to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 06.02.2023

Διεθνή

Μάχη με τον χρόνο για τους εγκλωβισμένους του φονικού εγκέλαδου - Πάνω από 2.500 νεκροί (ενημέρωση)

Δύο σεισμοί - από τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα - έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ισοπεδώνοντας ολόκληρες περιοχές, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες - Υπεράνθρωπες προσπάθειες γίνονται και από διασώστες αλλά και από απλούς πολίτες που «σκάβουν» στα συντρίμμια προκειμένου να σωθούν οι εγκλωβισμένοι


Εικόνες αποκάλυψης στην Τουρκία και τη Συρία, μετά τους δύο σεισμούς 7,8 και 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν με επίκεντρο στην πόλη Καχρανμαράς της Τουρκίας. Οι πρώτες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών και στις δύο χώρες σε περισσότερους από 1.800 και τους τραυματίες σε περισσότερους από 6.000, ωστόσο μετά τον δεύτερο σεισμό, που σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, η μέτρηση νεκρών και τραυματιών θεωρείται επισφαλής.

Φόβοι ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τις 20.000, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων και στις δύο χώρες, εν αναμονή της βοήθειας σε συνεργεία, φάρμακα, τρόφιμα, σκηνές που ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν πολλές χώρες. Ο Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του επλήγη από την «μεγαλύτερη καταστροφή» μετά τους σεισμούς το 1939 στο Ερζιντζάν, όπου σχεδόν 32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνοπτικά, όσα γνωρίζουμε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 6/2/23:

Πότε και πού;

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών, σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας).

Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή Παζάρτσικ, στην επαρχία Καχραμανμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, σε εστιακό βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, πριν από έναν νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών, στις 12:24 ώρα Ελλάδας, πάλι στη νοτιοανατολική Τουρκία, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ικίνοζου.

Αυξάνονται διαρκώς οι απολογισμοί θυμάτων

Πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια χιλιάδων κτιρίων.

H τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε to βράδυ της Δευτέρας ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 1.762, ενώ οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Στη Συρία, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες το απόγευμα της Δευτέρας.

Υλικές ζημιές

Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στη Συρία και συγκεκριμένα η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε σχεδόν 3.000 καταρρεύσεις κτιρίων σε επτά διαφορετικές επαρχίες - 2.834 σύμφωνα με την AFAD.

Συγκεκριμένα, έχουν πληγεί πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.

Διεθνής βοήθεια

Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε γρήγορα σε έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Τουρκία.

Παρά τις διμερείς εντάσεις, τόσο η Ελλάδα όσο και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία.

Πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.

Διαβάστε αναλυτικά: Διεθνής κινητοποίηση για τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Εναέρια λήψη από την πόλη Hatay στην Τουρκία

Προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων μέσα στα συντρίμμια

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ. 

Οι διασώστες κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να προσεγγίσουν τα συντρίμμια προκειμένου να βγάλουν εάν καταστεί δυνατό εγκλωβισμένους την ώρα που τα ήδη βαριά χτυπημένα κτίρια καταρρέουν εξαιτίας των ισχυρότατων μετασεισμών.

Δύο δραματικά βίντεο από την τουρκική επαρχία Σανλιούρφα που ανέβηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τη διάσωση ενός παιδιού και ενός ενήλικα.

Μαρτυρίες Ελλήνων: «1,5 λεπτό διήρκησε, δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου»

Τις δραματικές στιγμές που βίωσε κατά τον φονικό σεισμό των 7,8 ριχτερ περιέγραψε ο Νίκος Καρύδας, Έλληνας από το Γκαζιαντέπ.

«Είμαι 45 λεπτά από το επίκεντρο του σεισμού. Ήταν 4:15 το πρωί, σηκώθηκα όρθιος δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ήταν πολύ έντονο το κούνημα. Ο σεισμός διήρκησε τουλάχιστον 1,5 λεπτό. Ήταν τρομακτικό, ένιωθα ότι θα πέσει το κτίριο». Στη συνέχεια είπε ότι και οι μετασεισμοί ήταν επίσης έντονοι ενώ όπως σημείωσε, είχαν λάβει προειδοποίηση για μετασεισμούς.

Ένας άλλος Έλληνας που βρίσκεται στην περιοχή Ισκεντερούν για δουλειά ανέφερε πως «έπεσαν ολόκληρα κτίρια πάνω στο δικό μας» . 

«Ήταν 4:20, όταν νιώσαμε τον σεισμό ξυπνήσαμε. Τα πρώτα δευτερόλεπτα λες θα σταματήσει, αλλά όσο πέρναγε η ώρα δυνάμωνε. Κράτησε σίγουρα πάνω από ένα λεπτό».

«Εγώ έμενα σε ένα ξενοδοχείο 20 ορόφων. Δεξιά αριστερά, είχε αντίστοιχα κτίρια που μένανε κάποιοι ντόπιοι. Δύο κτίρια πέσανε στο δικό μας. Ευτυχώς το δικό μας έμεινε όρθιο και ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί έχει ζημιές το κτίριο. Τα δίπλα κτίρια πέσανε σχεδόν πάνω στο δικό μας. Εγώ έφυγα γιατί ήταν προγραμματισμένο να φύγω. Δεν μένω εκεί. Είχα πάει για μια δουλειά για δυο τρεις μέρες. Υπήρχε μία δυσκολία να βρω να συνεννοηθώ. Μίλησα και με την πρόξενο στην πρεσβεία στην Άγκυρα και κατάφερα τελικά και ήρθα στο αεροδρόμιο στα Άδανα, γιατί το αεροδρόμιο το κοντινό που είναι γύρω στη μισή ώρα, είναι στο επίκεντρο και είναι εκτός λειτουργίας».

Ερντογάν: «Σήμερα είναι η ημέρα που 85 εκατομμύρια (άνθρωποι) είναι μαζί, σαν μία καρδιά»

Ο Ερντογάν σε δηλώσεις που παραχώρησε, τόνισε πως δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

«Όλοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Άγκυρα.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθούν οι αριθμοί των θυμάτων, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των συντριμμίων σε πολλά κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», πρόσθεσε.

«Σήμερα είναι η ημέρα που 85 εκατομμύρια (άνθρωποι) είναι μαζί, σαν μία καρδιά», υπογράμμισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)