to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 19.04.2021

Αθλητισμός

Σεισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Κλειστή λίγκα δημιουργούν οι παραδοσιακές υπερδυνάμεις

Τεκτονικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη θα φέρει η νέα διοργάνωση που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα brands του αθλήματος. Πως αντιδρούν οι ομοσπονδίες, οι λίγκες και οι οπαδοί.


Σεισμό προκάλεσε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η απόφαση δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, οι οποίες επιθυμούν να χτίσουν τη δική τους λίγκα, την European Super League, κάτι που δε βρίσκει καθόλου σύμφωνες τις FIFA και UEFA, ούτε την ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων).

Οι 12 ομάδες εξέδωσαν ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής (18/4) επιβεβαιώνοντας τα σχέδια τους. Πρόεδρος του νέου φορέα είναι ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Η ανακοίνωση της European Super League

"Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα"

Το φορμάτ της διοργάνωσης

Είκοσι ομάδες, με 15 ιδρυτικές και πέντε που θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν.
Αγώνες μεσοβδόμαδα με όλες τις ομάδες να συνεχίζουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εγχώριο καλεντάρι, που παραμένει στην καρδιά του διασυλλογικού ποδοσφαίρου.
Έναρξη τον Αύγουστο, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10, με παιχνίδια εντός και εκτός. Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν αυτομάτως στους προημιτελικούς. Οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και την 5η θέση, παίζουν διπλά ματς για τις άλλες δύο θέσεις στην οκτάδα. Ακολουθούν διπλά ματς νοκ-άουτ μέχρι τον μονό τελικό στο τέλος Μαϊου.
Μετά την έναρξη της διοργάνωσης, θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, για την ανάπτυξη του αθλήματος

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλους τους ιδρυτικούς συλλόγους να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της Super League, είπε: "Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους.

Στηρίζοντας τη νέα ευρωπαϊκή λίγκα, ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: "Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι, όσο τους προσφέρουμε ινδάλματα".

Ο Τζόελ Γκλέιζερ, πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: "Φέρνοντας κοντά τους μεγαλύτερους συλλόγους και παίκτες του κόσμου για να αγωνιστούν μεταξύ τους σε μια σεζόν, η Super League θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θα διασφαλίσει μια διοργάνωση και εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης και θα αυξήσει την οικονομική στήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα".

Αντιδράσεις από τις εθνικές ομοσπονδίες

Την Κυριακή συνεδρίασε η Premier League, η οποία ενημέρωσε τα 20 μέλη για την υπόθεση και ο εκτελεστικός διευθυντής της, Ρίτσαρντ Μάστερς, κάλεσε σε γράμμα του τις ομάδες που ετοιμάζονται να κάνουν τη μεταπήδηση "να σταματήσουν αμέσως, προτού προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές". Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι αποτελεί παράβαση των κανόνων της Premier League μια τέτοια κίνηση, αφού κάθε μέλος της μπορεί να ενταχθεί σε μία διοργάνωση μόνο κατόπιν έγκρισής της.

Ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη αντιπρόσωπος των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, παρουσιάζεται σκωπτικός μπροστά στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τέτοιας λίγκας: "Την αποκαλώ PowerPoint League. Αυτοί οι σύλλογοι επιδεικνύουν παντελή άγνοια του πώς λειτουργεί η βιομηχανία. Φυσικά, ούτε η UEFA ούτε οι λίγκες θα το αποδεχθούν".

Σε περίπτωση που συμβεί η απόσχιση, οι εγχώριες λίγκες εξετάζουν ακόμα και μείωση των χρημάτων που δίνουν στις ομάδες που θα μετάσχουν στην ευρωπαϊκή λίγκα σε ύψος έως 50.000.000 ευρώ.

Στην επίθεση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Άνθρωποι της UEFA ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον Ανιέλι, όμως δεν έχουν καταφέρει να τον βρουν. Ο προγραμματισμός της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας δεν μεταβάλλεται πάντως και τη Δευτέρα θα προχωρήσει κανονικά στις ανακοινώσεις περί αύξησης των ομάδων του Champions League σε 36.

Το απόγευμα της Κυριακής, η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα, στην οποία εμφανίζεται αρκετα επιθετική και επιβεβαίωσε ότι έχει τη στήριξη λιγκών, ομοσπονδιών και της FIFA, απειλώντας με αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση όλους τους εμπλεκόμενους συλλόγους και τους ποδοσφαιριστές τους.

