to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 14.06.2017

Κοινωνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος - Ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι - Σε ξενοδοχεία μεταφέρθηκαν οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας (ενημέρωση)

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι καταγραφές ζημιών από τον μεγάλο σεισμό στη Λέσβο - Εκατό πενήντα τα ακατοίκητα σπίτια στη Βρίσα και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Λέσβο, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης | Συνεχής ενημέρωση


Συνεχίζονται  οι έλεγχοι  και οι καταγραφές ζημιών από τον μεγάλο σεισμό στη Λέσβο.

Έκλεισε από σήμερα το μεγάλο κάστρο της Μυτιλήνης, με απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, «λόγω επικινδυνότητας αλλά και των παρατεταμένων σεισμικών δονήσεων»

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι σεισμικές δονήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές, οι οποίες χαρακτηρίζονται σοβαρές, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου, μνημείο εκκλησιαστικής τέχνης του 18ου αιώνα. Σαν αποτέλεσμα αυτών των ζημιών ο ναός κλείνει αρχικά για ένα 15ήμερο, προκειμένου να ελεγχθεί σε δεύτερο βαθμό. Σημειώνεται, ότι θα παραμένει ανοικτός μόνο για προσκύνημα, ενώ οι ενορίτες θα μπορούν να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (Αρμένη) στην περιοχή της Κουλμπάρας, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, συγκροτήθηκε επιτροπή εκτίμησης και καταγραφής ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους επιχειρήσεων στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου. 

Έργο της Επιτροπής είναι η άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε επαγγελματικούς χώρους, μηχανικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες. Οι πρώτοι έλεγχοι ξεκίνησαν μάλιστα σήμερα το πρωί στην περιοχή του Πλωμαρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο τηλέφωνο 2251352115. 

Ας σημειωθεί ότι η περιφερειάρχης, με αίτημά της στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ζήτησε τη διάθεση προσωπικού του ΓΕΣ με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού, για να συνδράμει στο έργο της καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές στελεχώνοντας τις αντίστοιχες επιτροπές.
 

Σε ξενοδοχεία μεταφέρθηκαν οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας

Δεν λειτουργεί από χθες, ο καταυλισμός που από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός στήθηκε, με τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού, στο γήπεδο του Πολιχνίτου, προκειμένου να φιλοξενήσει τους σεισμοπαθείς της Βρίσας.

Το βράδυ της 12ης Ιουνίου στον καταυλισμό φιλοξενήθηκαν συνολικά 60 άτομα. Μέχρι χθες το πρωί οι διαμένοντες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής των Βατερών, της Νυφίδας και της Καλλονής. 

Όπως σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, οι διαμένοντες στα ξενοδοχεία έχουν εξασφαλισμένη διαμονή, πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και φάρμακα σε όποιον έχει ανάγκη, για 15 ημέρες.

Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, θα τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρισάς, μένουν σε ιδιοκτησίες τους στην περιοχή των Βατερών ή φιλοξενούνται από συγγενείς τους στο άλλο νησί. 

Σήμερα, εθελοντές μετά από επαφή με τον Δήμο Λέσβου, επισκέφθηκαν όλα τα ξενοδοχεία και διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης σε όλους τους σεισμόπληκτους.

Τραπεζικός λογαριασμός για οικονομική βοήθεια 

O δήμος Λέσβου με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με αριθμό 415/545327-58 Υ/ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ με IBAN GR16 0110 4150 0000 4155 4532 758 για την ανακούφιση των πολιτών της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου. Ο δήμος παρακαλεί κατά την κατάθεση να δηλώνονται αναλυτικά προσωπικά στοιχεία, για την έκδοση των νομίμων παραστατικών

Δείτε όλες τις εξελίξεις σε liveblog:

Εκατό πενήντα τα ακατοίκητα σπίτια στα Βρισά και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Λέσβο, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)