to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 24.11.2018

Κοινωνία

Κατακραυγή και αλληλεγγύη - Στις 28/11 θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής για την 53χρονη καθαρίστρια

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις και μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης στην 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο η οποία καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη - Το «έγκλημά» της; Παραποίησε πιστοποιητικό Δημοτικού για να φαίνεται ότι ολοκλήρωσε την ΣΤ’ τάξη, ενώ στην πραγματικότητα είχε φοιτήσει μόνο μέχρι την Ε’, για να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου... Στις 28 Νοεμβρίου θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου


Στις 28 Νοεμβρίου προσδιορίστηκε να συζητηθεί, μετά από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε στην 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο. Η γυναίκα έχει καταδικασθεί σε δεύτερο βαθμό σε 10ετή κάθειρξη, επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού Σχολείου (από Ε΄τάξη το έκανε ΣΤ΄ τάξη), προκειμένου να μπορεί να εργαστεί ως καθαρίστρια.

Η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής θα συζητηθεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Ήδη, οι συνήγοροί της κατέθεσαν και αίτηση αναίρεσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ενώ η κυρία Δημητρίου έχει ζητήσει να τής διαβιβαστεί η επίμαχη απόφαση, προκειμένου να εξετάσει αν πρέπει να αναιρεθεί ή όχι και αν συντρέχουν λόγοι πειθαρχικού ελέγχου των δικαστών που την εξέδωσαν.

Η αίτηση αναίρεσης

Ο δικηγόρος της 53χρονης καθαρίστριας που καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση, επειδή πλαστογράφησε το πτυχίο της, για να διοριστεί στο Δημόσιο, κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Αρειο Πάγο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος Γιώργος Σινέλης δήλωσε ότι ζητεί, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο, να ανασταλεί η εκτέλεση της 10ετούς φυλάκισής της,ποινή που επέβαλε το Εφετείο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Απέραντη ευγνωμοσύνη για το πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης

Μέσα από τις φυλακές της Θήβας η καθαρίστρια εκφράζει την απέραντη ευγνωμοσύνη της, στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης. Τονίζει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε σε ολόκληρη τη χώρα η προφυλάκισή της, η ίδια λύνει τη σιωπή της και ευχαριστεί όλους εκείνους που στέκονται στο πλευρό της. Η 53χρονη γυναίκα τονίζει στην εφημερίδα "Ταχυδρόμος του Βόλου" πως έκανε τα πάντα για τα παιδιά της. Λέει χαρακτηριστικά: "Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ".

Μέσα από τις φυλακές της Θήβας δηλώνει την απέραντη ευγνωμοσύνη της, στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης. Τονίζει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το «έγκλημά» της; Παραποίησε πιστοποιητικό Δημοτικού

Το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα στο πρόσωπο μιας 53χρονης εργαζόμενης, καθαρίστριας του Δήμου Βόλου, καταδικάζοντάς τη, σε δεύτερο βαθμό, σε δέκα χρόνια κάθειρξη για απάτη. Η καθαρίστρια οδηγήθηκε στις φυλακές της Θήβας για να εκτίσει την ποινή της.

Όπως αναμενόταν, η προκλητική απόφαση, έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας οξείες αντιδράσεις για τον απάνθρωπο χαρακτήρα της. Να σημειωθεί ότι πλέον, εφόσον μιλάμε για απόφαση Εφετείου, χρειάζεται αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, η οποία μόλις κατατεθεί θα συνδυαστεί ταυτόχρονα το αίτημα αποφυλάκισης.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, Γιώργος Σινέλης. στο cnn.gr, η εργαζόμενη παρείχε ανελλιπώς τις υπηρεσίες της για 18 χρόνια ως καθαρίστρια και μάλιστα πάρα πολύ καλά». Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο κ. Σινέλης, ασκήθηκε εναντίον της γυναίκας κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 (σ.σ.: περί καταχραστών του δημοσίου!).

«Είναι ένας νόμος που θα έπρεπε προ πολλού να έχει καταργηθεί και προβλέπει την ποινή της ισοβίου καθείρξεως για οικονομικά αδικήματα κάτι που δεν προβλέπεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα» εξηγεί ο κ. Σινέλης.

Η καθαρίστρια καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 15 χρόνια κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχη τόσο για το αδίκημα της απάτης όσο και για αυτό της πλαστογραφίας. Κατά τη δίκη της σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας αλλά έκρινε ότι το Δημόσιο εξαπατήθηκε και προκλήθηκε «μεγάλη ζημιά», καθώς κατέβαλλε στη γυναίκα μεικτές αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Έτσι, η καθαρίστρια καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση.
 
Ο συνήγορος προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος αναίρεσης της απόφασης, «για να μπορέσει και η καθαρίστρια αυτή να εξέλθει της φυλακής και να κάνει Χριστούγεννα με τους οικείους της».

