to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 02.11.2020

Πολιτική

Σ.Φάμελλος: Οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη πρέπει να φανούν πιο υπεύθυνοι από την κυβέρνηση

«Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές τις ευθύνες αλλού, και μάλιστα στους πολίτες. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Γεραπετρίτη ότι η Θεσσαλονίκη φταίει για αυτήν την εξέλιξη είναι απαράδεκτη»


Στη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη λόγω της έξαρσης της πανδημίας επικεντρώθηκε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και τη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου.

Ήδη η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο και μεγάλη αγωνία για την εξέλιξη της κατάστασης, μιας και είναι κατακόρυφη η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, είναι μεγάλη η έξαρση της πανδημίας.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί δυστυχώς σήμερα ένα παράδειγμα προς αποφυγή, ένα παράδειγμα ελλιπούς προετοιμασίας εκ μέρους της πολιτείας, που αποδεικνύει ότι η πολιτεία δεν είχε προετοιμαστεί και δεν είχε προετοιμάσει την κοινωνία για να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πανδημία. Διότι, εκτός από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και κάτι που είναι πολύ κρίσιμο, που είναι η ευθύνη της πολιτείας.

Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές τις ευθύνες αλλού, και μάλιστα στους πολίτες. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Γεραπετρίτη ότι η Θεσσαλονίκη φταίει για αυτήν την εξέλιξη είναι απαράδεκτη.

Ενώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στην πίεση, πρέπει να σάς πω ότι δυστυχώς δεν είχαν ληφθεί, το προηγούμενο διάστημα, βασικά μέτρα προστασίας και ότι τα νοσοκομεία δεν είχαν ενισχυθεί με υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό. Η προσπάθεια των υγειονομικών, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες, είναι αξιοθαύμαστη, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα το τελευταίο οκτάμηνο για να τους στηρίξει.

Όσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανακοινώνεται ότι μπαίνουν στη «μάχη» του κορονοϊού, προκύπτουν από μετατροπή ήδη υφιστάμενων Μονάδων και όχι από προσθήκη νέων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Ακόμα περιμένουμε τις προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών (γιατρών και νοσηλευτών) στο ΕΣΥ και γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό ήταν χιλιάδες ακόμη και πριν την πανδημία.

Άλλο ένα μέτρο που θα μπορούσε να είχε λάβει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα είναι η διενέργεια τεστ και η ιχνηλάτηση. Όπως διαπιστώνουμε, έπρεπε να φτάσει η Θεσσαλονίκη στους μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων των τελευταίων ημερών για να ξεκινήσουν τα γρήγορα τεστ στους πολίτες. Αλλά ακόμα και αυτός ο έλεγχος έπρεπε να γίνει με τεστ σε όλες τις περιοχές και τους δήμους και όχι να διενεργούνται σε ένα μόνο σημείο και να μαζευτεί εκεί όλος ο κόσμος. Υπάρχει όμως και γενικότερα σοβαρότατο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη σχετικά με την ιχνηλάτηση που καθυστερεί και τα τεστ.

Τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη έχουν δυστυχώς ακόμα ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι παροχές υγείας για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Κλείνουν τα χειρουργεία και ακυρώνεται το ογδόντα (80%) των επεμβάσεων ώστε να αντιμετωπιστούν περιστατικά ασθενών με κορονοϊό, όπως και τα Κέντρα Υγείας μετατρέπονται σε χώρους υποδοχής ιχνηλάτησης και τα Περιφερειακά ιατρεία κλείνουν. Έτσι όμως πλήττεται το αγαθό της υγείας και στέλνουν τον κόσμο στις ιδιωτικές κλινικές.

Το ίδιο συνέβη το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, όπως είχαμε και τότε καταγγείλει, όταν έκλεισαν τα περιφερειακά ιατρεία στη Θεσσαλονίκη και στην ύπαιθρο, αντί να ανοίξουν περισσότερα. Δεν υπάρχει καμία οργάνωση στην πρωτοβάθμια υγεία και κανένας σεβασμός στο αγαθό της υγείας των πολιτών. Η κυβέρνηση φροντίζει όμως παράλληλα να αυξήσει τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές, αντί αν ενισχύσει το ΕΣΥ.

Τα μέτρα λοιπόν που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα ήταν η ενίσχυση μέτρων προστασίας, υγειονομικού προσωπικού και εξοπλισμού, η ιχνηλάτηση, τα τεστ και φυσικά η ένταξη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Θα έπρεπε επιπλέον να είχαν αυξηθεί τα δρομολόγια ώστε να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο ότι αναρωτιόμαστε ακόμη και σήμερα για το ποια είναι τα αίτια για τη σημερινή έξαρση της πανδημίας. Υπάρχει σοβαρότατη ευθύνη της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών σχετικά με τη δημιουργία μίας πλασματικής εικόνας για τη Θεσσαλονίκη σχετικά με την πανδημία και την επανάπαυση που ακολούθησε βάσει αυτής. Περιορίστηκαν να επιχαίρουν για το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων χωρίς να προχωρήσουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα τώρα να τρέχουμε. Ακόμα δεν έχουμε ενημερωθεί για το περιεχόμενο και τα μέτρα της σύσκεψης του Πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο, μία εβδομάδα πριν από τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Οι πολίτες, πρώτα από όλα, θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγειονομικής προστασίας, μάσκες, αποστάσεις, να παραμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι και να μην επηρεάζονται από το κλίμα αναξιοπιστίας που έχει δημιουργηθεί και σε σχέση με τα μέτρα λόγω της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης, με το σκεπτικό π.χ. «αφού η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε προσλήψεις γιατρών δε θα τηρήσουμε και εμείς τα μέτρα».

Η κοινωνία πρέπει να φανεί πιο υπεύθυνη από την κυβέρνηση της ΝΔ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)