to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 13.10.2021

Πολιτική

Σενάρια επί σεναρίων στο ΚΙΝΑΛ μετά τη νέα περιπέτεια της Φώφης Γεννηματά

Τα επόμενα 24ωρα οι συνυποψήφιοι αλλά και τα κομματικά όργανα του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να σταθμίσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τις εσωκομματικές εκλογές


Σε σοκ βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος από την στιγμή που η πρόεδρος της παράταξης Φώφη Γεννηματά εισήχθη την Τρίτη 12/10 στον Ευαγγελισμό με συμπτώματα ατελούς ειλεού, απόρροια της επιδείνωσης της βασικής νόσου από την οποία πάσχει και δίνει μάχη για τη ζωή της.

Αυτονόητο, ανθρώπινο και συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία στέκεται ολόψυχα στο πλευρό της μπροστά στην περιπέτεια που περνά. Η απόσυρση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής από την εκ νέου διεκδίκηση της αρχηγίας για σοβαρούς  λόγους υγείας έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού ήταν μια εξέλιξη που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί.

Τα 3 + 1 ερωτήματα για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ περνούν αυτή τη στιγμή σε δεύτερη μοίρα, όπως σημειώνουν όλοι οι συνυποψήφιοι, ενώ, το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών είναι στο τραπέζι.

Το πρώτο ερώτημα που έχει τεθεί είναι εάν πράγματι θα πρέπει να αναβληθεί για ένα μικρό διάστημα η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. 

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει μια νέα υποψηφιότητα που θα κληθεί να καλύψει το κενό που αφήνει η Φώφη Γεννηματά στους λεγόμενους «προεδρικούς», στο «γεννηματικό μπλοκ».

Το τρίτο ερώτημα, εάν δεν υπάρξει μια νέα υποψηφιότητα από την ισχυρή τάση της Φώφης Γεννηματά, είναι πώς θα κινηθούν τα στελέχη και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ που την στηρίζουν. Ποιον, δηλαδή, από τους μέχρι στιγμής υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος θα στηρίξουν. Εάν θα στραφούν στον Χάρη Καστανίδη, τον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ερώτημα που μπορεί να απαντήσει επί της ουσίας μόνο η κάλπη, εκτός εάν η Φώφη Γεννηματά θελήσει με δήλωσή της να τοποθετηθεί.

Ένα άμεσο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία της προέδρου του κινήματος ή μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος. Να σημειωθεί ότι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Τα επόμενα 24ωρα οι συνυποψήφιοι αλλά και τα κομματικά όργανα του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να σταθμίσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τις εσωκομματικές εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γραπτή δήλωσή της η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ως υποψήφια στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και τόνισε ότι «ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, λήγει η προθεσμία ανακήρυξης υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, με ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση. Η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΔΕΚΑΠ, η οποία πρέπει να εισηγηθεί αντιστοίχως στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να πάρει γρήγορα τις όποιες αποφάσεις. Επίσης τις τελευταίες ώρες υπάρχει το σενάριο να προστεθούν και άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία.

Τα μηνύματα των συνυποψηφίων της - Αναστέλει την εκστρατεία του και ο Λοβέρδος

Η ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά για την επιδείνωση της υγείας της έφερε κύμα στήριξης και μηνυμάτων συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο και φυσικά από τους υποόλοιπους υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. «Είμαι δίπλα της ως σύντροφος και ως αγαπημένος φίλος» , σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει την προεκλογική του ομιλία στο Μαρούσι και τη συνέντευξη Τύπου στο Caravel, αλλά και τις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ για τις εκλογές.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού ευχήθηκε περαστικά στην κυρία Γεννηματά ανακοίνωσε την αναστολή της προεκλογικής του δραστηριότητα. Τις προγραμματισμένες ομιλίες ανέβαλε και ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

Την Τετάρτη και ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι αναβάλει την αποψινή ανοικτή προεκλογική ομιλία του στο Μαρούσι και ακυρώνει ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις που είχε προγραμματίσει, γιατί όπως είπε «δεν μου πάει η καρδιά».

«Αναβάλλω την αποψινή ανοικτή προεκλογική ομιλία μου στο Μαρούσι. Αναβάλλω την αυριανή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Caravel. Ακυρώνω όλες τις ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις που έχω κλείσει. Γιατί δεν μου πάει η καρδιά. Φώφη, περαστικά και γρήγορα σιδερένια!», έγραψε στο Twitter o βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Καστανίδης: Στα ανθρώπινα είμαστε δίπλα στους συντρόφους μας

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης μίλησε για την περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά τονίζοντας ότι η σκέψη όλων είναι συνέχεια στην πρόεδρο του κόμματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη και θα γυρίσει γρήγορα κοντά μας».

