to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Σεβέζο δεν είναι μακριά

Πράσινο φως σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου χωρίς έλεγχο - Αν η κυβέρνηση είχε μάθει από την τραγωδία στην πόλη της βόρειας Ιταλίας το 1976, δεν θα νομιμοποιούσε την έναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων πολύ υψηλού κινδύνου χωρίς πρώτα να έχει γίνει δημόσιος έλεγχος ότι ικανοποιούνται οι όροι ασφαλούς λειτουργίας. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν θα ήταν μνημονιακότερη της τρόικας


Οι θεσμοί (και όχι μόνο) μας πίεζαν να νομιμοποιήσουμε την έναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων αρκετά υψηλού κινδύνου χωρίς πρώτα να έχει γίνει έλεγχος ότι αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει αναφορικά με την προστασία της δημοσίας υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά. Μας πίεζαν δηλαδή να εντάξουμε τις δραστηριότητες αυτές στο επονομαζόμενο καθεστώς της γνωστοποίησης. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι πιέσεις των θεσμών (και άλλων) έμειναν πιέσεις. Όμως, δεν είναι αυτό το ζήτημα.

Το ένα σκέλος του ζητήματος είναι ότι ακόμα και οι θεσμοί δεν ζητούσαν οι δραστηριότητες πολύ υψηλού κινδύνου να εκκινούν χωρίς πρώτα να γίνεται έλεγχος. Προφανώς, έχουν πάρει το μάθημά τους από περιπτώσεις όπως η τραγωδία στο Σεβέζο. Μάθημα που ορθώς φρόντισαν να το αποτυπώσουν και στην ομώνυμη Οδηγία. Το Σεβέζο ήταν μια πανέμορφη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας που το 1976 έγινε κρανίου τόπος μετά από διαρροή τοξικών ουσιών από μια χημική βιομηχανία που λειτουργούσε εκεί. Όταν λέμε κρανίου τόπος το εννοούμε κυριολεκτικά καθώς η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοσχερής. Και αφορούσε τα πάντα: φυτά, ζώα, επιχειρήσεις, δημόσια υγεία. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα η περιοχή εκκενώθηκε, όσες επιχειρήσεις δεν καταστράφηκαν επιτόπου μεταφέρθηκαν αλλού, τα λίγα επιζώντα ζώα θανατώθηκαν, η χημική βιομηχανία ανατινάχθηκε.

Το δεύτερο σκέλος του ζητήματος είναι ότι το μάθημα από την τραγωδία στο Σεβέζο φαίνεται να μην το έχει πάρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Διότι αν το είχε πάρει, δεν θα έθετε σε δημόσια διαβούλευση το άρθρο 11 παράγραφος 5 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου. Τι λέει η παράγραφός αυτή; Ότι μπορούν να υπάγονται όλες, ακόμα και οι πολύ υψηλού κινδύνου, οικονομικές δραστηριότητες στο καθεστώς της γνωστοποίησης, αρκεί αυτές να χωροθετούνται μέσα σε κάποιο βιομηχανικό πάρκο. Αν είχε μάθει από την τραγωδία στο Σεβέζο, δεν θα νομιμοποιούσε την έναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων πολύ υψηλού κινδύνου χωρίς πρώτα να έχει γίνει δημόσιος έλεγχος ότι ικανοποιούνται οι όροι ασφαλούς λειτουργίας. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν θα ήταν μνημονιακότερη της τρόικας.

"Αποφασιστική" για επενδύσεις

Τα ίδια και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Εκθειάζει μονότονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Ν.Δ. να κάνει ό,τι χρειάζεται για να «φέρει επενδύσεις». Κατανοητό. Θα ήταν, όμως, χρήσιμος για πολύ περισσότερους αν αντί για ολοκληρωτική προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης ασκούσε έστω και υποτυπώδη κριτική. Όμως, φαίνεται ότι δεν μπορεί να σταθεί κριτικά ούτε καν απέναντι σε τέτοιες εγκληματικές διατάξεις. Οπότε, μας μένει η ολοκληρωτική προπαγάνδα.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για τον ΣΕΒ, καθ' υπαγόρευση του οποίου γράφτηκε αυτή η διάταξη. Τόσο δύσκολο είναι να κατανοήσει η ηγεσία του ότι στην πραγματικότητα η διάταξη αυτή στρέφεται και ενάντια στις οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούν τα μέλη του; Κι αν τα στοιχειώδη είναι δύσκολα για την ηγεσία, τα μέλη του ΣΕΒ δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι απειλούνται και τα ίδια; Φαίνεται ότι δεν το μπορούν.

Εδώ δεν θέλουμε μόνο να αντιπαρατεθούμε στην κυβέρνηση και τους φίλους της για το “αναπτυξιακό” πρότυπο και τα τοιαύτα. Θέλουμε επίσης και κυρίως να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για τη χώρα μας να αποκτήσει όχι μόνο μια υπεύθυνη κυβέρνηση αλλά κι ένα σοβαρό και αξιόπιστο πολιτικό σύστημα. Και, δυστυχώς, εκτός από την εγκληματική διάταξη του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, υπάρχουν μυριάδες περιπτώσεις που καταδεικνύουν πόσο αδήριτη είναι η ανάγκη αυτή.

* Ο Αποστόλης Μακρυκώστας είναι πρ. γενικός γραμματέας Βιομηχανίας και ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος είναι πρ. γεν. γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)