to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:35 | 07.06.2013

Οικονομία

«Σφαγή» για το χρέος και η Αθήνα θεατής

Ένας ιδιότυπος εμφύλιος βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της τρόικας με επίκεντρο την Ελλάδα. Η έκθεση του ΔΝΤ περί λαθεμένων εκτιμήσεων στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης χρέους προκάλεσε τη δριμεία αντίδραση του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, ο οποίος υπεραμύνεται των επιλογών της Κομισιόν, την ώρα που ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαπολύει με τη σειρά του επίθεση στην ευρωπαϊκή (!) πολιτική για την Ελλάδα.


Η πολύκροτη έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για λαθεμένες εκτιμήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι η Ευρωζώνη αφενός έπρεπε να προχωρήσει νωρίτερα στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αφετέρου πως έχει δεσμευτεί για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, ο Όλι Ρεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θυμάμαι να ζήτησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ  Ντομινίκ Στρος-Καν το 2010. Ωστόσο, θυμάμαι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αντιταχθεί σε αυτό το ενδεχόμενο».

Σημείωσε δε ότι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εστιάζει στην εφαρμογή απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 

Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού της χώρας του ότι η Ευρωζώνη δεν έχει δεσμευτεί για νέο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η αναφορά του πρώην επικεφαλής στο Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Market News International, σύμφωνα με την οποία οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν οι οποίες πλαισίωναν τα «πακέτα» διάσωσης της Ελλάδας «δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα». Πρόσθεσε δε πως στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένες προβλέψεις δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα...

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)