to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 12.05.2021

Διεθνή

Σερβία: Άρχισε να εκδίδεται το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται σταδιακά, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στους εμβολιασμούς


Στη Σερβία ξεκίνησε από σήμερα να εκδίδεται ηλεκτρονικά το «πράσινο πιστοποιητικό» για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Η εφαρμογή λειτουργεί μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες που εμβολιάστηκαν ή πραγματοποίησαν μοριακό τεστ για το κορονοϊό ή τεστ αντιγόνων ή αντισωμάτων. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, το πιστοποιητικό που θα εκδίδεται θα φέρει κωδικό Γρήγορης Ανταπόκρισης (QR code) ώστε να είναι αδύνατη η πλαστογράφηση του. Κατά την σάρωση του κωδικού θα λαμβάνονται, ανάλογα με την περίπτωση, τα εξής στοιχεία:

- Πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα είναι πράσινου χρώματος εφόσον ο κάτοχος του πραγματοποίησε και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό ή την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

- Πιστοποιητικό για την πραγματοποίηση, τις τελευταίες 72 ώρες, μοριακού τεστ ή τεστ αντιγόνων το οποίο θα έχει πράσινο χρώμα εφόσον τα τεστ ήταν αρνητικά.

- Πιστοποιητικό αιματολογικού τεστ αντισωμάτων όχι παλαιότερο των έξι μηνών για μη εμβολιασμένα άτομα και δύο μηνών για τα εμβολιασμένα, το οποίο θα είναι πράσινο εφόσον η παράμετρος IgG είναι αρνητική.

Η έκδοση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού θα χρησιμοποιείται, όπως αναφέρεται, αποκλειστικά για την διευκόλυνση των ταξιδιών στο εξωτερικό και δεν θα αποτελέσει κριτήριο για να γίνονται διακρίσεις.

Στην Σερβία μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 3.830.000 εμβολιασμοί. Την πρώτη δόση έλαβαν 2.170.000 πολίτες ενώ σε 1.380.000 χορηγήθηκε η δεύτερη δόση και παρήλθαν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους. Οι περισσότεροι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι, και τις πόλεις Νις και Ούζιτσε όπου το ποσοστό των εμβολιασθέντων ξεπέρασε το 50% του πληθυσμού. Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στην νοτιοδυτική Σερβία με τους εμβολιασθέντες να μην ξεπερνούν το 20% του πληθυσμού. Οι εμβολιασμοί στην Σερβία, εδώ και ένα μήνα περίπου, πραγματοποιούνται χωρίς ραντεβού, ωστόσο η ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα. Η κυβέρνηση με την παροχή οικονομικών κινήτρων, όπως η καταβολή 25 ευρώ σε όλους τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή θα το πράξουν μέχρι την 31η Μαΐου, προσπαθεί να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των πολιτών. Στην εκστρατεία εμβολιασμού συμμετέχουν και μεγάλα εμπορικά κέντρα στα οποία πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και τα οποία παρέχουν στους εμβολιασθέντες κουπόνια αγορών.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται σταδιακά, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στους εμβολιασμούς. Περίπου χίλια νέα κρούσματα εντοπίζονται ημερησίως ενώ μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία όπως επίσης και των διασωληνωμένων. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται σήμερα 3.701 ασθενείς ενώ στις ΜΕΘ βρίσκονται 115 άνθρωποι.

Από τη εκδήλωση της πανδημίας στην Σερβία εντοπίστηκαν 702.451 θετικά κρούσματα κορονοϊού ενώ 6.594 ασθενείς απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου. Η θνητότητα ανέρχεται στο 0,94%.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: Σερβία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)