to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 14.05.2015

Διεθνή

Σερβία: Αποκατάσταση του ακροδεξιού αρχηγού των Τσέτνικ, συνεργάτη των Ναζί

Διαμαρτυρίες στο δικαστήριο από μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων - Έντονες αντιδράσεις αντιστασιακών οργανώσεων, σερβικών, αλλά και ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς, ιστορικών


Το ανώτερο δικαστήριο του Βελιγραδίου αποφάσισε την αποκατάσταση του ακροδεξιού, αντικομμουνιστή αρχηγού του κινήματος των Σέρβων εθνικιστών Τσέτνικ, στρατηγού Ντράζα Μιχαήλοβιτς, ο οποίος, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε θάνατο ως συνεργάτης των ναζί κατακτητών.

Ο Μιχαήλοβιτς, στις 15 Ιουλίου 1946, καταδικάστηκε από δικαστήριο της νεοσύστατης Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων και θάνατο διότι, κατά τη διάρκεια της κατοχής, συνεργάστηκε με τα ναζιστικά στρατεύματα κατά των κομμουνιστών παρτιζάνων του Γιόζιπ Μπροζ (Τίτο), ενώ το κίνημα των Τσέτνικ που διοικούσε προέβη σε μαζικά εγκλήματα κατά αμάχων. Ο Μιχαήλοβιτς εκτελέστηκε μία ημέρα αργότερα σε άγνωστη μέχρι σήμερα τοποθεσία.

Το ανώτερο δικαστήριο του Βελιγραδίου ακύρωσε την απόφαση εκείνη και αποκατέστησε τη μνήμη του. Η δίκη για την αποκατάσταση του Μιχαήλοβιτς ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010, ύστερα από έφεση που κατέθεσε ο εγγονός του και μέλη ακροδεξιών, εθνικιστικών οργανώσεων.

Η εκκίνηση της διαδικασίας αποκατάστασης του κ. Μιχαήλοβιτς προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αντιστασιακών οργανώσεων, σερβικών, αλλά και ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς, ιστορικών και δίχασε την κοινή γνώμη.

Έξω από το δικαστήριο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οπαδοί ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων πανηγύριζαν, ενώ, από την άλλη πλευρά, μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων αποδοκίμαζαν την απόφαση αποκατάστασης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)