to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 21.03.2023

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Οι κοινωνικοί αγώνες είναι αυτοί που διαμορφώνουν και αλλάζουν τους συσχετισμούς

Το απίστευτο γεγονός να ενημερώνεται η Βουλή, και ενδεχομένως ο ίδιος ο υπουργός, από πρωτοσέλιδο στον Τύπο για αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που συζητείται στο κοινοβούλιο, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5»


Το απίστευτο γεγονός να ενημερώνεται το ελληνικό κοινοβούλιο, και ενδεχομένως ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, από πρωτοσέλιδο στον Τύπο για αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που έχει εισάγει ήδη η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή σχολίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους, Β. Κεχαγιά και Ν. Σβέρκο.

«Μάθαμε για τρεις, προς το παρόν, αλλαγές, από πρωτοσέλιδο εφημερίδας μετά από παρέμβαση, όπως διαβάσαμε, Μητσοτάκη. Το ερώτημα όμως είναι: δεν γνώριζε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο κος Μητσοτάκης; Δεν τον ενημέρωσε για το περιεχόμενό του ο κος Σκρέκας στο Υπουργικό Συμβούλιο; Δεν τον ενημέρωσε κανείς για τις σφοδρές αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά τη fast track βέβαια και προσχηματική διαβούλευση του νομοσχεδίου;»

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια πως οι όποιες αλλαγές δεν οφείλονται στη βούληση του κ. Μητσοτάκη, όπως προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει, αλλά στην αντίδραση και την πίεση των περιβαλλοντικών φορέων και των πολιτών αλλά και στην πολιτική πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι αγώνες των πολιτών, η κοινωνία, διαμορφώνει και αλλάζει τους συσχετισμούς στο δρόμο. Εμείς ζητάμε επίσης να αποσυρθεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του γιατί είναι καταστροφικό για το δημόσιο αγαθό του νερού αλλά και για το περιβάλλον. Καταθέσαμε και ένσταση αντισυνταγματικότητας στην Ολομέλεια της Βουλής», δήλωσε ο Σ.Φάμελλος.

Αναφέρθηκε σε υπόμνημα του Συνηγόρου του Πολίτη που επιβεβαιώνει πως το νομοσχέδιο διαμορφώνει μία νέα κατάσταση, με τη διαχείριση του νερού να απομακρύνεται από το κράτος και το νερό να μετατρέπεται από κοινό αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν που ρυθμίζεται με κανόνες της αγοράς.

Πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις για τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής για τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων αντιτίθενται ευθέως σε πλείονες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ενώ, αντιρρήσεις έχει εκφράσει και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και φυσικά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, του επιστημονικού κόσμου και της κοινωνίας αντιτίθεται στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του ΥΠΕΝ. Ο κος Σκρέκας προσπαθεί να μάς πείσει ότι δεν παραχωρεί τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Χρησιμοποιεί μάλιστα ως επιχείρημα την αδυναμία της πολιτείας να διαχειριστεί αυτούς τους τομείς, παραδέχεται δηλαδή τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αποδόμηση δημόσιων λειτουργιών, η χρεωκοπία των φορέων ύδρευσης και η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ρυθμιστική αρχή ώστε στη συνέχεια το νερό και τα απορρίμματα να οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση».

Σε ερώτημα για το αν είναι κερδοφόρα η διαχείριση του νερού απάντησε:

«Όλα τα φυσικά μονοπώλια αποτελούν ένα πολύτιμο «έπαθλο» για τους ιδιώτες παγκοσμίως γιατί, από τη μία παραλαμβάνουν υψηλού κόστους υποδομές που είναι κατασκευασμένες με δημόσιους πόρους και από την άλλη διαχειρίζονται ένα φυσικό μονοπώλιο. Άρα έχουν σίγουρους «πελάτες» και ζήτηση και εγγυημένα έσοδα χωρίς κανένα ρίσκο. Η απόδοση θα καθορίζεται πλέον, βάσει των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, από την τιμολογιακή πολιτική που θα συνδέεται όπως αναφέρει από τη “βιωσιμότητα” των παρόχων ύδατος, άρα εξασφαλισμένα κέρδη».

Υπογράμμισε πως το ίδιο έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το ξεπούλημα του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) στην Italgas που συμμετέχει το ιταλικό και όχι το ελληνικό δημόσιο και τώρα η νέα ιταλική διοίκηση προχωράει και σε απολύσεις. «Η κυβέρνηση κάνει ακόμη ένα «δώρο» με ρύθμιση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, προσφέροντας στην Italgas έξτρα αποδόσεις όταν μάλιστα φαίνεται ότι πρόθεση της ιταλικής διοίκησης είναι να μειώσει, αντί να αυξήσει, τις επενδύσεις. Αυτό είναι το παρασιτικό, κρατικοδίαιτο μοντέλο «ανάπτυξης» που στηρίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Η ίδια συνταγή εφαρμόζεται παντού και αυτή τη συνταγή θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει και στη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων. Ειδικότερα ο στόχος είναι, αφού θα έχουν οδηγήσει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε χρεωκοπία, με την ακραία αύξηση του ενεργειακού τους κόστους και χωρίς προσωπικό, να τις οδηγήσουν και σε συνενώσεις και σε ΣΔΙΤ. Μάλιστα προχωρούν σε ΣΔΙΤ ακόμα και σε παλιές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και όχι νέες μονάδες».

Απαντώντας τέλος, αν είναι αναστρέψιμο αυτό το σχέδιο δήλωσε:

Υπάρχουν φραγμοί. Αρχικά υπάρχουν οι Αποφάσεις των Ανώτατων δικαστηρίων. Εχθές εκδόθηκε Απόφαση της Επιτροπής Ακυρώσεων του ΣτΕ που ακυρώνει την τροπολογία του κ. Σταϊκούρα που είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο το καλοκαίρι του 2022 με στόχο της κυβέρνησης να μην επιστρέψουν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ στο Υπουργείο Οικονομικών από το Υπερταμείο. Από την άλλη υπάρχει επίσης η πολιτική βούληση και δέσμευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευθεί για την κατάργηση του νομοσχεδίου που στρώνει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων. Έχουν προηγηθεί μάχες για το νερό και το δημοψήφισμα του “SOSTE το νερό” στη Θεσσαλονίκη το 2014 με μεγάλη κοινωνική συμμετοχή. Τη μάχη απέναντι σε αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο δίνουμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Την αντίθεσή της έχει εκφράσει σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στην επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, τους οποίους όμως ο αρμόδιος Υπουργός κατηγόρησε ότι είναι αδιάβαστοι γιατί πολύ απλά δε συμφωνούν με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Και πάνω από όλα υπάρχει ο φραγμός της κοινωνίας. Οι πολίτες με τη δράση τους μπορούν και θα ακυρώσουν το εκτρωματικό νομοσχέδιο Σκρέκα Μητσοτάκη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)