to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 17.04.2013

Κοινωνία

Σεμινάριο στο Πολυχώρο της Ανοιχτής Πόλης: Επικοινωνία δίχως βία

Την Πέμπτη 18/4/2013, στις 6.00 μ.μ.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ

κατά Marshall Rosenberg

Ομιλήτριες: Μαρία Ζάννη – Κάλλη Αλεβίζου

Η επικοινωνία δίχως βία (ΕΔΒ) είναι μια μέθοδος στην οποία χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και έκφρασης, ώστε να λύνουμε τις συγκρούσεις μας με ειρηνικό τρόπο. 

Η επικοινωνία δίχως βία (ΕΔΒ) βασίζεται στις αρχές της μη-βίας . Δημιουργήθηκε από τον Marshall Rosenberg, ο οποίος εμπνεύστηκε αυτή τη μέθοδο από τις αρχές του ψυχολόγου Carl Rogers. 

Ο Marshall Rosenberg αναφέρει ότι η ΕΔΒ πρόεκυψε από την προσπάθεια του να απαντήσει σε δύο ερωτήματα. 

Τι είναι αυτό που μας αποξενώνει από τη φυσική κατάσταση της συμπόνιας και της οικειότητας και μας οδηγεί να μιλάμε και να φερόμαστε βίαια; 

Τι είναι αυτό που επιτρέπει σε μερικούς ανθρώπους να παραμένουν στην κατάσταση συμπόνιας ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες; 

Η ΕΔΒ βασίζεται στην υπόθεση πως όλοι νιώθουμε, από τη φύση μας, τη συμπόνια και πως κάθε βίαιη πράξη – είτε λεκτική είτε σωματική – αποτελεί επίκτητη συμπεριφορά, η οποία συνήθως υποστηρίζεται από την περιρρέουσα κουλτούρα. 

Η ΕΔΒ υποστηρίζει, επίσης, πως όλοι έχουμε κοινές βασικές ανθρώπινες ανάγκες και πως κάθε ενέργεια και δράση μας είναι μια στρατηγική για να καλύψουμε μία ή περισσότερες από τις ανάγκες αυτές. 

Όσοι χρησιμοποιούν την ΕΔΒ στην καθημερινότητά τους επισημαίνουν ότι η επικοινωνία τους γίνεται πιο αυθεντική, η κατανόηση τόσο προς τον εαυτό τους όσο και προς τους άλλους αυξάνεται, οι σχέσεις τους γίνονται πιο ουσιαστικές και οι διαφορές τους επιλύονται ειρηνικά. 

Ο στόχος της ΕΔΒ είναι ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον όποιο εκφραζόμαστε, αλλά και του τρόπου με τον οποίο ακούμε τους άλλους. Αντί για τις αυτοματοποιημένες αντιδράσεις που χρησιμοποιούμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, οι λέξεις μας πλέον γίνονται συνειδητές, βασιζόμενες επάνω στο τι αντιλαμβανόμαστε, τι αισθανόμαστε και τι έχουμε ανάγκη. Οδηγούμαστε με αυτόν τον τρόπο στο να εκφραζόμαστε με ειλικρίνεια και σαφήνεια. 

Στην ΕΔΒ έχουν εκπαιδευτεί επαγγελματίες υγείας, οικονομικά και πολιτικά στελέχη, διαμεσολαβητές σε κάθε τομέα, καθηγητές και δάσκαλοι, καθώς και όσοι ενδιαφέρονται για την βελτίωση της επικοινωνίας στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Ας σταματήσουμε να παίζουμε το παιχνίδι "Ποιoς έχει δίκιο". 

Ας παίξουμε ένα παιχνίδι όπου θα ανακαλύψουμε και θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των άλλων. 

M. Rosenberg 

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ

Μέγαρο Ερμής‐Πανεπιστημίου 56, Εμμ. Μπενάκη 9 και Γαμβέτα 1, 1οςόροφος, τηλ. 210‐3802055

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)