to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 16.09.2017

Διεθνή

Σεντ Λιούις: Οργή για την αθώωση αστυνομικού που δολοφόνησε Αφροαμερικανό (βίντεο - φωτογραφίες)

«No justice, no peace» - Σε τουλάχιστον 23 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και διαδηλωτών στο Σεντ Λούις, στον απόηχο της δικαστικής απόφασης αθώωσης ενός λευκού αστυνομικού για τη δολοφονία ενός Αφροαμερικανού υπόπτου.


Ο πρώην δημοτικός αστυνομικός Τζέισον Στόκλεϊ, 36 ετών, κρίθηκε αθώος για δολοφονία πρώτου βαθμού του Άντονι Λαμάρ Σμιθ, 24 ετών στις 20 Δεκεμβρίου του 2011.

Αφού έγινε γνωστή η απόφαση, περίπου 600 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το δικαστήριο προς το κέντρο του Σεντ Λιούις φωνάζοντας "No justice, no peace" ("Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη") και ("Hey hey! Ho ho! These killer cops have got to go!) ("Αυτοί οι φονιάδες αστυνομικοί πρέπει να φύγουν!").

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης χθες αστυνομικοί ήλθαν αντιμέτωποι με μια μικρή ομάδα διαδηλωτών, τρία χρόνια αφότου η δολοφονία ενός άλλου Αφροαμερικανού υπόπτου από αστυνομικό, στο Φέργκιουσον, είχε πυροδοτήσει οργισμένες αντιδράσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών ενώ οι διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα σε μια βιβλιοθήκη και δύο εστιατόρια και πέταξαν τούβλα και μπουκάλια νερού εναντίον των αστυνομικών. Ορισμένοι από το πλήθος πέταξαν επίσης πέτρες και μπογιά στο σπίτι της δημάρχου του Σεντ Λούις Λίντα Κρούσον, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Λόρενς Ο΄Τουλ.

Τουλάχιστον 9 αστυνομικοί και ένα μέλος της εθνοφρουράς τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 23 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακυρώνουν τη συναυλία τους οι U2

Στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων, το διάσημο ροκ συγκρότημα U2 αποφάσισε να ακυρώσει την συναυλία που επρόκειτο να δώσει το Σάββατο το βράδυ στο Σεντ Λούις, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια των θαυμαστών του που σκόπευαν να παρακολουθήσουν το σόου.

«Ενημερωθήκαμε από το αστυνομικό τμήμα του Σεντ Λούις ότι δεν βρίσκονται σε θέση να εγγυηθούν την προστασία του κοινού μας, όπως θα ανέμενε κανείς σε μια εκδήλωση αυτού του μεγέθους» επισήμαναν οι U2 σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού με την εταιρεία προώθησης της συναυλίας Live Nation.

Από τη διαδήλωση

"Είμαι λυπημένος, είμαι πληγωμένος, είμαι τρελαμένος. Δεν πετύχαμε καμία πρόοδο μετά το Φέργκιουσον, αυτό είναι σαφές. Οι αστυνομικοί μπορούν ακόμη να μας σκοτώνουν ατιμώρητα", είπε ο αιδεσιμότατος Κλίντον Στάνσιλ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Φέργκιουσον έγινε το επίκεντρο μιας εθνικής διαμάχης για τις φυλετικές σχέσεις μετά τον θάνατο του μαύρου εφήβου Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στις 9 Αυγούστου 2014. Διαδηλώσεις και συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει τον κατηγορούμενο, δίνοντας ώθηση στο κίνημα Black Lives Matter.

Μετά την ετυμηγορία της Παρασκευής, μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να βγει στον αυτοκινητόδρομο Interstate 40 αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία. Μια άλλη ομάδα απέκλεισε μια διασταύρωση με τα μέλη της να κάθονται κάτω στο οδόστρωμα τηρώντας σιγή έξι λεπτών.

Μετά τη διάλυση των περισσότερων διαδηλωτών, μια μικρότερη ομάδα την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε "ταραχοποιούς" άρχισε να περιφέρεται στους δρόμους κοροϊδεύοντας τους αστυνομικούς που αποβιβάστηκαν από κλούβες φορώντας στολή εξάρτυσης για την αντιμετώπιση ταραχών.

«Πληροφορίες για τούβλα που εκσφενδονίστηκαν εναντίον της αστυνομίας. Αυτή δεν είναι διαδήλωση. Είναι έγκλημα. Συμπαραστεκόμαστε στους αστυνομικούς μας. Αυτή η βία δεν θα γίνει ανεκτή», ανέφερε στο Twitter o κυβερνήτης του Μιζούρι Έρικ Γκρέιτενς.

Ο Σμιθ πυροβολήθηκε πέντε φορές μέσα στο αυτοκίνητό του αφού προσπάθησε να διαφύγει από τον Στόκλεϊ και τον συνάδελφό του, έπειτα από μια υποτιθέμενη συμφωνία για αγοραπώληση ναρκωτικών, σύμφωνα με τις αρχές.

Η πολιτική αγωγή είπε στο δικαστήριο πως στη διάρκεια της καταδίωξης, ο Στόκλεϊ είχε ακουστεί να λέει μέσα από το περιπολικό πως επρόκειτο να σκοτώσει τον Σμιθ.

Κατ΄εντολήν του Στόκλεϊ, ο οδηγός του περιπολικού εμβόλισε το όχημα του Σμιθ με αποτέλεσμα τα δύο αυτοκίνητα να σταματήσουν. Τότε ο Στόκλεϊ πλησίασε το αυτοκίνητο του Σμιθ και τον πυροβόλησε πέντε φορές με το υπηρεσιακό του περίστροφο, όπως καταγράφεται σε έγγραφα του δικαστηρίου.

Ο πρώην αστυνομικός πίστευε πως ο Σμιθ ήταν οπλισμένος, δήλωσαν οι συνήγοροί του, και στο αυτοκίνητο βρέθηκε ένα όπλο. Όμως η πολιτική αγωγή δήλωσε πως ο Στόκλεϊ είχε τοποθετήσει το όπλο το οποίο έφερε μόνο DNA του Στόκλεϊ.

Ο δικηγόρος του Στόκλεϊ, ο Νιλ Μπραντρέιντζερ, δήλωσε πως ο πελάτης του αισθάνεται ανακούφιση από την ετυμηγορία. «Ήταν ένας μακρύς δρόμος για κείνον», είπε ο Μπραντρέιντζερ.

Πληροφορίες: rt.com. ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)