to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:31 | 09.06.2023

Κοινωνία

Σεισμός στην Αταλάντη: Ακατάλληλα κρίθηκαν 38 κτίρια - Kαθίζηση τμήματος της παραλίας «Μύλος των Γιάλτρων», στην Αιδηψό

Η δόνηση των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αταλάντη ήταν αρκετά αισθητή, ενώ προκάλεσε ζημιές - Ακατάλληλα κρίθηκαν 38 κτίρια ( 6 ναοί και 32 κατοικίες) - Παρατηρήθηκε καθίζηση τμήματος της παραλίας «Μύλος των Γιάλτρων», στην Αιδηψό


 Αρκετοί κάτοικοι στον Έξαρχο που είδαν τα σπίτια τους να αποκτούν ρωγμές φιλοξενήθηκαν σε φιλικά τους πρόσωπα με τους περισσότερους να περνούν μία δύσκολη βραδιά λόγω των μετασεισμών σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ακατάλληλα κρίθηκαν 38 κτίρια ( 6 ναοί και 32 κατοικίες) από τον χθεσινό σεισμό 4,8 ρίχτερ στην Αταλάντη

Όπως ανακοινώθηκε απο το Υπουργείο Υποδομών έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 120 κτήρια στις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Δαφνουσίων του Δήμου Λοκρών, εκ των οποίων τα 38 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση (6 ιεροί Ναοί και 32 κατοικίες). Επιπλέον, έγιναν αυτοψίες και σε 3 σχολικές μονάδες (με συνολικά 5 κτήρια) στις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Ορχομένου του Δήμου Λοκρών, εκ των οποίων το Δημοτικό Σχολείο στη Δημοτική Κοινότητα Ορχομενού (Τοπική Ενότητα Διονύσου) με 3 κτήρια, κρίθηκε ακατάλληλο και χρήζει επισκευών.

Η σεισμική δόνηση των 4,8 Ρίχτερ προκάλεσε προβλήματα και στην Ιστιαία Αιδηψού όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Κοτζιά, μια παραλία υπέστη καθίζηση

«Τον σεισμό τον καταλάβαμε για τα καλά. Ήταν πολύ έντονο το ταρακούνημα σε όλο τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Μετά τις σεισμικές δονήσεις, στην παραλία ''Μύλος των Γιάλτρων'', μέσα στον κόλπο των Λουτρών της Αιδηψού, είχαμε μία υποχώρηση ουσιαστικά της παραλίας», ανέφερε στην ΕΡΤ.

Μιλώντας στο Open ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης αναφέρει:

«Ο κόσμος ανησυχεί πολύ γιατί στην περιοχή γιατί υπάρχουν ιστορικές μνήμες δύο μεγάλων σεισμών το 1894 που είχαν επιφέρει την ερημοποίηση της περιοχής. Τα προηγούμενα χρόνια, η προηγούμενη γενιά σεισμολόγων είχε μυθοποιήσει αυτό το ρήγμα και είχε εκτιμήσει πως σε 100 χρόνια θα είχαμε έναν καινούριο σεισμό. Βέβαια καινούριες μελέτες απέδειξαν πως αυτό ήταν αβάσιμο αλλά οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ταλαιπωρηθεί από αυτό. Πρέπει να είμαστε λοιπόν προσεκτικοί όταν λέμε πως συνοδεύει με το ρήγμα της Αταλάντης και να αρχίσει ξανά αυτή η φιλολογία. Αυτό το ρήγμα είναι τελείως διαφορετικό. Η περιοχή αυτή δεν ήταν αρκετά μελετημένη προς τη σεισμικότητα γιατί δεν είχε δώσει προηγουμένως σεισμούς. Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ έγινε σε μια περιοχή χωρίς μεγάλο ιστορικό παρελθόν ως προς τους σεισμούς. Δεν υπήρχαν μεγάλα χαρτογραφημένα ρήγματα. Το μόνο που μπορούμε να βασιστούμε στην ίδια τη σεισμικότητα που μας δείχνει πως προχωράει η ακολουθία αλλά μας δείχνει και πληροφορίες για το ποια περιοχή έχει ενεργοποιηθεί, ποια ζώνη είναι σεισμική. Τώρα υπάρχει μια ενεργοποίηση με κατεύθυνση βορειοδυτικά – νοτιοανατολικά η οποία έχει αρχίσει πια και εκτείνεται σε περίπου 9-10 χιλιόμετρα μήκος, το οποίο δεν είναι μικρό».

Πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)