Η ανακοίνωση της UEFA

"Η UEFA, η αγγλική ομοσπονδία, η Premier League, η ισπανική ομοσπονδία, η La Liga, η ιταλική ομοσπονδία και η Lega Serie A έμαθαν ότι μερικές αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές ομάδες πιθανόν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία της υποτιθέμενης Super League.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι εμείς -η UEFA και οι προαναφερθείσες ομοσπονδίες αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη της- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ, ένα πρότζεκτ που ιδρύθηκε πάνω στο προσωπικό συμφέρον μερικών ομάδων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ.

Θα αναλογιστούμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για εμάς, σε κάθε επίπεδο, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, ώστε να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητικές αξίες. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά.

Όπως ανακοινώθηκε στο παρελθόν απ' τη FIFA και τις 6 συνομοσπονδίες της, οι επίμαχοι σύλλογοι θα τιμωρηθούν με απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε άλλη διοργάνωση σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και οι παίκτες τους ίσως δεν θα μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τις εθνικές ομάδες τους.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους στις άλλες χώρες, ειδικά συλλόγους στη Γαλλία και τη Γερμανία, που αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτό το προσύμφωνο. Καλούμε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, φιλάθλους και πολιτικούς, να συνταχθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε τέτοια πρότζεκτ, εφόσον ανακοινωθούν. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών έχει διαρκέσει πολύ. Αρκετά".

Συνεδρίαση UEFA - Αναμένονται περαιτέρω ενέργειες

Η συνεδρίαση της UEFA αναμένεται να επιβεβαιώσει το κοινό μέτωπο που υπάρχει ενάντια στις προθέσεις 12 εκ των κορυφαίων συλλόγων για τη δημιουργία της European Super League.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναμένεται να επισφραγίσει το σχέδιο για τη διεύρυνση της κορυφαίας Διασυλλογικής διοργάνωσης η οποία από το 2024 θα περιλαμβάνει 36 ομάδες.

Φυσικά, ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν είναι η δημιουργία της European Super League. Δώδεκα εκ των κορυφαίων ομάδων αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους Λίγκα.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει κοινό μέτωπο κόντρα σε αυτή την κίνηση των ισχυρών. UEFA και FIFA φαίνεται ότι έχουν δίπλα τους τις Λίγκες οι οποίες θέτουν τους δώδεκα μπροστά από ένα ξεκάθαρο δίλημμα.

Ποιο είναι αυτό; Είτε θα αγωνίζονται στην European Super League είτε στα πρωταθλήματα των χωρών τους και τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.

Premier League, La Liga και Serie A είναι εκείνες που φαίνεται ότι τηρούν την πιο σκληρή στάση μέχρι τώρα θέτοντας τις ομάδες τους που θέλουν να μπουν στην European Super League προ της πόρτας της εξόδου.

Βέβαια, εδώ τίθεται και ένα άλλο ερώτημα; Εάν αυτές οι Λίγκες θα μπορούσαν να αντέξουν χωρίς αυτές τις ομάδες. Για παράδειγμα La Liga χωρίς Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο είναι δεδομένο ότι θα είχε ελάχιστα έσοδα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις υπόλοιπες Λίγκες.

Εκεί ακριβώς είναι που πατάνε και οι 12 ομάδες που σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης και ως μία ένδειξη καλής θελήσεως είπαν ότι θα μπορούσαν να αγωνίζονται τα Σαββατοκύριακα στα εγχώρια πρωταθλήματα και μεσοβδόμαδα στην European Super League.

Στα δικαστήρια η European Super League

Οι 12 σύλλογοι της European Super League ενημέρωσαν τη FIFA και την UEFA ότι έχουν κινηθεί ήδη νομικά για να εξασφαλίσουν προστασία από τα δικαστήρια σχετικά με τις κινήσεις που κάνουν για τη δημιουργία του νέου πρωταθλήματος.

Στην επιστολή τους γνωστοποιούν ότι έχουν εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση ύψους 4.000.000.000 ευρώ από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, χωρίς να το κατονομάζουν.

Το Associated Press δημοσιεύει περιεχόμενο της επιστολής που έστειλαν οι ομάδες της European Super League στη FIFA, με την οποία προειδοποιούν την Παγκόσμια Ομοσπονδία να μην σταθεί εμπόδια στα πλάνα τους.

"Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη.

Γι' αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία".

Πηγή: sport24.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)