to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:07 | 01.10.2020

Πολιτική

Σ.Φάμελλος - Π.Πέρκα: Επιτελικό μπάχαλο και τροχάδην προς τα πίσω στο ΥΠΕΝ

«Ο κύριος Χατζηδάκης αγκυλωμένος στην αδυναμία του να καταθέσει έστω και μία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, παραδέχθηκε σήμερα το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στην προθεσμία τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων»


Κοινή Δήλωση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και της Αναπληρώτριας Τομεάρχη, Πέτης Πέρκα:

Ο κύριος Χατζηδάκης αγκυλωμένος στην αδυναμία του να καταθέσει έστω και μία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, παραδέχθηκε σήμερα το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στην προθεσμία  τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων. Αντί όμως να επιλέξει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έδωσε «παράταση» μόνο στον εαυτό του για να βρει λύσεις. Και συνεπής με τη θεσμική και πολιτική του ασυνέπεια έδωσε μία σιωπηλή παράταση εκτός θεσμικού πλαισίου και ψηφιακής υποβολής δηλώσεων αυθαιρέτων, ενώ το σύστημα ήδη χρεώνει από σήμερα αυξημένα ποσά, εις βάρος των πολιτών.

Από την άλλη, καθυστερημένα, κάνει δεκτή την δημοσιευμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξέταση της κατηγορίας 5, μέσω του ΤΕΕ ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, ενώ έχει απορρίψει δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, που έλυναν ένα πρόβλημα που ο ίδιος …θα εξετάσει.

Ως προπέτασμα καπνού δε, ανακοινώνει fast track διαδικασίες για την υλοποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, δηλαδή ρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες καθυστερεί αδικαιολόγητα, εδώ και δεκαπέντε (15) ολόκληρους μήνες. Ρυθμίσεις που έπρεπε να προηγηθούν της δημοσίευσης σχεδίων νόμων και των υποτιμητικών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για τους μηχανικούς και τους πολίτες σχετικά με την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών. Η ανακοίνωσή του αυτή αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός έχασε τις δρομολογημένες από το ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτήσεις για τα ΤΧΣ/ΤΠΣ.

Για να μετριάσει δε ο κύριος Χατζηδάκης τις αρνητικές εντυπώσεις από τα πασαλείμματα και τις προχειρότητες στο θέμα των αυθαιρέτων, εξαγγέλλει Μητρώα και Ειδικό Συντονιστή για τα θέματα χωρικού σχεδιασμού που δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την  έλλειψη σχεδιασμού. Το πρόβλημα όμως, δεν είναι οι ανευθυνο-υπεύθυνοι και η τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών αλλά, ότι η χώρα δε θα έχει χωρικό σχεδιασμό με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Είναι προφανές ότι μια αδύναμη και εμμονική πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να διαχειριστεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα όταν έχει εκπαιδευτεί μόνο στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με προ-κάλυψη την επικοινωνία.

Αυτό επιβεβαιώνει και το σήριαλ των δασικών χαρτών, όπου δίνεται ακόμα μια παράταση σε αντίθεση με τις επιλογές του κυρίου Χατζηδάκη για τις δηλώσεις αυθαίρετων. Θυμίζουμε ότι η αποκλειστική προθεσμία έως 07.07.2020, για την υποχρεωτική αναμόρφωση όλων των δασικών χαρτών του 4685/2020, παρατάθηκε έως 30.9.2020 και σήμερα υπήρξε ανακοίνωση νέας παράτασης έως 30.11.2020.

Είμαστε σίγουροι ότι θα δοθεί και νέα παράταση, καθώς, μόλις τρεις (3) μέρες πριν (και 4,5 μήνες από το νόμο!!!) εκδόθηκε εγκύκλιος από τη Γενική Διεύθυνση Δασών για την εφαρμογή της διάταξης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, αφού είχε παρέλθει η προθεσμία της αναμόρφωσης. Αν αυτό δεν είναι επιτελικό μπάχαλο τι είναι άραγε, Αριστεία;

Είναι προφανές τέλος, ότι το γαϊτανάκι ασυνέπειας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ έχει ως αποκλειστικό στόχο την ακύρωση σοβαρών μεταρρυθμίσεων, την αμφισβήτηση του κράτους δικαίου αλλά και βασικών δικαιωμάτων των πολιτών και του τεχνικού κόσμου.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)