to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 11.05.2022

Διεθνή

Σφαίρα στην ελευθερία: Ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε εν ψυχρώ τη δημοσιογράφο Σιρίν Αμπού Άκλεχ του Αλ Τζαζίρα

Η δημοσιογράφος κάλυπτε την επιδρομή του ισραηλινού στρατού κατοχής στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ισραηλινούς στρατιώτες - «Οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι έγκλημα πολέμου», σημειώνει ο διευθυντής του Αλ Τζαζίρα


Η ιορδανή δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα σκοτώθηκε από πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο για το οποίο εργαζόταν η ιορδανή δημοσιογράφος μετέδωσε επίσης πως η Σιρίν Αμπού Άκλεχ τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά ενώ έκανε ρεπορτάζ στην Τζενίν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Την πληροφορία ότι η δημοσιογράφος είναι νεκρή επιβεβαίωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Παλαιστίνια, χριστιανή και ηλικίας περίπου 50 ετών η Σιρίν Αμπού Άκλεχ εργαζόταν για τη «Φωνή της Παλαιστίνης» και το Radio Monte-Carlo προτού πάει στο Al Jazeera, όπου έγινε γνωστή σε όλη τη Μέση Ανατολή για τα ρεπορτάζ της για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η σπαρακτική σκηνή όπου η δημοσιογράφος μεταφέρεται νεκρή στο νοσοκομείο, ενώ σπεύδουν δίπλα συνάδελφοι της με τα χαρακτηριστικά γιλέκα PRESS:

Εδώ (εξαιρετικά σκληρές εικόνες) καταγράφεται η στιγμή που συνάδελφός της προσπαθεί να κρατήσει όρθια τη δημοσιογράφο, που έχει το πρόσωπο γεμάτο αίματα και είναι πιθανά ήδη νεκρή... H Aμπού Άκλεχ φοράει το χαρακτηριστικό γιλέκο με την ένδειξη PRESS (Τύπος).

Στη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων τραυματίστηκε ένας ακόμη δημοσιογράφος, ο Άλι αλ Σαμούντι, ο οποίος κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον των δημοσιογράφων.

«Βρισκόμασταν στον δρόμο για να καλύψουμε την επιχείρηση του στρατού όταν άνοιξαν πυρ εναντίον μας (…) Με χτύπησε μια σφαίρα. Η δεύτερη σφαίρα χτύπησε τη Σιρίν», διηγήθηκε αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η ζωντανή μετάδοση του Αλ Τζαζίρα για το φρικτό γεγονός:

«Τώρα θα ακούσουμε για τις "ανησυχίες" της κυβέρνησης της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας» το πικρό σχόλιο του Χουσάμ Ζομλότ, πρέσβη και επικεφαλής της Παλαιστινιακή Αντιπροσωπείας στη Βρετανία, πρώην επικεφαλής της PLO στις ΗΠΑ και σύμβουλο του παλαιστίνιου προέδρου:

«Ειδεχθές έγκλημα»

Σε ανακοίνωσή του το Al Jazeera ανέφερε ότι η Σιρίν Αμπού Άκλεχ δολοφονήθηκε «εν ψυχρώ» από τις ισραηλινές δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι η δημοσιογράφος φορούσε γιλέκο με τη λέξη “press”.

«Το Al Jazeera καταδικάζει αυτό το ειδεχθές έγκλημα που έχει στόχο να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να επιτελέσουν το έργο τους», κατήγγειλε το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να θεωρήσει υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για την σκόπιμη στοχοθέτηση και τον φόνο της Σιρίν».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, η Λολουάχ αλ Χάτερ, τόνισε ότι η δημοσιογράφος του Al Jazeera σκοτώθηκε «με μια σφαίρα στο πρόσωπο».

«Η ισραηλινή κατοχή σκότωσε μία δημοσιογράφο του Al Jazeera, την Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ρίχνοντάς της μια σφαίρα στο πρόσωπο την ώρα που φορούσε γιλέκο με τη λέξη “press” και κράνος. Κάλυπτε την επίθεση στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν. Αυτή η τρομοκρατία του ισραηλινού κράτους πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, η άνευ όρων στήριξη του Ισραήλ πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ», τόνισε η αλ Χάτερ στο Twitter.

«Θολώνει τα νερά» το Ισραήλ

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ισραηλινός στρατός, αναγνωρίζοντας πως οι δυνάμεις του ανταπέδωσαν τα «μαζικά» πυρά που δέχθηκαν στην Τζενίν, κατά τη διάρκεια επιχείρησής τους, ανέφερε πως «υπάρχει πιθανότητα, που εξετάζεται αυτή τη στιγμή, να χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι, πιθανόν από παλαιστίνιους ενόπλους».

«Στη διάρκεια αυτών των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ και έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, απειλώντας τη ζωή τους. Οι στρατιώτες απάντησαν. Άνθρωποι επλήγησαν», σημείωσε ο στρατός.

«Ο στρατός διεξάγει έρευνα για τα περιστατικά αυτά και εξετάζει το ενδεχόμενο δημοσιογράφοι να επλήγησαν από ένοπλους Παλαιστίνιους», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ο τραγικός θάνατος της δημοσιογράφου καταγράφηκε έναν χρόνο ακριβώς μετά την καταστροφή της πολυκατοικίας Τζαλάα, όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω των ισραηλινών βομβαρδισμών στην από γη, αέρα και θάλασσα παλαιστινιακή περιοχή.

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Μπένετ: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, φαίνεται πιθανό ένοπλοι Παλαιστίνιοι, που εκείνη την ώρα είχαν ανοίξει πυρ αδιακρίτως, να ευθύνονται για τον άτυχο θάνατο της δημοσιογράφου». Παράλληλα οι ισραηλινές αρχές πρότειναν στους Παλαιστίνιους να διεξαγάγουν «από κοινού νεκροψία- νεκροτομή» για «τον θλιβερό θάνατο της δημοσιογράφου», όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση ευθύνεται πλήρως» για τον θάνατο της Σιρίν Αμπού Άκλεχ. Ομοίως ο Γάζι Χάμαντ, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι «σκότωσε σκοπίμως» τη δημοσιογράφο.

Ένας χρόνος μετά τη Γάζα

Ο τραγικός θάνατος της δημοσιογράφου σημειώθηκε ένα χρόνο ακριβώς μετά την καταστροφή της πολυκατοικίας Τζαλάα, όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που κυβερνά τον θύλακα.

Στη διάρκεια αυτού του πολέμου των 11 ημερών σκοτώθηκαν 260 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πολλοί μαχητές και παιδιά, και 14 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων ένας στρατιώτης και δύο παιδιά. 

Από τις 22 Μαρτίου έχει σημειωθεί στο Ισραήλ σειρά επιθέσεων, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι. Σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 30 Παλαιστίνιοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)