to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 21.02.2019

Διεθνή

Σενάρια απόλυσης του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών συζητά ο Λευκός Οίκος

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζητούν το μέλλον του Νταν Κόουτς, όσο ο πρόεδρος Τραμπ φοβάται υποβάθμιση των αποτελεσμάτων την επικείμενης συνάντησής του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν


Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν αρχίσει προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με την αντικατάσταση του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς, μετά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για το ενδεχόμενη μιας απόλυσής του από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με το CNN.

Οι συζητήσεις αυτές γίνονται παρά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Τραμπ ότι δεν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο προβληματισμός που υπάρχει στον Λευκό Οίκο επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο CNN, ενώ αυτές άρχισαν αυτή την εβδομάδα στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Τραμπ πέρασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Φλόριντα (Mar-a-Lago) ξεσπώντας σε φίλους και συμβούλους του για την στάση του Κόουτς στην κατάθεση που έδωσε στο Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα.

Στην κατάθεσή του αυτή, ο Κόουτς εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στην θετική εκτίμηση του προέδρου Τραμπ για τις πιθανότητες που υπάρχουν αναφορικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Βόρεια Κορέα, για την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της από την Πιονγιάνγκ.

Παρά τις συζητήσεις που έγιναν στην Φλόριντα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους: “Δεν το έχω σκεφτεί καν.

Ωστόσο και προηγούμενα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρνηθεί δημοσιογραφικές αναφορές για το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων στην κυβέρνησή του, για να τις επιβεβαιώσει αργότερα με τις ενέργειές του.

Οι συζητήσεις και το ξέσπασμα του Αμερικανού προέδρου το Σαββατοκύριακο, δεν ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία, ο Τραμπ εκδήλωσε τον εκνευρισμό του για τον Κόουτς, με το περιβάλλον του προέδρου να επιβεβαιώνει ότι η εστία της έντασης εντοπίζεται στην κατάθεση που έδωσε ο Κόουτς πριν από τρεις εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η διαφωνία του προέδρου Τραμπ με τις απόψεις του Κόουτς, τις προηγούμενες φορές ο Αμερικανός πρόεδρος κινούνταν γρήγορα, κατέγραφε την διαφωνία και προχωρούσε.

Κατά την παρούσα περίοδο ο εκνευρισμός του Τραμπ συνδέεται άμεσα με την επικείμενη συνάντηση που έχει την επόμενη εβδομάδα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τραμπ εκφράζει φόβους πως η κατάθεση του Κόουτς για την Βόρεια Κορέα στο Κογκρέσο, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υποβαθμιστεί το αποτέλεσμα της δεύτερης συνάντησής του με τον Κιμ.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου βεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις για την αντικατάσταση του Κόουτς είναι στα πρώτα στάδια κι ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Τραμπ να αποφασίσει να μην απολύσει το αναφερόμενο ανώτατο στέλεχος της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι γνωστός για την τακτική που χρησιμοποιεί να εκφράζει τον εκνευρισμό του για υψηλόβαθμους αξιωματούχους, να απειλεί να τους απολύσει, χωρίς ωστόσο τελικά να προχωρεί στην απόλυσή τους.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει να απολύσει τον Κόουτς, η αντικατάστασή του, θα είναι ένα ζήτημα μηνών κι όχι εβδομάδων, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων αξιωματούχων.

Ο Τραμπ κι ο Κόουτς δεν είχαν ποτέ μία στενή σχέση συνεργασίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει αρκετές φορές τον εκνευρισμό του για τον αναφερόμενο αξιωματούχο στους συνεργάτες του. Ο Τραμπ έχει πει πως θεωρεί ότι ο Κόουτς έχει ευθυγραμμιστεί με τις προθέσεις κι άλλων αξιωματούχων που θέλουν να τον περιορίσουν, όπως ο πρώην ΥΠΑΜ Τζιμ Μάτις, αλλά κι ο πρώην Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι.

Ωστόσο, την περίοδο αυτή, υπάρχει μία αυξανόμενη ανησυχία στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ότι οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου και του Κόουτς θα βρεθούν πλέον εκτός ενός πιθανού πλαισίου αποκατάστασής τους.

Ο Κρις Ρούντι, φίλος του προέδρου Τραμπ και μέλος της λέσχης (Mar-a-Lago), έφερε στην επικαιρότητα τις σκέψεις που υπάρχουν για το μέλλον του Κόουτς, δηλώνοντας στην Κριστιάν Αμανπούρ στην διάρκεια μιας συνέντευξης την Δευτέρα, ότι “ ο πρόεδρος είναι γενικά απογοητευμένος από τον Διευθυντή Κόουτς.”

