποια πράγματα, είναι σαφές πως δεν μπορείς και να τα εξηγήσεις. Με δεδομένο λοιπόν ό,τι οι εκτοπισμένοι στη Γάζα αυτή τη στιγμή, ανέρχονται σε 200.000 και πλέον άτομα, με δεδομένο πως το σύνολο του βορείου και ανατολικού τμήματος, έχει εκενωθεί από τους κατοίκους του. Με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας αμάχων, είναι απορίας άξια η ενέργεια του Ισραηλινού στρατού να ρίξει φυλλάδια πάνω από την πόλη της Γάζας, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απαιτώντας από τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.Να πάνε που;

Η πόλη της Γάζας εκτείνεται στο μεγαλλύτερο μέρος της Λωρίδας αυτής και έχει ίσως τους περισσότερους κατοίκους.

Η ενέργεια αυτή ήρθε σχεδόν πέντε ώρες μετά από ένα ακόμα χτύπημα απο το πυροβολικό του Ισραήλ κατά σχολείου που φιλοξενούσε αμάχους. Το σχολείο των Ηνωμένων Εθνών είχε δηλωθεί 17 φορές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ως καταφύγιο αμάχων.

Δέχθηκε σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης τουλάχιστον τρία βλήμματα κι έχασαν τη ζωή τους 15 παιδιά.

Το Τελ Αβιβ, ανέφερε πως από την περιοχή, Παλαιστίνιοι μαχητές έβαλαν με όλμους κατά των δυνάμεών του.

Εξωφρενική και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την ενέργεια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπάν Κι Μούν. 

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης περί προστασίας του άμαχου πληθυσμού έκανε λόγω, ο επικεφαλής του ΟΗΕ στη Γάζα.

Αργά το απόγευμα και νέο χτύπημα, αυτή τη φορά στην αγορά της Σουτζαίγια. Την ώρα εκείνη βρισκόταν σε ισχύ μονομερής εκεχειρία που είχε κηρύξει το Ισραήλ, ωστόσο η Χαμάς δεν την είχε αποδεχθεί. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την εν λόγω περιοχή και οι δυνάμεις του απάντησαν. Μόνο που οι πολίτες στο άκουσμα της εκεχειρίας είχαν σπεύσει στην αγορά, για να προμηθευτούν ό,τι προλάβουν ή ό,τι βρούν. 

Από το βομβαρδισμό, 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους επί τόπου. 200 τραυματίστηκαν.

Επέκταση των επιχειρήσεων από πλευρά Ισραήλ

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε αργά χθές βράδυ να εντείνει τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως να προωθηθούν μερικώς οι χερσαίες δυνάμεις.

Η κοινή γνώμη στηρίζει σε ποσοστό που αγγίζει το 90% την επέκταση των επιχειρήσεων, ενώ σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 69% των ερωτηθέντων επιθυμούν να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Οι φωνές που μιλούν για τερματισμό του πολέμου, χαρακτηρίζονται περιθωριακές ομάδες. 

Η είδηση της συλλογής υπογραφών από διαννοούμενους και ακαδημαικούς του Ισραήλ «κατά της σφαγής στη Γάζα» όπως την χαρακτηρίζουν, δεν πέρασε ούτε ως μονόστηλο ή ως αναφορά στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Δεκαεπτά ώρες μετά το χτύπημα στο σχολείο των Ηνωμένων Εθνών, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την ενέργεια εκ μέρους του Ισραήλ. Αυτό βεβαίως, δεν αλλάζει την καθημερινότητα των κατοίκων της Γάζας. Η πόλη της έχει δυο ώρες την μέρα παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι υπόλοιπες συνοικίες καθόλου. 

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ακρωτηριασμένα σώματα. 

Σωριασμένα στη σειρά σε διαδρόμους κι ό,τι άλλο επίπεδο στο οποίο μπορούν να εναποθέσουν τους σχεδόν 8.000 τραυματίες.

Στα χειρουργία οι επεμβάσεις γίνονται από την ίδια ιατρική ομάδα, ταυτόχρονα, στο ίδιο δωμάτιο, για δυο τραυματίες κάθε φορά.

Τα ψυγεία του νεκροτομείου δεν χωρούν άλλα πτώματα. 

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στο στόχαστρο των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων. 

Τους υποσχέθηκαν ασφαλές καταφύγια και βλέπουν τις ζωές παιδιών και γυναικών να χάνονται δίχως την παραμικρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα ή έστω μια συγγνώμη από το Ισραήλ.

Προφανώς η ανθρώπινη ζωή, δεν έχει την ίδια αξία σε όλα τα μέρη του πλανήτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)