to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 07.10.2022

Κοινωνία

Σκληρή ανακοίνωση του ΣΦΕΑ για την υπόθεση της οδού Χρυσοχόου - Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης

«Θα υπερασπιστούμε το δίκιο των συντρόφων μας μέχρι τέλους και όλοι μαζί, δεν θα είμαστε θεατές της υπόθεσης θα είμαστε πρωταγωνιστές», δήλωσαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν οι αγωνιστές του ΣΦΕΑ 1967-1974 - Ανακοίνωση στήριξης και από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ)


Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι το Δ.Σ. του Συλλόγου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενόψει της εκδίκασης στις 10 Οκτωβρίου 2022, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, της αγωγής που κατέθεσαν οι απόγονοι του συνταγματάρχη επί ναζιστικής κατοχής Αθ. Χρυσοχόου κατά μελών του Συνδέσμου- πρώην μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Οι απόγονοι του συνταγματάρχη Αθανάσιου Χρυσοχόου -φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής Κατοχής- άσκησαν αγωγή «για προσβολή μνήμης νεκρού» στους τρεις πρώην αντιστασιακούς Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέττα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ενώ ανάλογη αγωγή κατά του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη θα εκδικαστεί κατά την «ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών από δημοσιεύματα», σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα.

Η αγωγή ύψους 600.000 ευρώ βασίζεται στην κατηγορία ότι οι δύο πρώτοι αγωνιστές με ανοικτή επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, την οποία ανάρτησε ο τρίτος στο διαδίκτυο, συκοφάντησαν και δυσφήμησαν  τον πατέρα τους: Ως συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν Φρούραρχο της πόλης και Γενικό Διοικητή Μακεδονίας.  Ως "δεξί χέρι" και υπερασπιστή του Ναζί δήμιου της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου το 1959. Ως επίορκο ανώτατο αξιωματικό που, αντί να αντισταθεί στους κατακτητές, εντασσόμενος είτε στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής είτε στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, όπως έπραξε η πλειοψηφία των μονίμων αξιωματικών, επέλεξε να αναλάβει αξιώματα στο καθεστώς της Κατοχής. Ότι, ακόμη, υπηρέτησε τον εχθρό, αναμείχθηκε και ανέχθηκε τα εγκλήματά του, με τον αφανισμό του 1/5 του πληθυσμού της πόλης -με την εξόντωση των εβραϊκής καταγωγής πολιτών της Θεσσαλονίκης στα καταναγκαστικά έργα και στα χιτλερικά στρατόπεδα θανάτου- με τις εκτελέσεις 1.500 αντιστασιακών και πολιτών στο Επταπύργιο και το στρατόπεδο Παύλου Μελά, με τους  χιλιάδες θανάτους από πείνα.

Κι όλα αυτά μετά τη μετονομασία σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, επί δημαρχίας Μπουτάρη, της οδού που έφερε το όνομά του Αθ. Χρυσοχόου – καθόλου τυχαία από το 1971, με απόφαση του ΔΣΘ που διόρισε η χούντα και με βάση το κατάπτυστο ΝΔ 179/1969 της δικτατορίας, που καταργήθηκε το 1982. Η μετονομασία έγινε με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η αγωγή εκδικάζεται μετά την ακύρωση της μετονομασίας της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, εναντίον της οποίας έχουν ήδη καταθέσει έφεση στο ΣτΕ οι εναγόμενοι αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης.

Η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ για την αγωγή

Η αγωγή αυτή πέραν του προκλητικού της χαρακτήρα -ζητούν ποσό 600.000 ευρώ επ' απειλή προσωπικής κράτησης!- έχει και ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό, διότι στρέφεται κατά τριών δεσμωτών της Χούντας- αλλά ταυτοχρόνως και παιδιών αντιστασιακών της Κατοχής: ο σιδηροδρομικός πατέρας του Αλέξανδρου Γρίμπα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ του Σπύρου Σακέττα ήταν ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη στις 30 -10-1944.

Έτσι η αγωγή τους δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ακόμα απόπειρα προσβολής της ιστορικής μνήμης, μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης: άρνηση του Ολοκαυτώματος, εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού, μετατροπή των θυτών σε θύματα, όπως στην περίπτωση των δοσιλογικών Ταγμάτων Ασφαλείας - τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διεκδικεί την απόδοση των γερμανικών οφειλών και την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Σύμφωνα με τους αλχημιστές του ιστορικού αναθεωρητισμού, δεν υπάρχουν δωσίλογοι, η ακροδεξιά είναι απλώς μια «διαφορετική πολιτική άποψη», ενώ η  «ανάπτυξη του ανταρτικού κινήματος είχε ως συνέπεια εκατόμβες θυμάτων από τα γερμανικά αντίποινα» (!)

