to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 23.04.2021

Πολιτική

Σ.Φάμελλος: Απαράδεκτη η αδειοδότηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Ζώνη Προστασίας της Κορώνειας

Την απόλυτη υποκρισία για τον εορτασμό της χθεσινής Ημέρας της Γης και την απουσία έργων και πολιτικών για το περιβάλλον από την κυβέρνηση Μητσοτάκη καυτηρίασε ο Σ.Φάμελλος σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 91,4 FM της Θεσσαλονίκης.


Τόνισε​ πως τα έργα για το περιβάλλον από την κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνονται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. «Έχουμε ψεύτικες δηλώσεις υποστήριξης περιβαλλοντικής πολιτικής, ενώ η άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής στοχεύει ακριβώς το αντίθετο. Ακύρωση δασικών χαρτών, διακοπή χωροταξικών σχεδίων, κατάργηση της προστασίας των περιοχών Natura, πάγωμα στην ανακύκλωση, κλπ.».

Σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια και τις προστατευόμενες περιοχές φυσικού περιβάλλοντος του Νομού Θεσσαλονίκης, τόνισε πως με νόμο του κ.Χατζηδάκη έχει αποφασιστεί η κατάργηση των φορέων των προστατευόμενων περιοχών: «Δε θα υπάρχει πλέον Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Δέλτα Αξιού, του Θερμαϊκού Κόλπου ή της Κορώνειας-Βόλβης. Όλες οι διοικήσεις μεταφέρονται στην Αθήνα, σε ένα πολιτικοποιημένο, πλέον, και αθηνοκεντρικό σύστημα αποφάσεων. Μιλάμε για 36 φορείς σε όλη την Ελλάδα που δε θα έχουν πλέον αυτόνομη διοίκηση. Δε θα συμμετέχει πια ούτε η Περιφέρεια, ούτε οι δήμοι, ούτε οι τοπικοί παραγωγοί, ούτε οι ΜΚΟ. Καταργείται όλο το σύστημα διοίκησης προστατευόμενων περιοχών».

Σημείωσε δε πως για πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη συγκρότηση του Φορέα του Θερμαϊκού κόλπου, γεγονός που ολοκληρώθηκε με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2018. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα που καταργήθηκε ο Φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου δε μιλάει κανένας. Και ταυτόχρονα καταργούνται και οι φορείς Natura. Τα δύο εθνικά πάρκα δε θα έχουν πλέον διοίκηση για να συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αναρωτιέμαι πότε θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας για την απώλεια θεσμών προστασίας του περιβάλλοντος, γιατί μιλάμε για το φυσικό κεφάλαιο και τη ζωή μας».

Σχετικά με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, εξήγησε πως με τον περιφερειακό σχεδιασμό, που εγκρίθηκε το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχαν δρομολογηθεί δύο (2) μονάδες ΜΕΑ, μία στη δυτική και μία στην ανατολική Θεσσαλονίκη, και εννιά (9) μονάδες κομποστοποίησης και είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ως δημόσια έργα με μελέτες κόστους 3,7 εκατομμύρια €. Μόλις όμως εκλέχτηκε η Νέα Δημοκρατία το έργο της δυτικής Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε ΣΔΙΤ, δωρίζοντας ουσιαστικά στον ιδιώτη που θα το πάρει και το έργο και ακόμη και την ολοκληρωμένη μελέτη που έχει πληρωθεί από το δημόσιο. «Αναρωτιέμαι γιατί το έργο της Δυτικής Θεσσαλονίκης να είναι ιδιωτικό ενώ το έργο της Ανατολικής θα παραμείνει Δημόσιο όπως είχε δρομολογηθεί; Όπως καταλαβαίνετε το κόστος μιας μονάδας ΣΔΙΤ θα επιβαρύνει όλη την περιφέρεια Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όλους τους καταναλωτές. Άρα όλοι οι δήμοι και όλες οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν το ακριβό κόστος του ΣΔΙΤ».

«Το επόμενο παράλογο είναι ότι το εργοστάσιο (ΜΕΑ) της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί το 60% της Θεσσαλονίκης και τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και τμήμα του Κιλκίς, χωροθετήθηκε στο πιο ακραίο βορειοανατολικό τμήμα της εξυπηρετούμενης περιοχής, και απέχει 100 χλμ από την Κατερίνη ή τα Γιαννιτσά. Επιπλέον και πιο τραγικό είναι ότι χωροθετήθηκε και προχθές αδειοδοτήθηκε εντός της ζώνης προστασίας της Κορώνειας! Μάλιστα, από τις 12 θέσεις που προτάθηκαν και συγκρίθηκαν, αυτή που επιλέχθηκε είναι η δυσμενέστερη ως προς τα περιβαλλοντικά και υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά. Από τη μια λοιπόν, τίθεται το θέμα του υπέρογκου κόστους μεταφοράς και από την άλλη, ο απόλυτος παραλογισμός, η επιλογή μιας θέσης εντός της Ζώνης Προστασίας μιας λίμνης της συνθήκης Ramsar».

« Ένα ακόμα παράλογο της αδειοδότησης ήταν ότι προκειμένου να πετύχουν τη θετική αδειοδότηση, το ΥΠΕΝ στην πρώτη φάση μελετών γνωμοδότησε πως το έργο περιβαλλοντικά ήταν κατηγορίας Α2, δηλαδή δεν ήταν στα πιο κρίσιμα ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τώρα όμως που εκδόθηκε η περιβαλλοντική άδεια το έργο έχει καταταχθεί ορθώς στην κατηγορία Α1! Δύο διαφορετικές γνωμοδοτήσεις -κατά τα έτη 2020 και 2021- από το ίδιο Υπουργείο και από την ίδια διεύθυνση. Επίσης, σημαντικό ζήτημα είναι με ποιον τρόπο βγήκε η περιβαλλοντική άδεια, ενώ εκκρεμεί προσφυγή του Δήμου Λαγκαδά και των τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της χωροθέτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης της Κορώνειας-Βόλβης την οποία απέκρυψε ο φορέας του έργου κατά τη διαδικασία της χωροθέτησης»

Τέλος, δήλωσε πως «Σαφέστατα και περιμένουμε από τους δημάρχους να πάρουν θέση. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα δεχτούμε μία τέτοια παράνομη και παράλογη χωροθέτηση. Θα υποστηρίξουμε, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, όλα τα επίπεδα προσφυγών και ακύρωσης της αδειοδότησης του έργου στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε φτάνει που το ιδιωτικοποίησαν και θα αξιοποιήσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ ένας ιδιώτης, επιπλέον, το τοποθέτησαν μέσα σε Προστατευόμενη Περιοχή αποκρύπτοντας και υποτιμώντας αρνητικές γνωμοδοτήσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)