“Υπάρχει μία αίσθηση ότι ίσως να είναι αναγκαία μία αλλαγή της ηγεσίας, στην θέση αυτή,” δήλωσε ο Ρούντι που συνομίλησε με τον Τραμπ στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τονίζοντας ωστόσο, ότι η πληροφορία του δεν στηρίζεται στην συζήτησή του με τον Τραμπ.

Μία άλλη πηγή που μίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ το Σαββατοκύριακο, είπε ότι ο πρόεδρος εξέφραζε τον εκνευρισμό του για τον Κόουτς κι άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί σύντομα να κινηθεί για να τον αντικαταστήσει.

Το νέο σημείο εκνευρισμού του Τραμπ με τον Κόουτς, εντοπίζεται στις προετοιμασίες για τη νέα συνάντηση που θα έχει με τον Κιμ, σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός αξιωματούχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να παρουσιάσει πρόοδο στις ευαίσθητες διπλωματικές κινήσεις με την Βόρεια Κορέα, ενώ οι υψηλές φιλοδοξίες που έχει για την επίτευξη προόδου έχουν υπονομευτεί από την αποτυχία της Πιονγιάνγκ να υλοποιήσει ένα σταθερό και επιβεβαιωμένο βήμα για την αποπυρηνικοποίηση της.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και πηγές που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο έχουν μέτριες προσδοκίες για τα αποτελέσματα της νέας συνάντησης, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει πως “δεν βιάζεται” για την επίτευξη του πραγματικού σκοπού του.

Ωστόσο, η εκτίμηση του Κόουτς για τις εξελίξεις με την Βόρεια Κορέα, ήταν εντελώς διαφορετική, από την οπτική αισιοδοξίας που συνήθως εκφράζει ο Αμερικανός πρόεδρος για τις κινήσεις του.

Παρά το γεγονός ότι τόνισε πως η Βόρεια Κορέα έχει σταματήσει να πραγματοποιεί δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερου του ενός έτους, ο Κόουτς ξεκαθάρισε την εναρκτήρια τοποθέτησή του και στο πλαίσιο της ακρόασης που έγινε στην Γερουσία τον προηγούμενο μήνα, ότι η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δεν πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα έχει πρόθεση να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

“Επί του παρόντος εκτιμούμε ότι η Βόρεια Κορέα θα επιδιώξει να διατηρήσει την ικανότητα όπλων μαζικής καταστροφής (WMD). Είναι απίθανο να εγκαταλείψει συνολικά τα πυρηνικά όπλα και την παραγωγή τους, επειδή οι ηγέτες της θεωρούν τα πυρηνικά όπλα, ως ένα στοιχείο αποφασιστικής σημασίας για την επιβίωση της κυβέρνησης. Η εκτίμησή μας αυτή, συμβαδίζει με τις παρατηρήσεις κάποιων δραστηριοτήτων που δεν είναι συμβατές με την πλήρη αποπυρηνικοποίηση,” δήλωσε ο Κόουτς.

Σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και του Κόουτς είναι αντίθετες από τις δημόσιες εκτιμήσεις του προέδρου Τραμπ, ενώ ο ίδιος φοβάται πως οι εκτιμήσεις αυτές, θα επισκιάσουν την προσπάθειά του να πωλήσει “πολιτικά” ως μια επιτυχία την δεύτερη συνάντηση που θα έχει με τον Κιμ, την επόμενη εβδομάδα.

Από την άλλη μεριά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αισθάνεται ότι υπονομεύεται δημοσίως από τον Κόουτς.

Μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι το περασμένο καλοκαίρι στο Ελσίνκι, ο Κόουτς δήλωσε ότι θα συμβούλευε τον Αμερικανό πρόεδρο να αποφεύγει τις προσωπικές συναντήσεις, αλλά δεν του ζητήθηκε η άποψή του. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν είχε μία ολοκληρωμένη εικόνα για την συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο ηγετών.

Όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ προσκαλούσε τον πρόεδρο Πούτιν στον Λευκό Οίκο, ο Κόουτς μιλούσε σε κάποια δημόσια εκδήλωση και δεν έκρυψε τα αισθήματά του. “Πείτε το ξανά;” Είπε ο Κόουτς ξεσπώντας σε γέλια όταν πληροφορήθηκε την είδηση. “Αυτό θα είναι κάτι το ξεχωριστό,” σχολίασε με νόημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, από CNN

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)