Υπενθυμίζουμε ότι το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974, με το από 7/3/2018 ψήφισμά του, είχε χαιρετήσει τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ και είχε ζητήσει από το Δήμο Θεσσαλονίκης «να προχωρήσει στην επανεξέταση των ονοματοθεσιών που αποφάσισε το διορισμένο από τη Χούντα Δ.Σ.Θ.». Τη στιγμή μάλιστα που από το 2016 η πόλη γιορτάζει επίσημα την απολύτρωσή της από τους Ναζί και έχει δρομολογηθεί η ανέγερση Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ολοκαυτώματος.

Δηλώνουμε ότι θα υπερασπίσουμε τους εναγόμενους συναγωνιστές μας απέναντι στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια των απογόνων του Αθ. Χρυσοχόου. Πιστεύουμε ότι το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι αντιφασιστικές αντιστασιακές οργανώσεις, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1941-1945, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι Ισραηλιτικές κοινότητες, οι ενώσεις θυμάτων της Κατοχής, οι κοινωνικοί - πολιτικοί φορείς και οι πρωτοβουλίες  που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

Καλούμε τα μέλη του Συνδέσμου μας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν την υποστήριξή τους  στους διωκόμενους συναγωνιστές μας τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, στις 9 π.μ.

Δήλωση αλληλεγγύης με τους διωκόμενους αντιστασιακούς από το ΕΣΔΟΓΕ

«Εκφράζουμε, για μία ακόμη φορά, την αλληλεγγύη μας και την ολόψυχη στήριξή μας προς τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέττα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που ενάγονται από τους απογόνους του Στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί Κατοχής. Θεωρούμε, δε, ωμή πρόκληση απέναντι στην Ιστορία της Ελλάδας και το δημοκρατικό μας πολίτευμα το γεγονός ότι εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τον φασιστικό Άξονα ενάγονται δημοκράτες επειδή τόλμησαν να πουν το αυτονόητο και να υπερασπιστούν την ιστορική μνήμη της Πατρίδας μας απέναντι στο εν εξελίξει εγχείρημα αναθεώρησης και παραχάραξης της Ιστορίας της Κατοχής. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία οφείλουν να γνωρίζουν ότι την ώρα που καθολικά οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική μας Αντίσταση υπήρξαν και κάποιοι, που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές εναντίον του λαού μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης: Όχι στη μνημοκτονία της Θεσσαλονίκης - Η μνήμη παραμένει ζωντανή – Η ιστορία ούτε παραγράφεται, ούτε δικάζεται!

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας πολλοί συνεργάτες των  κατοχικών δυνάμεων ουδέποτε λογοδότησαν για τις εγκληματικές πράξεις τους. Αντίθετα, ενσωματώθηκαν στον «εθνικό κορμό», καταλαμβάνοντας μάλιστα υψηλές θέσεις,  αφού ο εθνικόφρων  πολιτικός κόσμος φρόντισε να μην τιμωρηθούν παραδειγματικά. Παράλληλα, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας επιδόθηκε στο «σωφρονισμό» και την καθυπόταξη της ιστορικής μνήμης, ακόμη και στην «υγειονομική ταφή» της.

Τέτοια περίπτωση είναι, δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με σβησμένα τα «μη εθνικώς ορθά» μνημονικά ίχνη από το μαρτυρικό και αντιστασιακό-αγωνιστικό παρελθόν της. Για χρόνια παρέμεινε χωρίς μνημείο για το Ολοκαύτωμα, αλλά με ταφόπλακες στους δρόμους, στις εκκλησίες και στις πλατείες από το συλημένο, 450 ετών, εβραϊκό νεκροταφείο. Αλλά  και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι χτισμένο πάνω από χιλιάδες βεβηλωμένους τάφους.

Όταν εξοστρακίζεται η μνήμη μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου, αυτό ισοδυναμεί με μνημοκτονία, που, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, δεν εξαντλείται μόνο στην αποσιώπηση  της επί αιώνες εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, αλλά επίσης και στο μεταπολεμικό ξέπλυμα των αξιωματούχων της τριπλής Κατοχής, που υπηρέτησαν με υπερβάλλοντα ζήλο τους δήμιους των Ναζί, τους Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες.