Για τις εκλογικές διαδικασίες και αν αυτές πρέπει να παγώσουν λόγω της συνθήκης σημείωσε ότι «αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Είναι θέμα δεοντολογίας και ευπρέπειας όλων μας. Ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχει ο καθένας, έχω μάθει στη ζωή μου ότι στα ανθρώπινα πρέπει να είσαι με αγάπη δίπλα στους συντρόφους σου. Δεν είναι η ώρα να συζητηθούν αυτά».

Για το αν έχει μιλήσει με τους άλλους συνυποψήφιους για το τι μέλλει γενέσθαι με τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι πιθανότατα αυτή η συζήτηση θα γίνει σήμερα και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προεκλογικές δραστηριότητες την επόμενη περίοδο.

Κεγκέρογλου: Να παγώσουν εκ των πραγμάτων οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου

Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος» ο Βασίλης Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι δεν έχει ιδιαίτερη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας της κ. Γεννηματά. Τόνισε επίσης ότι «αυτό που νιώθουμε όλοι είναι ότι όλος ο κόσμος είναι κοντά στη Φώφη που δίνει αυτή τη μάχη και είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσει αυτή τη μάχη. Είμαστε μαζί της».

Ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι πρέπει «εκ των πραγμάτων» να παγώσουν οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, σημειώνοντας «πως τα αρμόδια όργανα θα αποφασίσουν στην ώρα τους. (…) Δεν είμαι σε θέση να σας πω. Πρέπει να παγώσει η διαδικασία». «Δεν υπάρχουν αυτά», σχολίασε για τα σενάρια περί μεταβατικού προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής.

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεννηματά - Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά, στην οποία ευχήθηκε περαστικά, καλή δύναμη και καλή ανάρρωση.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Έχεις δύναμη και θα τα ξεπεράσεις όλα - Ευχές από τον Κώστα Σημίτη

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις πληροφορήθηκε την εισαγωγή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο, της έστειλε προσωπικό μήνυμα, για περαστικά και ταχεία ανάρρωση. «Φώφη, έχω σοκαριστεί. Σου εύχομαι με όλη μου την καρδιά περαστικά. Τα πολιτικά έχουν δευτερεύουσα και μικρή σημασία. Έχεις μεγάλη δύναμη και θα τα ξεπεράσεις όλα», έγραψε στο προσωπικό του μήνυμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Προσωπικό μήνυμα για ταχεία ανάρρωση έστειλε στην Φώφη Γεννηματά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Μήνυμα από Σακελλαροπούλου - Στον Ευαγγελισμό ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, για να της ευχηθεί περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ο ίδιος έκανε ανάρτηση στο Twitter αναφέροντας: «Επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για να της ευχηθώ από καρδιάς περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ευχή όλων μας, να ξεπεράσει σύντομα τη δοκιμασία αυτή». Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την κυρία Γεννηματά στον Ευαγγελισμό.

Με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία της ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Είπε επίσης πως «η κυρία Γεννηματά είναι μαχήτρια και θα το αποδείξει».

«Ευχόμαστε στη Φώφη Γεννηματά να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να επιστρέψει ξανά δυνατή. Η σκέψη μας είναι κοντά της και στην οικογένειά της», ανέβασε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου.

Στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά η αντιπολίτευση 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε την Τρίτη τηλεφωνικά με την Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Τσίπρας μετέφερε στη Φώφη Γεννηματά τη στήριξη του ίδιου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τής ευχήθηκε περαστικά και γρήγορη επιστροφή στην οικογένεια και τα καθήκοντά της.

Εκ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: Ευχόμαστε στη Φώφη Γεννηματά ταχεία ανάρρωση. Τώρα είναι η ώρα της πραγματικής μάχης και της ευχόμαστε να σταθεί δυνατή, όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν. Προσδοκούμε κάθε καλό για την ίδια και την οικογένειά της.

Τις ευχές του ίδιου αλλά και του ΜέΡΑ25 για περαστικά στη Φώφη Γεννηματά έστειλε, με μία ανάρτηση στο Twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Απ’ όλους μας στο ΜέΡΑ25, περαστικά στη Φώφη Γεννηματά. Η είδηση της ασθένειάς της με θλίβει και προσωπικά. Μια σοβαρή ασθένεια είναι εξ ορισμού άδικη και σκληρή. Εν προκειμένω είναι και πλήγμα για την πολιτική ζωή όταν οδηγεί στην απόσυρση μιας πολιτικής αντιπάλου. Σιδερένια!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στη Φώφη Γεννηματά το εξής μήνυμα: «Θα ήθελα να ευχηθώ από βάθους καρδιάς περαστικά και καλή δύναμη. Με εκτίμηση, Δημήτρης Κουτσούμπας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)