to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:52 | 29.06.2022

Πολιτική

Σ.Φάμελλος: Η κυβέρνηση πλέον παραδέχεται ότι η ρήτρα Μητσοτάκη είναι ληστρική και την αναστέλλει στα λόγια

«Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση, αλλά θα συμπεριλαμβάνεται πλέον στο κυμαινόμενο τιμολόγιο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που θα αλλάζει κάθε μήνα»


«Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση, αλλά θα συμπεριλαμβάνεται πλέον στο κυμαινόμενο τιμολόγιο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που θα αλλάζει κάθε μήνα. Αυτό είναι το τέχνασμα «εξαφάνισης» της ρήτρας. Συνεπώς οι καταναλωτές θα πρέπει διαρκώς να αξιολογούν ποιο τιμολόγιο και ποιος πάροχος τους παρέχει τη χαμηλότερη κυμαινόμενη τιμή, μία αρκετά δύσκολη «άσκηση» ιδίως για τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και σίγουρα ανεφάρμοστη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm» και στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και Κ. Μακρή.

«Η δήλωση του κ. Σκρέκα ότι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για το επόμενο εξάμηνο θα είναι 1,6 δισ. ευρώ δείχνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα», πρόσθεσε στη συνέχεια. Ξεκαθάρισε επίσης πως πρόκειται για χρήματα που έχουν προεισπραχθεί από τους καταναλωτές και επιστρέφουν στη συνέχεια ως επιδοτήσεις και έθεσε το ερώτημα: «Για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση για να μειωθούν οι τιμές; Και για ποιο λόγο προεισπράττει από τους πολίτες για να τους τα δώσει μετά με επιδοτήσεις;».

«Τώρα πλέον η κυβέρνηση παραδέχεται και ότι η ρήτρα Μητσοτάκη ήταν ληστρική και πρέπει να ανασταλεί και ότι υπήρχαν υπερκέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ εν μέσω κρίσης, όπως λέμε εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Αλλά τα επέτρεψε και επέβαλε τη ρήτρα. Και μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα των υπερκερδών προέρχεται από φορείς που διοικούνται από γαλάζιες διοικήσεις. Η ΔΕΗ του κ.Στάσση που διορίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη έχει σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) υπερκέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ μόνο για ένα εξάμηνο ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας, της οποίας η Διοίκηση επίσης διορίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη εμφάνισε δεκαπλασιασμό κερδών με 334 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων το 2021».

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει εδώ και πολλούς μήνες να καθοριστεί ανώτατη τιμή ανά τεχνολογία με όριο 5% ανώτατου κέρδους, ενώ τώρα η σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνηση αναφέρει ότι θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση η ανώτατη τιμή αποζημίωσης των μονάδων και άρα με αδιαφάνεια. «Άρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει το μάτι σε νέα υπερκέρδη».

Αναφέρθηκε ακόμη σε τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που προτείνει τον επαναπροσδιορισμό και τρόπο φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και του κλάδου προμήθειας φυσικού αερίου, επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το τελικό ποσό από τα υπερκέρδη που λέει τελικά ότι θα φορολογήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Είναι απαράδεκτο το ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μεθοδεύσεις για να μειώσει τα υπερκέρδη. Αποδεικνύεται επίσης για άλλη μία φορά ασυνεπής αφού ο κος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί από τον Μάρτιο ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη κατά 90%, όπως και δεν ήταν συνεπής όταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κος Μητσοτάκης έλεγε ότι θα καλύψει το 80% των αυξήσεων. Φαίνεται ότι το πεδίο της ενέργειας αναδεικνύει την ασυνέπεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος εξέφρασε την ικανοποίησή του τέλος για την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα, τη μεθόδευση εκ μέρους της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ, να παραπεμφθεί το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε πιλοτική δίκη και σημείωσε πως: «περιμένουμε να ξεκινήσει η συζήτηση των αγωγών αρχές Ιουλίου ειδικά τώρα που η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ληστρική και προσπαθεί να την «αναστείλει» όπως λέει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)