to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 20.07.2012

Διεθνή

Σφοδρές συγκρούσεις στη Δαμασκό - Νέο βέτο από Ρωσία και Κίνα στον ΟΗΕ

MΕ την πρωτεύουσα Δαμασκό να έχει αναδειχθεί το επίκεντρο της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν και χθες γύρω από κυβερνητικά κτήρια, οι νεκροί αυξάνονται και οι κάτοικοι αναζητούν δρόμους διαφυγής.


Άγνωστη παραμένει η περιοχή στην οποία έχει καταφύγει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ 'Ασαντ. Η κατάσταση στη Συρία έχει εισέλθει στην κρισιμότερη φάση της, με τη Ρωσία και την Κίνα να συνεχίζουν να ασκούν βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος της χώρας.
 
Έως αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρχαν διασταυρωμένες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο παραμονής του Μπασάρ αλ 'Ασαντ. Οργανώσεις της αντιπολίτευσης και διπλωματικές πηγές στη Δύση ανέφεραν ότι ο 'Ασαντ είχε καταφύγει στη Λαττάκεια για να συντονίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μετά τη δολοφονική επίθεση της Τετάρτης. Αν και η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε χθες πως ο Σύρος ηγέτης ήταν παρών στην ορκωμοσία του νέου υπουργού 'Αμυνας, δεν διευκρινίστηκε ο τόπος της τελετής. 
 

Χθες, οι δυνάμεις του στρατού είχαν αναπτύξει στη Δαμασκό τεθωρακισμένα οχήματα και έχουν αυξήσει τα μπλόκα σε όλη την πόλη. Ο στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους περιοχών που γίνονται οι συγκρούσεις να απομακρυνθούν, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις «εκκαθάρισης των τρομοκρατών» θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα 48ωρο.
 
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία και η Κίνα για τρίτη φορά άσκησαν βέτο σε ψήφισμα που απειλούσε τη Δαμασκό με κυρώσεις εάν δεν σταματούσε τη χρήση βαρέων όπλων για την κατάπνιξη της εξέγερσης. Να σημειωθεί ότι από την Τετάρτη για τις προθέσεις της Μόσχας είχε ενημερωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφώνημά του προς τον Ρώσο πρόεδρο.
 
Το βασικό ερώτημα, η απάντηση του οποίου μπορεί να δώσει νέες διαστάσεις στο συριακό πρόβλημα, είναι κατά πόσο ο πρόεδρος  'Ασαντ βρισκόταν χθες στην παραλιακή πόλη Λαττάκεια πριν από την επίθεση της Δαμασκού ή εάν έφθασε εκεί εκ των υστέρων. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν συζητάει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει στη χώρα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ 'Ασαντ και πρόσθεσε ότι δεν είναι ενήμερος περί κάποιου σχεδίου ο 'Ασαντ να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα. Σημείωσε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε στη συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν.

Από τα χθεσινά βίαια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους  214 άνθρωποι, ανάμεσά τους 124 πολίτες, 62 στρατιώτες και 28 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους. Χθες ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) κάλεσε το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ 'Ασαντ να κάνει θυσίες για να σώσει τη χώρα του. Η Συρία είναι ένα από τα 57 μέλη του ΟΙΔ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)