Έτσι, μισό σχεδόν αιώνα από την κατάρρευση της χούντας, η συντηρητική πλειοψηφία  του συμβουλίου της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, χωρίς διαβούλευση και αντίλογο  με ψηφοφορία ‘διά περιφοράς’ (!), αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την ακύρωση της μετονομασίας της οδού «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» - που είχε ονοματοδοτήσει το διορισμένο από τους δικτάτορες ΔΣΘ - σε οδό «Αλμπέρτου Ναρ».

Η απόφαση της πλειοψηφίας της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας, σε συνέχεια της αντίστοιχου πνεύματος απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, νομιμοποιεί το χουντικό Δ.Σ.Θ., αναθεωρεί την Ιστορία και ‘ξεπλένει’ την εθνικά επιλήψιμη δράση του Αθ. Χρυσοχόου την περίοδο της τριπλής Κατοχής, ως φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα οι απόγονοί του, αντί να ζητήσουν συγγνώμη για το βίο και την πολιτεία του, σέρνουν στα δικαστήρια τρεις συντρόφους μας - πρώην δημοτικούς συμβούλους και πολιτικούς κρατούμενους της χούντας - για δήθεν «προσβολή μνήμης νεκρού», απαιτώντας αποζημιώσεις 600.000 ευρώ!

Την ίδια στιγμή ο Χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ - που η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε το 2015  στον ΣΦΕΑ 1967-1974 ως μόνιμη έκθεση - απειλείται με  έξωση (!) από το Υπουργείο Άμυνας, αφού, κατά το ισχύον, χουντικό καταστατικό λειτουργίας των πολεμικών μουσείων σκοπός τους είναι ‘η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον’ – εξαιρουμένου, φυσικά, του ‘ανίερου, αντεθνικώς δρώντος’ – κατά τους πραξικοπηματίες - αντιδικτατορικού αγώνα (!) για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την κοινωνική προκοπή. Βλέπετε η αναιμική ‘αποχουντοποίηση’ δεν μας απάλλαξε από τα κατάλοιπα της ‘νομοθεσίας των βαρβάρων’.

Επίσης, εδώ και καιρό γνωστοί συντηρητικοί πολιτικοί κύκλοι της πόλης επιχειρούν να παραχαράξουν τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση  της Θεσσαλονίκης από τον ναζιστικό ζυγό, με την αποφασιστική – σωτήρια για τις υποδομές της πόλης επέμβαση των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944 – μέρα που γιορτάζεται πλέον επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνησή μας το 2016. Απαιτούν  μάλιστα να καθαιρεθεί  η αναθηματική στήλη, που έχει τοποθετηθεί επί δημαρχίας Μπουτάρη προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ, στην προσπάθειά τους να νεκραναστήσουν την αντικομμουνιστική ‘εθνικοφροσύνη’, που χρεοκόπησε μαζί με την χούντα.

Όσο για τη διοίκηση του δήμαρχου Ζέρβα, δείχνοντας την ίδια έλλειψη σεβασμού προς την ιστορία της πόλης, όπως και στην περίπτωση του ξηλώματος των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου, έχει μετατρέψει και πάλι τη μαρτυρική πλ. Ελευθερίας σε πάρκινγκ, προσβάλλοντας τη μνήμη των αδικοχαμένων Εβραίων συμπολιτών μας.

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός, εξισώνοντας θύτες με θύματα και ανατρέποντας το δημοκρατικό κεκτημένο της αντιφασιστικής νίκης, στην οποίαν συμβάλλαμε με βαρύτατο τίμημα, λειτούργησε ως «πλυντήριο» των μαζικών ναζιστικών-φασιστικών εγκλημάτων. Έτσι προετοίμασε το έδαφος, σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, για να βλαστήσει η κακή σπορά του ηττημένου ναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. είναι ζήτημα αρχής  να υπερασπίσει τα διωκόμενα μέλη του, που αξίζουν δημόσιο έπαινο για  τη συμβολή τους στην κάθαρση της Θεσσαλονίκης από τα κατοχικά φαντάσματα. Αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης οφείλουν να υπερασπίσουν την μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, που δεν στηρίχτηκε σε δήθεν ‘ιδεοληψίες της Αριστεράς’, αλλά στην ιστορική αλήθεια και στην ανάγκη η Θεσσαλονίκη να σεβαστεί το μαρτυρικό όσο και αντιστασιακό παρελθόν της.

Καλούμε  τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΦΕΑ 1967-1974, να εκφράσουν την υποστήριξή τους  στους διωκόμενους αγωνιστές, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, στις 9 π.μ..

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)