to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 26.05.2012

Διεθνή

Σφαγή στη Συρία στις χθεσινές διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 90 νεκροί είναι ο απολογισμός των χθεσινών διαδηλώσεων στη Συρία


Τουλάχιστον 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν χθες στη Συρία, με τους αντικαθεστωτικούς να κάνουν λόγω για «σφαγή». Τα περισσότερα θύματα καταγράφονται στη Χούλα, όπου σύμφωνα με τους ακτιβιστές σκοτώθηκαν συνολικά 50 άνθρωποι από τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ακτιβιστές αναφέρουν πως άρματα μάχης εισήλθαν για πρώτη φορά στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις. Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελ Ραχμάν έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς από την επίθεση.
 
«Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει κατεπείγουσα σύνοδο για να εξετάσει την κατάσταση στη Χούλα και να συζητήσει τις ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών έναντι αυτών των σφαγών, των διώξεων και των μέτρων αναγκαστικών μετακινήσεων πληθυσμού που πλήττουν ολόκληρες περιοχές» στη Συρία, ανέφερε η Μπάσμα Κοντμάνι, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ), συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις.
 
Την Παρασκευή χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων στη Συρία, μετά τις προσευχές. Στη Χούλα ακτιβιστές αναφέρουν πως διαδηλωτές «σφαγιάστηκαν» από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
 
Καθώς η εκεχειρία που είχε κηρυχθεί τον Απρίλιο παραβιάζεται όλο και συχνότερα, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν αποφάσισε να μεταβεί το αμέσως προσεχές διάστημα στη Συρία. Ο εκπρόσωπος του Αχμαντ Φάουζι είπε χθες ότι ο Αναν ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την αναχώρησή του, ωστόσο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο Λίβανο τα γεγονότα στη Συρία, εκτιμώντας πως η επέκταση των βιαιοτήτων «συμβάλλει στην αστάθεια» της γειτονικής χώρας.
 
Σημειώνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στην Τρίπολη και τη Βηρυτό.
 
Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε εκ νέου το σύρο πρόεδρο να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν.


Διαβάστε εδώ την έκθεση του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.


Πηγή: tvxs

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)