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση για την εργαζόμενη καθαρίστρια προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα

H ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Πλήττεται η εμπιστοσύνη των εργαζομένων απέναντι στο σύστημα της δικαιοσύνης

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στην εργαζόμενη καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση του πενταμελούς Εφετείου αφενός προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα καθότι επέλεξε να εξαντλήσει την αυστηρότητά του επιβάλλοντας δεκαετή κάθειρξη απέναντι σε μια εργαζόμενη καθαρίστρια, και αφετέρου, πλήττει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων απέναντι στο σύστημα της δικαιοσύνης, καθότι φαίνεται να μην επιδεικνύει την ίδια αυστηρότητα απέναντι στα οργανωμένα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Θεωρούμε ότι είναι άμεσα αναγκαία η επανεξέταση της παρούσας υπόθεσης ώστε να μην περιοριστεί η ελευθερία της καθαρίστριας και να της δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσει τη δουλειά της.

Παράλληλα, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τον επανασχεδιασμό και τον εξορθολογισμό του σχετικού νομικού πλαισίου.

(αφίσα που κυκλοφορεί στα social media για την άδικη απόφαση, υπενθυμίζοντας τον ταξικά μεροληπτικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης)

Κύμα οργής και αντιδράσεων

Οι αντιδράσεις είναι έντονες, όπως προείπαμε, στα social media. Αυτό που εξοργίζει σ’ αυτή την απόφαση, όπως έυστοχα σχολιάζει η «Αυγή, είναι η έλλειψη αναλογικότητας. Ποιο είναι το έγκλημα και ποια η τιμωρία; Είναι παράλογο και απάνθρωπο να πηγαίνεις 10 χρόνια φυλακή για ένα πλαστό απολυτήριο Δημοτικού. Είναι μια απόφαση που θυμίζει μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ: Στα κάτεργα για ένα κλεμμένο καρβέλι ψωμί.

«Κι αυτό που εξοργίζει ακόμη περισσότερο είναι η σύγκριση που κάνει ο καθένας μας μέσα του με τη μη τιμωρία όσων έχουν εξαπατήσει το Δημόσιο χίλιες φορές περισσότερο από την καθαρίστρια στο Βόλο. Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι, ενίοτε και τιμητές», προσθέτει η εφημερίδα.

Για πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα έκανε νωρίτερα λόγο ο Δημ. Παπαδημούλης:

 

Ανακοίνωση εξέδωσε την Πέμπτη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

Μία γυναίκα 53 ετών καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και φυλακίστηκε. Το έγκλημά της ήταν ότι, σε συνθήκες προφανούς ανάγκης και προκειμένου να βρει δουλειά ως καθαρίστρια, ενώ είχε τελειώσει μόνο την πέμπτη δημοτικού, εμφάνισε «χαρτί» ότι είχε τελειώσει και την έκτη. Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη. Είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης: ουδέποτε εξ όσων γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις. Τούτο συμβαίνει συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις «διαφθοράς». Στις υποθέσεις αυτές εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του δημοσίου. Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη. Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για το νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Ο διορισμός στο δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται. Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας. Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς.Έλεος!

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το ΚΚΕ:

Το ΚΚΕ ζητά «να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για σχεδόν 20 χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό "τίτλο σπουδών" ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν "απόφοιτη" της Ε' τάξης του Δημοτικού!».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις Φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν».

«Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό και που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αντιδραστικοποιείται διαρκώς. Η άδικη αυτή απόφαση, επίσης, καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά κι αστήρικτα επικαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου -κατά πώς βολεύονται κάθε φορά- περί "ισότητας απέναντι στον νόμο" και "κράτους δικαίου» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

Στ. Θεοδωράκης: Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία

«Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε - αυτό πάει στους άλλους, όχι στην #καθαρίστρια», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολιάζοντας την καταδίκη της καθαρίστριας στον Βόλο σε δεκαετή φυλάκιση.

Την αποφυλάκιση της, ζητεί μεταξύ άλλων και το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Νομού Μαγνησίας αναφέροντας σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Η αστική δικαιοσύνη, αφού εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη, καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή! Διορίστηκε το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία. Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι’ αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, εκτίει την άδικη ποινή που της έχει επιβληθεί στις Φυλακές Θήβας.

Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφός μας γιατί δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Γιατί δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Όπου η αστική δικαιοσύνη έχει "ερμητικά κλειστά τα μάτια" μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», το συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, με ανακοίνωσή του σημειώνει πως η καθαρίστρια έχει παιδιά και σύζυγο με αναπηρία 67% και «η κάθε μέρα φυλάκισης σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της».

Την άμεση αποφυλάκιση της καθαρίστριας ζητεί ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, σύμφωνα με το e-thessalia.gr. Ο Σύλλογος σχολιάζει ότι είναι άδικο η 53χρονη να καταδικάζεται σαν «κοινός εγκληματίας» μια γυναίκα που το μόνο της «έγκλημα» είναι ότι ήταν φτωχή και δεν είχε να θρέψει την οικογένειά της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)